StoryEditor

Dobré časy neprišli. Eurozóna opäť padá do priepasti

09.10.2014, 00:00
Európska ekonomika prehráva na všetkých frontoch. Lepšie to však nebude a na dvere opäť klope recesia.

Eurozóna dostáva jednú zlú správu za druhou. Medzinárodný menový fond a OECD hovoria o poklese rastu ekonomiky a hrozbe recesie. Šanca na jej návrat sú podľa nich až štyridsať percent. A za pravdu im dáva aj ďalší pokles dôvery investorov v ekonomiku eurozóny. Tá padá už tretí mesiac po sebe a podľa výskumnej spoločnosti Sentix signalizujú, že eurozóna sa vráti do hospodárskej recesie.

A náladu nezlepšia ani štatistiky. Podľa Eurostatu sa hospodársky rast eurozóny v druhom kvartáli zastavil. Ekonomiku eurozóny podkopali výsledky z Nemecka a Francúzska. Index dôvery investorov pre Nemecko sa dokonca prepadol najnižšie za dva roky. Investorov čím ďalej viac znepokojuje kríza na Ukrajine a sprísňovanie menovej politiky v USA.

Zhoršeniu situácie v eurozóne bohužiaľ nedokázali zabrániť ani opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sa všemožnými prostriedkami snaží nakopnúť ekonomiku a zabrániť deflácii.

Podľa mnohých ekonómov je za spomalením ekonomiky eurozóny neochota Nemecka míňať. Berlín chce ísť ostatným krajinám príkladom v šetrení a do zvyšovania verejných výdavkov sa mu príliš nechce. Tým ale všetkým naokolo iba pridáva nové vrásky na čele a vystavuje sa kritike Francúzska a Talianska, ktorým sa nepáči prílišná nemecká striedmosť.

No tieto krajiny majú svoje vlastné problémy, ktoré im Nemecko nevyrieši. Francúzsko trápi vysoká nezamestnanosť a Taliansko je už od augusta v recesii. Spoločným menovateľom je nízka inflácia a neprečistené bilancie domácností a bánk. Situácii tiež nepomáha nárast napätia medzi Európou a Ruskom a slabší rast čínskej ekonomiky. Hlavné problémy sú však vo vnútri eurozóny. Cena peňazí je rekordne lacná, napriek tomu Európska centrálna banka podľa ekonómov MMF nejedná dostatočne rázne.

Analytikov sme sa preto pýtali na najväčšie hrozby, ktoré sú za zhoršením nálady investorov a čo toto zhoršenie signalizuje o budúcnosti ekonomiky eurozóny.


Aké riziká sú za zhoršením nálady investorov? A čo môže zhoršená nálada signalizovať o budúcnosti eurozóny a jej ekonomiky.

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Ide o dôsledok postupného spomaľovania európskej ekonomiky, ktoré pozorujeme s výnimkou Írska snáď na všetkých frontoch. Dôvodom tohto zhoršenia je predovšetkým stále nefunkčný úverový trh a klesajúci zahraničný dopyt, ktorý sa začína podpisovať predovšetkým na Nemeckej ekonomike, ktorá so sebou ťahá späť ku stagnácii aj zvyšok eurozóny.

Indexy nálady patria tradične medzi pomerne dobré predstihové ukazovatele a vzhľadom k tomu, že v posledných mesiacoch začali takmer všetky prudko klesať, bude sa musieť Európa pripraviť na ekonomické spomalenie. Ako výrazné toto spomalenie skutočne bude potom záleží do značnej miery na Európskej centrálnej banke..

 

Tomáš Plavec
Trim Broker

V posledných mesiacoch (od júla resp. augusta) vidíme spomalenie ekonomickej aktivity vo viacerých veľkých ekonomikách (UK, USA, Čína), čo môže byť spôsobené ekonomickým cyklom.

Vo všeobecnosti sa prvý kvartál 2014 považoval v Európe za silný a spomalenie ekonomiky sa čakalo. Ekonomika eurozóny však už predtým nebola v dobrom stave (rast v okolí nuly) a darilo sa skôr Nemecku a čiastočne periférii (napr. Španielsku), než eurozóne ako celku. Taliansko a Francúzsko (napr.) zostávali slabé. Nárast napätia medzi Ruskom a Európou (sankcie) a spomalenie Číny výrazne zasiahlo aj Nemecko (ktoré je výrazne pro-exportne orientované), takže celá eurozóna začína ešte viac spomaľovať. Slabosť predošlého rastu a krehkosť ekonomiky spôsobuje, že aj menšie spomalenie rastu hrozí recesiou.

Nemeckí investori s tým však nepočítali len v posledných mesiacoch, ale ich očakávania (prieskum ZEW) klesali z 8-ročných maxím už od januára 2014.

Posledné septembrové prieskumy zatiaľ potvrdili zhoršovanie situácie aj očakávaní, výrobný sektor Nemecka dokonca vstúpil po prvý krát od leta 2013 do kontrakcie.
Výhľad ekonomického rastu Nemecka a zvyšku eurozóny na tento a budúci rok bol znížený a to ešte nemuselo byť posledné zníženie.


Michal Valentík
Generali PPF Invest

V druhej polovici minulého roka začala priemyselná výroba v Európe expandovať. Investori vkladali do oživenia hospodárstva príliš veľké nádeje. Predpokladali, že eurozóna prekonala dlhovú krízu a počiatočné mierne oživenie prerastie v rast, ktorého sme teraz svedkami v USA.

Bohužiaľ absencia štrukturálnych reforiem nedovoľuje, aby sa európske hospodárstvo výrazne nadýchlo k rastu. Európa potrebuje zmenu a nie neflexibilnú súčasnú štruktúru. Inými slovami monetárna politika nemôže sama o sebe fungovať, keď hospodárstvo stojí na vratkých základoch.

Budem opakovať slová šéfa nemeckej centrálnej banky: bez štrukturálnych reforiem vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku môže Európa zabudnúť na hospodársky rast. K tomu ešte pridám to, že v prípade kvantitatívneho uvoľňovania zo strany ECB bude Európa slúžiť ako zdroj financovania pre investície v iných častiach sveta. Len blázon by investoval do chorého koňa, ktorého chovateľ nechce liečiť.

01 - Modified: 2006-11-11 08:32:51 - Feat.: 0 - Title: Karel Gott: Som zručný zombie
01 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie 02 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 03 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 04 - Modified: 2024-02-25 11:08:05 - Feat.: - Title: Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu 05 - Modified: 2024-02-19 11:51:28 - Feat.: - Title: Čína vlani zaznamenala najslabší prílev zahraničných investícií za posledných vyše 20 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:47