Peter KažimírTASR
StoryEditor

Smerujeme k predčasným voľbám. Čo to spraví s našou ekonomikou?

13.03.2018, 21:08
Na ekonomické dôsledky a vplyv na investície sme sa spýtali analytikov.

Koaličná strana Most-Híd včera oznámila, že začne rokovať so svojimi partnermi o možnosti predčasných volieb. "Chceme predčasné voľby alebo vystúpenie z koalície," na tejto definitíve sa dohodol po niekoľkohodinovom rokovaní Most-Híd. 

Dnešné rokovania však posun nepriniesli. Spýtali sme sa analytikov, čo predčasné voľby môžu znamenať pre slovenskú ekonomiku. 

Analytikom sme položili dve otázky:

1. Ako môžu predčasné voľby ovplyvniť slovenskú ekonomiku?

2. Ovplyvní to možné investície smerujúce na Slovensko?

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers:

1. Na ekonomiku nečakáme žiaden dopad.

2. Maximálne sa môže stať to, že niektoré rozpracované rokovania s potenciálnymi väčšími investormi sa zmrazia do výsledkov volieb, keďže nie je isté, či od novej vlády dostanú rovnaké podmienky štátnej podpory.

Vzhľadom na situáciu na trhu práce však ide len o marginálnu záležitosť. Mierne pozitívny dopad očakávame na verejné financie v strednodobom horizonte, keďže sa nebude konať predvolebné rozdávanie v takej miere, ako by sa konalo pred voľbami v roku 2020.

Jiří Cihlář, analytik finančných trhov Next Finance: 

1. Predčasné voľby by ovplyvnili slovenskú ekonomiku v prípade, že by razantne zmenili smerovanie Slovenska. Ak by ich výsledok viedol k väčšej uzavretosti slovenského hospodárstva, vplyv by to určite malo.

Stačí sa pozrieť na to, aké napätie vyvoláva D. Trump pri zavádzaní dovozných ciel. Priamo toto ale v prípade Slovenska nehrozí už kvôli tomu, že sa Slovensko nemôže na rozdiel od USA oprieť o silný vnútorný trh.

2. Každopádne v prípade striedania vládnej garnitúry na Slovensku by investori minimálne krátkodobo mohli cítiť určitú neistotu. Ak by sa navyše investori začali báť toho, že môže byť narušené podnikateľské prostredie skrz zmeny daňových zákonov, môže to ohroziť príchod veľkých zahraničných firiem na slovenský trh.

Na druhej strane iné (najmä mladé) firmy by mohli túto situáciu využiť ako ideálny štart k začiatku podnikania.

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:

1. Kľúčová otázka je, aký vplyv bude mať nová vláda, respektíve priebeh a dĺžka rokovaní o novej vláde, na slovenskú ekonomiku. Dnes prevláda relatívne pozitívny obraz Slovenska u zahraničných investorov. Svedčí o tom aj príchod viacerých investorov za posledné obdobie, z ktorých bola najvýraznejšia automobilka Jaguar Land Rover. 

2. Ak by sa novozvolené parlamentné strany dlho nevedeli dohodnúť na stabilnej koalícii, mohlo by to zneistiť nových potenciálnych zahraničných investorov. Neistota má totiž negatívny vplyv na rozhodovanie firiem a ich podnikateľských plánov do budúcna.

Ďalej je otázne, s akou ekonomickou politikou vyrukuje nová vláda – či bude štát predvídateľný partner schopný plniť si dlhové záväzky alebo nastolí kurz, ktorý bude mať negatívny dopad na finančné trhy a podnikateľské prostredie. Na zodpovedanie týchto otázok si ešte musíme ale počkať.

Čo je isté, je fakt, že predčasné voľby na Slovensku nebudú mať vplyv na európsku ekonomiku. Slovensko je veľmi malá ekonomika, aby sa aj prípadná dlhšia nestabilita prejavila napríklad na kurze eura.

Stanislav Pánis, analytik J&T BANKA: 

1. V zásade nepredpokladám v základnom scenári významný dopad prípadných predčasných volieb na slovenskú ekonomiku a to bez ohľadu na to, či budú ešte pred prázdninami alebo až na jeseň.

Naša otvorená ekonomika ťaží predovšetkým z cyklického externého oživenia, a súčasná vláda nemá veľkú zásluhu na tom, že sa jej darí a zrýchľuje tempo svojho rastu.

A teda vládna kríza v jej aktuálnom stave by sa nemala v podstate dotknúť hospodárstva, a stále očakávame, že dosiahne približne štvorpercentný rast v tomto roku. Až prípadné prehĺbenie krízy, ktoré by podkopalo ekonomický sentiment a viedlo s spomaleniu investícií a spotreby by malo negatívny dopad na náš rast.

2. Nepredpokladám to. Investori sa rozhodujú na základne iných kritérií ako toho, či budú alebo nebudú predčasné voľby. Pričom ani po nich sa nečaká, že smerovanie Slovenska sa obráti o 180 stupňov a nastanú tu veľké zmeny v podnikateľskom prostredí smerom k jeho zhoršeniu.

01 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 05 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 18:15