StoryEditor

Útok na Sýriu môže zatriasť Amerikou

29.08.2013, 00:00
Autor:
pebpeb
Aký dopad bude mať intervencia v Sýrii na trhy a svetové meny? Čítajte Tému týždňa.

Analytikov sme sa pýtali, aký dopad bude mať očakávaný vojenský útok na Sýriu a ktorú oblasť finančných trhov to môže najviac zasiahnúť.

Jaroslav Brychta
X-Trade Brokers

Miera vplyvu na trhy bude určená mierou neistoty nad ďalším osudom celého regiónu. Všeobecne však platí, že by ďalšia eskalácia konfliktu mala pomáhať bezpečným prístavom, teda americkému doláru a americkým štátnym dlhopisom a čiastočne aj japonskému jenu a zlatu. Trhy neznášajú neistotu a v týchto krízových obdobiach preto kapitál odteká z rizikových aktív s vyšším výnosom do hotovosti, alebo aktív, ktoré sú schopné uchovať si hodnotu aj v tých najťažších obdobiach. Silne citlivá je, samozrejme, tiež ropa, ktorej cena už tento týždeň začala prudko rásť.

Jiří Cihlář
Next Finance

Útok na Sýriu môže minimálne krátkodobo (horizont dní až týždňov) výrazne zvýšiť obavy na trhoch. V tej chvíli sa investori budú uchyľovať k bezpečnejším aktívam, ako je zlato alebo americký dolár. Naopak záujem o akcie bude klesať. Konflikt v Sýrii bude mať vplyv aj na ceny komodít - hlavne ropy. Zásah USA by ovplyvnil situáciu na celom Blízkom východe. Táto oblasť sa podieľa z tretiny na celosvetovej produkcii čierneho zlata. Cena ropy by mala aj v ďalších týždňoch rásť.

Vladimír Gešperík
Capital Markets

Pred vojnovým konfliktom zvyknú akciové trhy klesať, počas neho však už rásť. Hlavne po 20-percentnej rally od začiatku roka je možnosť vojny vhodná zámienka na realizovanie ziskov pred jeseňou, ktorá je historicky najvolatilnejším obdobím v roku.

Cena zlata a ropy zvykne pred vojnovým konfliktom rásť. Citlivo reagujú najmä automobilky a cestovné kancelárie. Naopak necyklická spotreba ako alkoholické nápoje či lieky môžu počas krízy dokonca rásť.

Marek Hatlapatka
Cyrrus

Nervozita z diania v Sýrii už vplyv na finančné trhy má, dochádza k výpredajom akcií a naopak k nárastu cien ropy. Ak skutočne dôjde k vojenskému útoku, očakávam ďalšie negatívnu reakciu na trhu a to predovšetkým na cyklicky citlivých akciových tituloch, bankách a poisťovniach.


Richard Koza
Atwel International

Domnievam sa, že najväčší problém pre trhy je neistota. Preto teraz klesajú, pretože ide o neistotu, či skutočne k zapojeniu USA do konfliktu dôjde alebo nie. Akonáhle sa situácia vyrieši - napr. vojenským útokom alebo rozhodnutím, že nie, investori budú mať jasno a paradoxne môžu trhy rásť.

Najväčší vplyv bude mať prípadný vstup USA podľa mňa na dolár. Dá sa očakávať, že vidina obrovských a dlhodobých vojenských nákladov na vedenie vojny bude vnímaná v očiach investorov negatívne. Deficity USA sa vďaka tomu môžu opäť zhoršovať a to povedie k tlaku na oslabovanie dolára.

Matúš Pošvanc
Upner

S dopadom na trhy treba počítať. Ak by sa zároveň región výraznejšie destabilizoval, napr. čo sa týka situácie v Egypte, tak dopad môže byť  aj výraznejší. Investori situáciu sledujú, pretože tá môže mať dopad nielen na ceny komodít, ale aj na hospodárenie štátov, ktoré do konfliktu potenciálne zasiahnu – USA, Veľká Británia, či Francúzsko. V prípade dlhšie trvajúcich intervencií sa môže ešte viac destabilizovať ich hospodárenie, pretože ide o značne zadlžené štáty.

Predpokladám, že to môže mať najviac dopad na komodity, ktorých cena môže rásť (napr. ropa, zlato, striebro). Ropa môže rásť vzhľadom na potenciálnu destabilizáciu regiónu, v ktorom sa ťaží. Zlato a striebro môžu rásť vzhľadom na vojnu samotnú – kovy slúžia ako obrana proti inflácii,  prostredníctvom ktorej môžu štáty vojnu financovať.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:32