StoryEditor

Zistila som, kto naozaj riadi politikov

02.07.2014, 00:00
Na Finwebe vám prinášame nový seriál, v ktorom známe osobnosti zo sveta financií prezentujú ekonomické teórie, ktoré im zmenili život.

Môj "ekonomický vývoj" bol postupný. Už na vysokej škole som bola fascinovaná, keď som raz mala možnosť stretnúť sa s Miltonom Friedmanom - s prekvapením som konštatovala, že nielen že napísal na svoju dobu geniálne knihy, ale predovšetkým išlo o osobu mimoriadne charizmatickú. Onen typ človeka, ktorý vstúpil do miestnosti a celú ju - napriek svojej nevysoké postave - osvietil. Fascinovaná som bola kedysi dávno v druhom ročníku vysokej školy aj teóriou verejnej voľby. Avšak môj vývoj išiel postupne mnoho ďalších rokov ďalej v tom zmysle, že na základe osobných skúseností so predo mnou začali odkrývať netušené "objavy".

Tak napríklad veľmi zbežne som pričuchla k politike, pretože jeden čas som pôsobila ako poradkyňa ministra financií. Aj potom, čo táto epizóda skončila, ma neustale rôzne politické strany z oboch častí politického spektra vyhľadávali pre jednorazové konzultácie. A táto možnosť náhľadu do politiky, osobné rozhovory s radom politikov a podobne, mi ukázali, ako obrovská fikcia politika je. Postupne sa predo mnou rozkrývali poznanie, že žijeme v akomsi Matrixe: Vo viere, že politici riadia systém a ekonomiku. Ale že v realite je to presne naopak. Politici sú len vo vleku systému, ekonomika riadi ich. Politici nie sú odborníci, aj keď tak pred verejnosťou pôsobí. Ich kvalifikácia býva úplne nulová, ale darí sa to špičkovo maskovať.

Odtiaľ je už len krôčik k pochopeniu, ako veľmi krehký súčasný systém je. Finančné trhy, ktoré sa javia ako veľká sila, sú v realite neskutočne krehké a hrozia každú chvíľu výbuchom. Pripomína mi to studenú vojnu: Stačil na jednej zo strán jediný, s prepáčením, "idiot", ktorému zlyhajú nervy, a ľudským zlyhaním sa môže spustiť reťazec kauzalít, ktoré povedú k fatálnemu záveru. Avšak my, obyvateľstvo, sme sa naučili systému dôverovať. A len táto naša slepá, ale ničím nepodložená viera, ho drží pohromade. Stačí malá rozbuška a môže dôjsť k enormnému hospodárskemu krachu.

Napísali sme o tom napokon s ​​mojím manželom Vladimírom Pikorom aj dve knihy: Všechno je jinak 2011) a Nahá pravda (2012). Avšak najviac sa teším na knihu tretiu, ktorá vyjde tento rok 1. októbra pod názvom Lumpové a beránci, pretože v nej sme dali doteraz najúprimnejší priechod svojim pocitom a zistením ... V podobe príbehu inšpirovaného skutočným prostredím a skutočnými postavami v nej najviac na plné ústa varujeme, ako je súčasný systém krehký, a najviac apelujeme na zdravý sedliacky rozum.

01 - Modified: 2006-07-19 07:22:09 - Feat.: 0 - Title: Názor: Globálne problémy a ruský rozum
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tato-teoria-mi-zmenila-zivot, menuAlias = tato-teoria-mi-zmenila-zivot, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:18