StoryEditor

Česko sa zapojilo do menových vojen. Chce donútiť ľudí míňať

13.11.2013, 23:06
Autor:
dujduj
Česko sa po jedenástich rokoch rozhodlo zakročiť proti silnej korune. Zapojilo sa tak do menových vojen. Čítajte Tému týždňa na Finwebe.

Česká národní banka (ČNB) sa rozhodla spustiť devízové intervencie. Urobila tak prvýkrát od roku 2002. Centrálna banka chce týmto krokom oslabiť korunu a uvoľniť tak ešte viac menovú politiku. Banková rada sa rozhodla používať devízový kurz ako ďalší nástroj uvoľňovania menových podmienok. ČNB bude intervenovať na devízovom trhu na oslabenie kurzu koruny tak, aby udržiavala kurz koruny oproti euru v blízkosti úrovne 27 Kč za euro.

Intervencie na oslabenie koruny znamenajú, že ČNB začne predávať rezervy v korunách a nahradí ich rezervami v cudzích menách. Predajom rezerv v českej mene koruna zlacnie, nakoľko je jej v obehu viac, a tým oslabí oproti zahraničným menám.

O menových vojnách môžeme hovoriť v prípade, že krajiny oslabujú vlastnú menu (nakúpom predovšetkých cudzích mien), aby tak podporili domáci vývoz. Tento pojem sa používa najmä v súvislosti s menovou politiku Číny, USA a Japonska. Výsledkom tejto praxe je zvýšenie množstva peňazí v obehu, inflácia a pokles kúpnej sily obyvateľstva.

Analytikov sme sa pýtali, prečo sa Česko rozhodlo oslabiť korunu, aký dopad to bude mať na ekonomiku a či je krajina naozaj v menovej vojne.


Prečo Česká národní banka pristúpila k intervencii?

 

Alexander Ač
Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

Tento krok súvisí pravdepodobne s rozhodnutím ECB, ktorá o niekoľko hodín neskôr znížila kľúčové úrokové sadzby, čo viedlo k miernemu oslabeniu eura. Jednoducho povedané, Česká Republika sa týmto krokom zapojila do „menovej vojny“, ktorej cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny znížením hodnoty meny. Jednoducho sa tak podporí vývoz, a utlmí dovoz. ČNB možno dúfa, že osladením meny podporí aj infláciu a tým stimuluje domáci dopyt.

 

David Brzek
Fio banka

ČNB sa snaží možno až zbytočne naďalej cieľovať infláciu a týmto krokom sa prostredníctvom slabšieho kurzu snaží dostať infláciu k svojmu cieľu. Zapojením sa do menových vojen by som tento krok nenazval, na to je predsa len česká ekonomika a centrálna banka príliš malá.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Hlavnou obavou ČNB bola slabnúca inflácia a riziko pádu českej ekonomiky do deflácie. Centrálnych bankárov začala strašiť tiež predstava, že kurz koruny prestane reagovať na slovné zastrašovanie devízovými intervenciami. Aj to je jeden z dôvodov, prečo k intervenciám pristúpili.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

ČNB pristúpila k intervencii pretože sa jednoducho bála "stability" cien, hoci to je hlavný cieľ, kam by sa jej počínanie malo uberať. Inflácia meraná indexom CPI sa v októbri dostala na 0,9%, najviac od začiatku roka 2010. ČNB však infláciu cieli na 2%. K rozhodnutiu určite prispela aj dlhodobosť poklesu. CPI klesá už od začiatku minulého roka. ČNB spolieha na vyššie spotrebiteľské výdavky a následne ekonomický rast. ČNB však zaujíma iba HDP, nejde jej o to, ako sa ľudia v skutočnosti majú, ako sa im žije. Nikdy nebolo silného štátu so slabou menou. Dlhodobá politika ČNB z Česka robí montérov Európy. Ak je slabý kurz tak dobrý, môžeme rovno naše výrobky a služby rozdávať zadarmo a "otročiť" pre krajiny so silným kurzom, ktoré nebudú musieť pracovať vôbec.

 

Môžeme povedať, že sa týmto krokom Česko zapojilo do menových vojen?

 

Alexander Ač
Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

Áno môžeme, jednoznačne. V situácii, kedy sa mnohé krajiny snažia oživiť vlastné ekonomiky podporením vývozu (keďže kúpyschopnosť obyvateľstva doma stagnuje, alebo klesá), sa krajina, ktorá nekoná, dočasne znevýhodňuje. Excelentným príkladom je Japonsko, ktoré doteraz zvládalo desaťročia trvajúcu defláciu vďaka výraznému obchodnému prebytku, ktorý je v súčasnosti deficitný a naďalej klesá. Centrálna banka intervenovala (dokonca viac ako americký FED) nákupom dlhopisov, aby stimulovala domáci dopyt (pomocou inflácie) a zvýšila konkurencieschopnosť krajiny oslabením jenu. Japonský experiment (ktorý pomáha iba akciovým trhom), ani menové vojny však šťastný priebeh a ani koniec mať nebudú.


Jiří Cihlář
Next Finance

Teoreticky áno. ČNB ale na rozdiel od americkej alebo japonskej centrálnej banky nepristúpila ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu. Kurz koruny cieli osobitne z tohto dôvodu, aby infláciu priblížila k svojmu 2% cieľu.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Z menových vojen sa už v priebehu rokov stalo klišé, ktoré sa vyťahuje, kedykoľvek sa kurzy na Forexe významne pohnú. Ale v podstate túto definíciu spĺňa, pretože ČNB chce Česko preexportovať k ekonomickému rastu na úkor ostatných. Takto slabý menový kurz je podľa mňa neakceptovateľný a neobhájiteľný, a to ani pri súčasnom vývoji CPI.

 

Aký dopad bude mať oslabenie koruny na úspory ľudí?

 

Alexander Ač
Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

Nemyslím, že by bol výrazný vplyv na existujúce úspory ľudí v zmysle ich množstva či ďalšieho sporenia. Ten by mohol nastať iba v prípade, ak by sa ľudia obávali dramatického oslabovania meny v budúcnosti a ukladali by úspory v iných menách, či nakupovaním drahých kovov. Je to však nepravdepodobné.

 

David Brzek
Fio banka

Ak sa ČNB podarí naštartovať inflácia, tak sa úspory ľudí budú znehodnocovať. Z praktického pohľadu pre domácnosti bude slabší kurz takisto znamenať vyššie výdavky pri cestách do zahraničia.


Jiří Cihlář
Next Finance

ČNB sa oslabením koruny pokúša znovu naštartovať uvädajúcu infláciu. Jedným z jej cieľov je to, aby ľudia prestali sedieť na svojich peniazoch a začali viac míňať. To ale nebude hneď. Mnoho ľudí sa krízy bojí natoľko, že ich ani zásah ČNB nedonúti viac míňať.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Ak by ste sa spýtal v ČNB, dozvedel by ste sa, že vplyv je vlastne pozitívny skrze rast pracovných miest alebo napríklad rast cien nehnuteľností, kedy majiteľom rastie hodnota. Tento pohľad však zanedbáva straty z drahšieho tovaru alebo služieb a vôbec fakt, že niekto manipuluje hodnotou úspor.

Niekto teda zarobí, iný o peniaze príde. Prečo by som mal pracovať, keď mi niekto dokáže lusknutím prsta zabaviť moju kúpnu silu v prospech niekoho iného? ČNB sa nám snaží nahovoriť, že takto sa budeme mať všetci lepšie. Všeobecne by som intervencie ČNB zaradil medzi ďalšie socialistickej politiky. Niekomu vezmem, niekomu dám - zvýšenou neefektivitou z prerozdeľovania k spoločnej chudobe.

 

Aký negatívny a pozitívny vplyv bude mať intervencia na českú ekonomiku?

 

Alexander Ač
Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

Keďže aj ostatné krajiny podnikajú podobné kroky, ako teraz ČNB, „závod na dno“ pravdepodobne nejako výrazne krajinu oproti obchodným partnerom neovplyvní. Krátkodobo si ľudia budú môcť v zahraničí dovoliť menej (za rovnakú sumu peňazí), kým vývozcovia tovarov sa na chvíľku potešia.

 

David Brzek
Fio banka

Pozitívny vplyv by to malo mať predovšetkým na exportérov. Tí pri svojom podnikaní síce využívajú menové zaistenie, ale vo väčšine prípadov sa nejedná o plné a dlhodobé zaistenie. S lepšou konkurencieschopnosťou by sa malo dostaviť zvýšenie zamestnanosti, následný rast miezd a vyššia spotreba, nedomnievam sa však, že všetko pôjde takto ľahko podľa teoretických predpokladov. Negatívom je zdraženie tovarov z dovozu a tým naopak negatívny tlak na spotrebu.


Jiří Cihlář
Next Finance

Výraznejšie efekty intervencií uvidíme až v niekoľkomesačnom horizonte. Slabšia koruna by mala zdražieť niektoré dovezené tovary, ako je elektronika alebo pohonné hmoty. Na druhej strane by malo oslabenie koruny pomôcť českým exportérom. Prínos intervencií sa bude môcť hodnotiť, až si na nové podmienky zvyknú všetky strany.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

O pozitívnom vplyve môžu hovoriť predovšetkým exportéri, ktorí však svoje vstupy kupujú za české koruny. Nezdieľam názor, že inflácia naštartuje dlhodobé zvyšovanie výdavkov domácností. Nehádam sa o to, že vplyv na HDP nemôže byť pozitívny. Jedná sa o lotériu, navyše krátkodobý pozitívny vplyv môže byť nakoniec prekonaný dlhodobými negatívami. ČNB vniesla do ekonomiky ďalší prvok neistoty. Stabilita je však vysoko ceneným aktívom medzi podnikateľmi aj domácnosťami. A čo robia ľudia v neistote? Rozhodne nechodia po obchodoch, ale myslia na zadné vrátka. Napríklad nákupom zlata, ktoré vám už tých 7 ľudí v bankovej rade nevezme.

01 - Modified: 2005-09-09 01:19:24 - Feat.: 0 - Title: SHP Group upiera pohľad na Balkán
01 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 02 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 03 - Modified: 2023-12-11 23:02:29 - Feat.: - Title: Bratislavčania potrebujú na kúpu bytu sumu hodnú metropoly Česka. Nájsť bývanie je v Prahe ľahšie 04 - Modified: 2023-09-18 14:59:38 - Feat.: - Title: Česká inflácia budúci rok klesne na dve percentá, guvernér národnej banky odmietol skoré znižovanie sadzieb 05 - Modified: 2023-08-20 06:47:02 - Feat.: - Title: Vojenská junta v Nigeri chce vytvoriť vládu. Západoafrické štáty sú pripravené zasiahnuť, určili lehotu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:55