StoryEditor

Euro nás urobilo zodpovednými za dlhy iných

01.01.2014, 23:00
Autor:
dujduj
Spoločnou európskou menou platia Slováci už takmer päť rokov. Čo nám euro prinieslo a vzalo? Prečítajte si špeciálnu Tému týždňa.

V roku 2009 Slovensko vstúpilo do jedného z najväčších ekonomických blokov sveta. Prijatím eura dokázalo, že je schopné stáť po boku svojich silných európskych partnerov. Slováci mohli na vlastnej koži počas piatich rokov okúsiť výhody a nevýhody eura. Možno aj vďaka spoločnej mene sa Slovensku podarilo prežiť krízu bez väčších problémov.

Čo pozitívne a negatívne euro za päť rokov Slovensku prinieslo a ako by sa našej krajine darilo bez spoločnej meny? Pozrite si odpovede analytikov.


Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

Najväčším benefitom je samozrejme jednotná mena, ktorá uľahčuje zahraničný obchod s najväčšími obchodnými partnermi. Ďalej sa Slovensko stalo členom jedného z najväčších ekonomických blokov sveta o ktorého menovej politike dnes môže aktívne spolurozhodovať. 

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Slovnsko stratilo suverenitu v oblasti vlastnej menovej politiky. Ako ukázal príklad Grécka, Írska, Portugalska, alebo Španielska, môže sa jednať o potenciálne veľký problém, a to obzvlášť v prípade, keď sa krajina dostane do komplikácií a nie je schopná dostatočne rýchlo získať konkurencieschopnosť tlakom na znižovanie miezd a cien. Ako navyše ukázalo posledných pár rokov dlhovej krízy, Slovensko sa stalo spoluzodpovedné za dlhy iných krajín.

 

A kde by bolo Slovensko bez eura?
Pravdepodobne v nie príliš odlišnej situácii, než v akej je dnes. Kríza by na neho zrejme doľahla o niečo viac, ekonomika by sa však o to rýchlejšie novým podmienkam prispôsobila.

 

Vladimír Gešperík

Capital Markets

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

Euro prinieslo menovú stabilitu, ktorá pomohla pri plánovaní finančným manažérom exportujúcich ale aj importujúcich spoločnosti. Veľké firmy prišli do SR najmä s prísľubom zavedenia meny euro. Z počiatočným obáv z inflácie dnes skôr hrozí deflácia, nižšie sadzby pri úveroch.

Dalo nám o 30% silnejšiu menu ako by bola dnes slovesná koruna, čo tlači na domácich výrobcov, to cítia bežný obyvatelia najmä na dovolenkách.

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Možnosti vlastnej menovej politiky NBS, možnosť devalvovať menu a zvyšovať konkurencie schopnosť, ktorá by však ale nemusela byť využitá, keďže krajiny Maďarsko a Česko devalvovali no nepomohlo im to. Zobralo nám tiež pár fabrík ktoré sa presunuli do Rumunska za nižšími nákladmi.

 

Kde by bolo Slovensko bez eura?

Slovensko by bez eura bolo menej naviazane na EU, ústupky a obete ktoré sme pre euro priniesli, sú čiastočne kompenzované a zostali v pamäti politikov z Bruselu. Niektoré podniky by na Slovensko bez eura neprišli (najmä tie s väčšou pridanou hodnotou) a naopak najmenej sofistikované odišli za lacnejšou pracovnou silou.

 

Juraj Karpiš

INESS

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

Euro Slovensku prinieslo veľkú svetovú menu, ktorá znížila transakčné náklady pre tunajších podnikateľov a cestujúcu populáciu. Zároveň zobrala moc slovenským politikom kaziť našu menu a tým znižovať kúpnu silu úspor Slovákov svojím nezodpovedným správaním.

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Do euroklubu sme vstúpili tesne pred koncom hostiny. Kríza priniesla za toto bezbrehé hodovanie účet a podiel na týchto nákladoch teraz musí uhradiť aj chudobné Slovensko. Napriek tom, že si stihlo objednať len sifón a za svoj žúr a choré banky už účet zaplatilo v roku 2001.

Kde by bolo Slovensko bez eura?

Tam kde Česká republika. Síce žiaden zemský raj, no zato bez záväzkov zachraňovať gigantické choré banky starých členov európskej únie.

 

Ján Kuciak

redaktor Hospodárskych novín

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

V prvom rade pomohlo nášmu exportu, ktorý dnes ťahá celú ekonomiku a prispelo aj k prílevu nových investícií. Vo všeobecnosti sme s eurom totiž získali menovú stabilitu a zbavili sa nákladov na menovú konverziu. Euro navyše pomohlo aj štátu, ktorý si dnes požičiava najlacnejšie v histórií a patrí do užšej skupiny dôveryhodných dlžníkov.

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Slovensko sa vzdalo časti ekonomickej suverenity tým, že muselo prijať poľnohospodárske i iné normy únie. Prísnejšia regulácia ju navyše zasiahla aj v kríze, a to najmä cez dohľad a sprísňovanie podmienok pre banky. Ďalším negatívom v čase stagnácie je aj nemožnosť vyrovnávať výkyvy cez silu meny, ako to nedávno predviedla napríklad česká centrálna banka. Podstatnou stratou potom sú peniaze, ktoré štát posiela do záchranných fondov EÚ.

 

Stanislav Pánis

J&T Banka

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

Zníženie transakčných nákladov, odstránenie kurzového rizika a minimalizovanie kurzových výkyvov sú síce výhodami, ale nie zásadnými. Profitujú z nich len vývozcovia do eurozóny a dovozcovia z nej. Navyše kurzové výkyvy, teda flexibilný kurz v závislosti od ekonomických fundamentov považujem skôr za výhodu ako nevýhodu. Zatiaľ sa nepotvrdzuje, že euro by výrazne prispelo k zrýchleniu ekonomického rastu, rastu medzinárodného obchodu alebo poklesu inflácie. Domnievam sa, že čas ukáže skôr opak. Nesúhlasím s často spomínanou výhodou, že prijatie eura zvýšilo alebo zvýši priame zahraničné investície. Investori majú iné priority ako euro pri rozhodovaní sa o tom, či prídu do krajiny. Stačí si porovnať ich príliv s okolitými krajinami za ostatné roky a vidno, že nenastala medzi Slovenskom a nimi žiadna významná dekorelácia, ktorú by vysvetľovalo euro. Do neeurového Česka a dokonca aj Maďarska ich prišlo v pomere k HDP viac ako na Slovensko s eurom.

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Po prvé, nezávislú, na potreby slovenskej ekonomiky šitú, menovú politiku. Po druhé, už spomínané kurzové riziko a  transakčné náklady pre exportérov a importérov, čo je však hodnotím len ako  zanedbateľným plusom eura, ktorý  nedokáže vykompenzovať jeho ostatné potenciálne mínusy. Tie sa môžu naplno prejaviť až časom. Po tretie, dúfam, že mnohým eurooptimistom päť rokov po jeho zavedení a počas stále prebiehajúcej krízy v eurozóne aj ilúziu o tom, že spoločná mena má len obrovské výhody a je akýmsi „zlatým grálom“ a naopak, že nevýhody sú len minimálne. Euro je primárne politický projekt či dokonca experiment s nejasným výsledkom, nástroj na unifikáciu Európy a upevnenie moci, kde bola jeho ekonomická výhodnosť až na druhej koľaji. Dokedy bude mať však politické krytie, dovtedy bude existovať, hoci jeho ekonomické benefity môžu byť nižšie ako nevýhody.  Celkovo, história nepozná žiadny pozitívny príklad trvale funkčnej menovej únie, ktorá by nebola spätá s jednotným štátom. A vývoj v Európe aj preto smeruje k federalizácii. S tým je však spojených mnoho rizík od obmedzenia slobody, suverenity a demokracie cez rast prerozdeľovania a pokles životnej úrovne až k čoraz väčšiemu zaostávaniu za rýchlo sa rozvíjajúcimi ekonomikami.

 

A kde by bolo Slovensko bez eura? 

Ide o hypotetickú otázku a skutočnú odpoveď sa nikdy nedozvieme. Neviem, či by politici prijali mnohé rozumné opatrenia ako napríklad konsolidácia verejných financií, ktoré podmieňovali vstup do eurozóny. Ak áno, som presvedčený, že by sme boli na tom hospodársky a životnou úrovňou azda lepšie ako dnes. A hlavne nemuseli sme sa priamo podobne ako Dánsko, Česká republika alebo Švédsko, hoci sú v EÚ, podieľať na záchrane Grécka a eurovaloch.

 

Matúš Pošvanc

UPNER

Čo Slovensku euro za päť rokov prinieslo?

Pozitívum eura je jeho používanie v obchodnom styku a po jeho zavedení sme boli pre zahraničných investorov atraktívnejšou krajinou. Osobne si však myslím, že atraktivita krajiny sa dá dosiahnuť aj nízkymi daňami, nízkymi reguláciami a vhodným podnikateľským prostredím. A zároveň stabilnou menou, ktorá nemusí byť práve euro.

Euro bude mať preto podľa môjho názoru v strednodobom horizonte pre Slovensko viac negatívnych stránok, ako pozitívnych. Potenciálne môžeme ako daňoví poplatníci zaplatiť veľmi vysoké náklady na záchranu euro-bankového sektora a euro môže byť zároveň inflačné.

 

Čo Slovensku euro za päť rokov vzalo?

Vzalo kompetencie centrálnej banke rozhodovať o monetárnej politike. Slovensko už raz zaplatilo vysoké náklady za ozdravenie svojho bankového sektora. S vysokou pravdepodobnosťou sa budeme podieľať aj na záchrane bánk z iných krajín. Samozrejme dovtedy, pokiaľ to bude baviť Nemecko.

 

Kde by bolo Slovensko bez eura? 

Ak by sme nemali euro pravdepodobne by sme rovnako ako Česi intervenovali a oslabovali by sme slovenskú korunu. Naša centrálna banka by inými slovami rovnako vstúpila do menových vojen. Ak by sme nemali euro a zároveň mali podnikateľsky priaznivo naladených politikov, boli by sme atraktívnou destináciou pre podnikanie a investovanie aj tak. Zároveň by nám nehrozilo, že sa budeme skladať na záchranu bankového sektora.

 

 

01 - Modified: 2005-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Venus Express už smeruje k Venuši
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:36