StoryEditor

Viac práce pre ženy svet nespasí

26.09.2013, 00:00
Autor:
dujduj
Zvýši väčšie zapojenie žien do pracovného procesu ekonomický rast? Čítajte Tému týždňa.

 

Podľa najnovšieho výskumu MMF by zapojenie väčšieho počtu žien do pracovného procesu zvýšilo ekonomický rast. Medzinárodný menový fond zároveň obnovil snahu posilniť  postavenie žien vo svetovej ekonomike. Odôvodňuje to tým, že zlepšenie podmienok pre ženy môže zvýšiť rast hospodárstva a podporiť rozvoj.

Podľa MMF by rovnaký počet žien a mužov v pracovnom procese zvýšil ekonomický rast v Spojených štátoch o 5 percent, v Japonsku o 9 percent a v Egypte dokonca o 34 percent. Celosvetovo pracuje len polovica žien, na Strednom východe a v severnej Afrike je to len pätina.

Analytikov sme sa preto spýtali, či môže zapojenie väčšieho počtu žien do pracovného procesu naozaj naštartovať ekonomiku a aký reálny dopad by malo toto riešenie na globálnu ekonomiku. Zároveň nás zaujímalo, akým spôsobom by mohli byť vytvorené pracovné miesta pre ženy, keď svet vyspelí svet momentálne zápasí s vysokou nezamestnanosťou.


Martin Barto
Sberbank

Zapojenie väčšieho podielu žien do pracovného procesu, pokiaľ vzniknú nové pracovné miesta, môže pomôcť ekonomickému rastu, pretože pridaná hodnota, ktorú vyrobia tieto ženy v zamestnaní bude pravdepodobne vyššia než tá, ktorú produkujú teraz ako domáce. Otázka je, ako MMF posudzuje činnosť žien, ktoré nie sú zamestnané. Podľa mojej mienky ony produkujú tiež pridanú hodnotu, pretože sa starajú o domácnosť a deti. V prípade ich odchodu do zamestnania túto prácu preberú napr. výrobcovia potravín, predškolské zariadenia, práčovne a pod. - čiže táto produkcia sa premietne do oficiálnych štatistík, čo v prípade žien v domácnosti sa asi nedeje.
 
Podľa mňa by bolo cestou zvyšovať počet pracovných miest, no dá sa predstaviť aj model, keď ženy v domácnosti by pracovali len na polovičný úväzok. Aj takýmto spôsobom by prispeli k celkovému rastu ekonomiky.
 
Jedna otázka je rast ekonomiky, druhá otázka je, či by sa tieto ženy a ich rodiny cítili šťastnejšie. Preto podľa mojej mienky je dôležité, aby ženy, ktoré sú dnes v domácnosti a chceli by pracovať, mali možnosť vhodne skĺbiť starostlivosť o rodinu s novým zamestnaním, napr. formou čiastočného úväzku.

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers


Teoreticky pokiaľ by sme všetci robili o 4 hodiny viac, samozrejme rovnako produktívnu činnosť, tak by pri priemernom osemhodinovom pracovnom čase bolo HDP o polovicu vyššie. Otázka ale znie, boli by sme na tom lepšie? Z môjho pohľadu nie, pretože pomer pracovného a voľného času (pokiaľ je vysoký) vo veľkej miere vplýva na kvalitu života.

Nejdem tu riešiť, že prečo práve ženy majú v súčasnosti ďaleko väčšiu rolu pri starostlivosti o deti a o domácnosť ako muži, a či je to správne. Každopádne tento fakt má vplyv na to, že pre mnohé rodiny prináša z rôznych dôvodov väčšie uspokojenie, keď je žena doma ako keby pracovala.

Samozrejme, to nie je jediná príčina. Takisto existuje množstvo žien, ktoré chcú pracovať a nedokážu si nájsť prácu. Toto je potrebné riešiť. Nie je ale možné zovšeobecniť, že pokiaľ by sme umelo zvýšili participáciu žien v pracovnej sile, tak by bol na tom svet lepšie. A to aj napriek vyššiemu HDP.

Samotné vyššie HDP môže byť v tomto smere taktiež zavádzajúce. Pretože práca, ktorú urobí žena doma sa do HDP nepočíta. Keby ale mala prácu a na domáce práce by si niekoho najímala, tak by zrazu do kalkulácie HDP vstupovali výsledky aj jej práce ako aj práce jej novej domácej. Ekonomika by reálne ale bola bohatejšia len o to, čo vytvorí v rámci svojej novej práce ona.

V situácii, kedy svet bojuje s vysokou nezamestnanosťou by sa vyššia participácia žien vo veľkej miere premietla do vyššej nezamestnanosti. Nie je to ale možné úplne paušalizovať, keďže nové pracovné miesta sú výsledkom aj nových nápadov, špecifických zručností, či ochote pracovať za menej štandardných podmienok ako sú napríklad kratší/flexibilný pracovný čas, úkolová mzda....

Pokiaľ sa ale bavíme o situácii, kedy je ekonomika v stave takmer plnej zamestnanosti, tak by sa vyšší podiel žien v pracovnej sile premietol do vyššieho HDP.
 
Zavádzať umelé kvóty je nezmysel. To by  muži vo vedúcich pozíciách vytvárali pre svoje partnerky a kamarátky nízko produktívne pracovné miesta, aby naplnili kvótu. HDP vytvorené na takéto pracovné miesto by bolo nízke.
Skôr by pomohlo liberalizovať trh práce viac smerom k čiastočným či flexibilným pracovným úväzkom, ktoré by ženám vzhľadom na ich vyššie uvedenú špecifickú rolu v rodine a domácnosti viac vyhovovali. Ukazuje to aj prax. Krajiny, ktoré majú najvyššiu participáciu žien v pracovnej sile sa uberali práve týmto smerom.

Pokiaľ by sa dokázali na trhu práce lepšie umiestniť aj skupiny ľudí so špecifickejšími požiadavkami na pracovný čas, teda predovšetkým ženy, tak by to určite ekonomike pomohlo, keďže by dokázala vyprodukovať viac.

 

Markéta Šichtářová
Next Finance

 
Pravdu povediac, nejako mi uniká, ako na to vôbec niekto prišiel. Respektíve chápem primitívnu matematiku: niektoré ženy nepracujú, keď pracovať začnú, bude viac pracujúcich ľudí, teda väčší produkt, teda vyšší rast. Lenže to je matematika postavená na hlavu. Po prvé ak ženy nezarábajú, neznamená to, že nepracujú. Kto sa bude bez nich starať o deti? O domácnosť? O jedlo? A tak ďalej. po druhé ekonomika zamestnáva toľko ľudí, na koľko má kapacitu. Keď sa bude o prácu uchádzať viac ľudí, neznamená to, že ich bude viac pracovať, ale že ich bude viac nezamestnaných. A po tretie, podniky zamestnávajú toho o kom si myslí, že je "najefektívnejší". Ak by sme podniky nútili, aby namiesto mužov zamestnávali ženy, nútili by sme vlastne tieto podniky, aby zamestnávali niekoho iného, než chcú. Teda aby podnikali nie optimálne. Teda aby nemali maximálne možné zisky. Teda presne naopak by bol výsledkom pomalší, nie rýchlejší rast!

Myšlienka, že sa dá administratívne donútiť ekonomiku vyberať si zamestnancov podľa pohlavia je úplná fikcia. Keď vytvoríme umelá pracovné miesta, vytesníme tým súkromné ​​investície, teda vytesníme z trhu práce muža, teda spomalíme rast ...

Je to umelá téma. Rozvinutý svet už nevie čo od dobroty. Na jednej strane vytvára cintoríny pre zvieratá, dáva malým deťom do ruky iPedy, ale súčasne strká starých ľudí do domovov dôchodcov. Zamestnávanie žien je rovnako umelou témou. Rozvíjajúci sa svet síce nemá prácu pre ženy, inak je ale o najmladšiu aj najstaršiu generáciu postarané lepšie ako vo svete rozvinutom. A spotreba antidepresív je menšia. Nenúťme rozvíjajúcemu sa svetu našu optiku. Nikde nie je povedané, že je lepšia.

 

01 - Modified: 2005-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radikálne zmeny na trhu s cukrom v únii
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:11