Reuters
StoryEditor

Ekonomickí migranti posielajú z Nemecka domov čoraz viac peňazí. Ako sa to odzrkadlí v hospodárstve?

08.09.2017, 00:00
Migranti pracujúci v Nemecku poslali do svojich rodísk najviac peňazí od zjednotenia krajiny.

Migranti, ktorí žijú a pracujú v Nemecku, poslali vlani svojim rodinám 4,2 miliardy eur. To je o 700 miliónov viac ako v roku 2015 a najviac od zjednotenia Nemecka v roku 1990. V súvislosti s prijatím státisícov utečencov od roku 2015 možno očakávať, že táto suma bude rásť aj naďalej.

Najviac peňazí, ktoré ekonomickí migranti posielajú domov, smeruje v dôsledku početnej diaspóry v Nemecku tradične do Turecka. V spolkovej krajine však pracujú aj státisíce Európanov z iných krajín, vrátane Slovenska.

​Podľa správy Bundesbank v posledných rokoch výrazne narastajú takéto prevody financií predovšetkým do východoeurópskych členských štátov EÚ.

Ako sa na ekonomike prejavuje skutočnosť, že čoraz viac peňazí zarobených v Nemecku mieri do zahraničia? Môže väčší odliv peňazí z Nemecka predstavovať pre tamojšiu ekonomiku problém?

Spýtali sme sa odborníkov, prečítajte si ich odpovede.

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: " Z migrantov, ktorých Nemecko prijalo počas posledných dvoch rokov, pracuje len veľmi malá časť, čo štáty uvádzajú vo svojich štatistikách. Napríklad firmy z nemeckého indexu DAX zamestnali len pár desiatok. Vplyv týchto migrantov na celkovú sumu platieb do domácich krajín tak bude minimálny.

Predpokladám teda, že štatistika hovorí o financiách od migrantov, ktorí sú v krajine legálne a dlhodobo tam pracujú, platia dane a tvoria ekonomické hodnoty. V takom prípade nejde o žiadny nový fenomén. Aj Poliaci či Slováci pracujúci napríklad v Anglicku vyvážajú peniaze domov a kupujú si v domovskej krajine napríklad byty, autá či iné tovary.

Odliv kapitálu z krajiny nemusí byť negatívnou správou, pokiaľ do krajiny smeruje väčší príliv ako odliv a saldo bežného účtu je teda plusové. Je to štandardný prvok fungovania otvorenej ekonomiky. Tieto peniaze môžu byť využité aj spätne na investovanie do krajiny. Ak to zhrniem, nemecká ekonomika je dostatočne veľká s dobrou domácou spotrebou aj exportnou silou, aby jej menší odliv peňazí mohol uškodiť."

Richard Koza, investičný poradca: " Výška peňazí, ktorú posielajú domov ekonomickí migranti, je mierou toho, ako sa zapájajú do spoločnosti a tiež, v akej forme je domáca ekonomika. Odliv peňazí by teda problém predstavovať nemal. Skôr by to malo naznačovať, že keď sa suma bude zväčšovať, potom sa domácej ekonomike lepšie darí a zároveň sa darí integrovať imigrantov do pracovného procesu."

Juraj Chovanec, analytik spoločnosti Capital Markets: "Je veľmi pravdepodobné, že bude v budúcnosti narastať suma, ktorú posielajú migranti do zahraničia. Na nemeckú ekonomiku to zatiaľ nemá viditeľný dopad. Čo sa týka maloobchodný tržieb, tak v dlhodobom horizonte rastú, tak isto aj ročné HDP, ktoré je už na úrovni 2,1 percenta.

Inflácia narástla na úroveň 1,8 percenta a je vyššia ako v eurozóne. Možno predpokladať,  že nárast migrantov ekonomike prospieva viac ako škodí. Odliv kapitálu má na ekonomiku len nepatrný dopad, ale v prípade kontinuálneho dlhodobého rastu tejto sumy možno predpokladať väčšie negatíva. Aj napriek tomu je malá pravdepodobnosť, že to viditeľnou a veľkou mierou ovplyvní ekonomické ukazovatele Nemecka."

01 - Modified: 2017-11-30 21:41:39 - Feat.: - Title: Štát vs. zamestnávatelia. Ktoré opatrenia by zvýšili čisté mzdy viac? 02 - Modified: 2017-11-09 22:04:39 - Feat.: - Title: Grécko za nami, Portugalsko "na dostrel." Kedy Slováci v platoch dobehnú vyspelý Západ? 03 - Modified: 2017-11-03 07:19:35 - Feat.: - Title: ECB chystá najväčšiu zmenu v mimoriadne uvoľnenej politike. Čo znamená odpis 30 miliárd eur? 04 - Modified: 2017-10-05 22:05:37 - Feat.: - Title: "Na Západe podobné opatrenia fungujú." Podnikatelia kritizujú sociálny balíček, čo si myslia odborníci? 05 - Modified: 2017-09-22 08:24:13 - Feat.: - Title: Ako dostať tisíce Slovákov z úradov do práce?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:40