BitcoinReuters
StoryEditor

Brusel sa chystá regulovať kryptomeny. Čo to urobí s ich cenou?

22.02.2018, 15:20
Autor:
tbatba
Európska komisia zvolala na pondelok okrúhly stôl, kde ústrednou témou bude regulácia kryptomien. Odborníkov sme sa spýtali, aké dôsledky budú mať možné regulácie.

Európska komisia zvolala na pondelok (26.2.) okrúhly stôl, kde ústrednou témou bude regulácia kryptomien. Stretnutia sa zúčastnia predstavitelia dozorných orgánov, centrálnych bánk ale aj trhu.

"Chceme sa venovať dlhodobým tendenciám v súvislosti s kryptomenami a zistiť, do akej miery môžeme v tejto oblasti spolupracovať," uviedol Dombrovskis. Rakúsky minister financií Hartwig Löger označil nedávne odhalenie bitcoinového podvodu v súvislosti s fondom Optioment za "budíček v pravom zmysle slova".

Analytikom sme položili tri otázky:
Môžu primerané regulačné podmienky priniesť zvýšený záujem zo strany investorov, akými sú napríklad hedžové fondy?

V Česku vznikol prvý fond zameraný na investície do digitálnych mien. Kryptofond založila česká investičná skupina Comfort Finance Group. Môžeme na Slovensku očakávať podobný trend?

Vo svete digitálnych mien je aj veľa podvodných projektov. Môžu možné budúce regulácie zo strany Európskej komisie zabrániť podvodným projektom typu Bitconnect, Optioment atď.?

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers: 

1. Bude záležať na tom, akým smerom sa tieto regulácie vydajú. Pokiaľ ide o reguláciu búrz, tak tie najväčšie BTC burzy so sídlom v Európe sa už dnes snažia byť v súlade s KYC politikou (Know your customer, pozn. red.) a nejaký jasnejší regulačný rámec, ktorý by ich postavil na úroveň klasických búrz či brokerov by možno uvítali.

Dodalo by im to v očiach väčších inštitúcií na legitimite a mohlo by to prispieť nielen k rastu likvidity ale aj k väčšiemu rozvoju derivátov naviazaných na kryptomenách. To by v konečnom dôsledku mohlo prispieť k rastu dopytu aj medzi menšími investormi, pre ktorých je správa a nakladanie s kryptomenami z technického hľadiska stále možno príliš zložité.

2. Dočkať by sme sa niečoho podobného možno mohli. Osobne som ale voči podobným fondom veľmi skeptický. Každý si dnes môže relatívne bezpečne spravovať svoje portfólio kryptomien sám. Stačí sa zaregistrovať na niektorej z búrz a trochu zagoogliť o téme krypto peňaženky.

Som veľmi zvedavý na to, čo sa stane, ak niektorý z podobných kryptofondov jedného dňa vyhlási, že mu niekto jeho portfólio vykradol, alebo ho v horšom prípade majitelia fondu vykradnú sami. V prípade kryptomien ide o úplne iný svet, ako v prípade spravovania investícií do akcií a tradičných finančných inštrumentov. Ak ktokoľvek nechá svoje kryptoportfólio spravovať treťou stranou, vystavuje sa vždy veľkému riziku, že o svoje prostriedky jedného dňa bez náhrady príde.

3. Celý ekosystém sa vyvíja veľmi rýchlo a divoko a podobným prípadom sa dá len ťažko zabrániť. Regulátori majú len veľmi obmedzené možnosti, pretože si dnes môže prakticky ktokoľvek na svete vytvoriť svoju vlastnú pseudomenu a predávať ju s prísľubom zázračných budúcich výnosov. Podobné podvodné projekty sa teda čas od času budú pravdepodobne objavovať aj naďalej.

Anketa: Podľahli Slováci virtuálnym menám? V nákupnom centre sme sa pýtali, či si ich nakúpili

Ronald Ižip, analytik TRIM Kapital:

1. Naopak, aj keď regulácia môže priniesť väčšiu transparentnosť a ochranu investorov, kryptomeny nie sú aktívom, ktoré má vláda záujem rozvíjať. Kryptomeny sú konkurenciou tradičných peňazí a ako také sú tŕňom v päte vlád a centrálnych bánk. (Možno okrem ázijských vlád, ktoré ich musia akceptovať kvôli všeobecnej obľube hazardu). Francúzsko a Nemecko sa tvrdo zasadzujú za prísnu reguláciu kryptomien a práve preto existuje šanca, že regulácia bude skôr negatívna ako pozitívna pre celý sektor kryptomien.

2. Je to možné, tam kde je záujem ľudí a kde sú peniaze sa vždy nájde záujem finančníkov, ktorí chcú na produkte zarobiť. Je prirodzené, že momentálne budú rasť počty špekulatívnych fondov zameraných na kryptomeny. Ich budúcnosť ako aj výkonnosť týchto fondov je veľmi otázna.

3. Do určitej miery áno, avšak podvodné projekty dokážu byť veľmi sofistikované a na druhej strane ľudia investujú svoje peniaza často veľmi naivne. Tým, že sa zvýši regulácia, zvýši sa aj ochrana spotrebiteľov, ale myslieť si, že investícia bude bezpečná, by nebolo na mieste. Kryptomeny nemajú a sotva niekedy budú mať niečo spoločné s bezpečnosťou či bezpečím. Odhaduje sa, že až 20 percent všetkých kryptomien je hacknutých.  

Jakub Rosa, analytik Across Private Investments: 

1. Primerané regulované podmienky môžu priniesť zvýšený záujem inštitucionálnych investorov, najmä hedžové fondy, ktoré pri obchodovaní takéto podmienky potrebujú. Len v roku 2017 pribudlo vyše 100 hedžových fondov zameraných na investovanie do kryptomien. Hodnota kryptomien môže po zadefinovaní primeraných regulovaných podmienok opäť rásť. Súčasne je tu riziko, že trh zareaguje na opatrenia negatívne, a cena sa prepadne až k nule.

2. Aj na Slovensku sú tendencie vytvoriť podobný fond ako v Česku, ale zatiaľ sú tieto návrhy len v plienkach. V Česku napríklad začali aj viaceré firmy z oblasti fintechu vydávať vlastné kryptomeny. Na Slovensku to je tiež zatiaľ na začiatku. Dá sa povedať, že je to skôr doménou zahraničných firiem. Napríklad využitie kryptomeny Ethereum podporili technologické giganty ako Microsoft či Intel a skupina európskych bánk na čele so švajčiarskou UBS začali pracovať na vytvorení novej digitálnej meny pre platby finančných inštitúcií.

3. Zatiaľ nevieme povedať, do akej miery sa budú regulovať kryptomeny zo strany jednotlivých štátov, resp. Európskej komisie, a teda to, či to zastaví podvodné projekty. Podľa nedávnych prieskumov pri obchodovaní s kryptomenami sa viac ako 10 percent financií stratí alebo je ukradnutých pri hekerských útokoch.

Európska komisia v tejto súvislosti už v júli 2016 prijala opatrenia, ktorými chce týmto rizikám predchádzať a zabrániť im. Akčným plánom na posilnenie boja proti financovaniu terorizmu eurokomisia rieši aj riziká vyplývajúce z obehu virtuálnych mien, a preto navrhla zahrnúť platformy na výmenu elektronických peňazí a poskytovateľov tzv. bitcoin peňaženiek do pôsobnosti smernice o boji proti praniu špinavých peňazí.

Tieto subjekty budú musieť uplatňovať kontroly povinnej starostlivosti vo vzťahu ku klientovi pri výmene virtuálnej meny za menu reálnu, čím sa skončí anonymita spojená s takýmito výmenami.

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:

1. Medzi najväčšie výhody kryptomien patrila ich neregulovanosť. Ak by sa do toho začali miešať vlády a centrálne banky, mohlo by to význame znížiť ich príťažlivosť pre investorov. Samozrejme, určitá regulácia je potrebná, otázne je, do akej miery s tým ale vlády zájdu.

Čo sa týka veľkých fondov a investorov, hlavným problémom zostáva aj naďalej obrovská volatilita na kryptomenách, čo je nie je vhodné ani pre konzervatívnych, ani pre dynamických investorov a preto sa podľa môjho názoru budú aj naďalej vyhýbať kryptomenám. Ak bude regulácia naozaj prísna, osobne si myslím, že to kryptomenám viac uškodí, než prospeje.

2. Keďže ide o pomerne veľký trend a ošiaľ v kryptomenách, je pravdepodobné, že podobné projekty budú vznikať aj v Česku či na Slovensku. Otázkou ale zostáva ich licencovanie a následné obchodovanie, nakoľko kryptomeny sú charakteristické obrovskou volatilitou, čo drvivá väčšina investorov vo fondoch nechce akceptovať.

3. Všeobecne majú regulácie úlohu hlavne ochrániť investorov a ľudí, ktorí by mohli byť oklamaní, alebo podvedení. Regulácia v tomto smere určite môže pomôcť, a to aj v prípade kryptomien, resp. firiem ponúkajúcich investovanie do týchto mien.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:06