Martin SchulzReuters
StoryEditor

Merkelovej rival odkazuje únii: Nechcete utečencov? Budete čeliť finančným sankciám

16.07.2017, 18:40
Autor:
ČTKČTK
Štáty, ktoré odmietajú prijať utečencov, by podľa Schulza mali v budúcnosti počítať s menšími finančnými prostriedkami z fondov Európskej únie.

Štáty Európskej únie ignorujúce v dôležitých otázkach solidaritu musia čeliť finančným sankciám.

Pri prezentácii svojho desať bodov politického programu to v nedeľu v Berlíne povedal sociálnodemokratický kandidát na nemeckého kancelára Martin Schulz.

Nemecko by podľa neho mohlo zvýšiť príspevok do únijného rozpočtu.

Finančné postihy

Štáty, ktoré odmietajú prijať utečencov, by podľa Schulza mali v budúcnosti počítať s menšími finančnými prostriedkami z fondov Európskej únie.

Tie, ktoré naopak prijali veľké množstvo osôb hľadajúcich ochranu, by mali dostať bonus.

Krajiny stojace mimo eurozóny by nemali mať možnosť blokovať jej ďalšiu integráciu, uviedol ďalej nemecký politik, ktorý bol donedávna predsedom Európskeho parlamentu.

Pokiaľ ide o Nemecko a Európu, krajiny "by mohli urobiť viac," poznamenal Schulz. Mohli by napríklad zvýšiť svoj finančný príspevok do spoločnej pokladnice.

Schulz obvinil kancelárku Angelu Merkelovú a ministra financií Wolfganga Schäubleho, že ústretovosťou voči utečencom v roku 2015 oslabili Európu, keď otvorili hranice bez akejkoľvek koordinácie s únijnými partnermi.

Schäublemu navyše vyčítal, že reštriktívnou finančnou politikou pomohol uvrhnúť tisícky gréckych rodín do ešte hlbšej chudoby.
Schulz sa postaví Merkelovej

xxx

Vzťah Merkelovej voči Európe podľa Schulza nie je čestný. Jej spojenectvo s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa čoskoro skončí, až sa začne realizovať volebný program partnerskej CSU, ktorý Európsku úniu rozdelí, povedal šéf SPD.

Schulz dúfa, že v septembrových voľbách jeho strana porazí Merkelovej kresťanských demokratov Merkelovej.

Potom, čo v januári prevzal vedenie sociálnych demokratov, preferencie SPD v prieskumoch poklesli. V poslednej dobe sa ale prepad podarilo zastaviť.

Svoj volebný program predstavili sociálni demokrati pred tromi týždňami na mimoriadnom zjazde v Dortmunde. V nedeľu prezentovaný Schulzov "plán pre lepšiu Nemecko a lepšiu Európu" volebný program ďalej rozvíja, napísala agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:18