StoryEditor

Výhodné nákupy pre Slovákov nekončia. Česká koruna môže ešte klesnúť

15.01.2015, 10:44
Autor:
hašhaš

Česká koruna narazila na rekordné minimá a prekonala aj svoj 9-ročný rekord. Wall Street Journal ju dokonca pomenoval najhoršou menou sveta. Česká ekonomika však pokračuje v raste a nízke ceny ropy a potravín vyvolávajú obavy z deflácie.

Za oslabením sú podľa analytikov hlavne obavy z toho, že Česká národná banka (ČNB) zasiahne a priblíži kurz k 30 korunám za euro. Práve proti nim zasiahol guvernér banky Miroslav Singer, ktorý jediným blogom zvýšil kurz koruny o tridsať halierov.

Analytikov sme sa pýtali na to, čo za týmito výkyvmi je a čo môžeme českej meny očakávať.


Prečítajte si viac o tom, čo sa dialo za posledné dni s českou menou
Najhoršia mena na svete. Česká koruna si pripísala negatívny rekord

Česká koruna pokorila rekordy. Je najslabšia za deväť rokov
Stačil jediný blog šéfa Českej národnej banky. A kurz koruny vyskočil
Koruna praje nákupom, firmám nie


Je pokles kurzu českej koruny trendom, alebo ide iba o výkyv?

Marek Hatlapatka, hlavný investičný stratég, Cyrrus

Poklesy koruny sú vyvolané špekuláciami o tom, že by ČNB mohla opäť zakročiť a posunúť cieľ bližšie ku 30-korunovej hranici. Toto očakávanie síce v pondelok guvernér ČNB Singer mierne schladil, napriek tomu predpokladám, že koruna aj bez intervencie zostane v najbližšej dobe slabá, zrejme v rozmedzí 28 až 29 CZK/EUR.

Jiří Cihlář, analytik, Next Finance

Česká ekonomika pokračuje na svojej ceste nahor. Trh sa však obáva, že nízke ceny ropy a potravín zrazia českú ekonomiku do deflácie. Oslabenie koruny je spôsobené obavami, že Česká národná banka posunie intervenčný cieľ vyššie, aby povzbudila rast cien. Napätie z trhu len tak nezmizne, a preto kurz koruny zostane aj v ďalších dňoch vrtkavý.

Jaroslav Brychta, Head of Research, X-Trade Brokers

Ide sa skôr o výkyv. Zatiaľ nič systematickému trendu nenasvedčuje. Bude však veľmi záležať na tom, ako sa bude ČNB pozerať na ďalší pád inflácie a ak bude signalizovať ochotu intervenovať, môžeme sa dočkať ďalšieho oslabenia.

Najčastejšie spomínané sú obavy z ďalšej intervencie, ktoré ale v pondelok pomerne rýchlo šéf ČNB vyvrátil. Faktom je, že sa od začiatku roka situácia v ČR nijako výrazne nezmenila. Klesajúce inflačné tlaky navyše nie sú fenoménom len v Česku, ale čelí im dnes celá Európa.

Očakávate, že ČNB sa znova pokúsi zasiahnuť, aby korune pomohla?

Marek Hatlapatka

ČNB v tejto chvíli nemá dôvod zasahovať, pretože trh robí "čiernu prácu" za ňu, môže iba pomocou podobných vyjadrení, ako bolo to guvernérove, do určitej miery korigovať trhové očakávania. Možno však povedať, že ČNB súčasné oslabenie koruny vyhovuje. Samotné oslabovanie koruny súvisí s prehlbujúcimi sa deflačným tlakmi v európskej a aj českej ekonomike.

Jiří Cihlář
Vyjadrenia centrálnych bankárov vyznievajú jasne. V dohľadnej dobe nie je ďalšia intervencie na obzore. Nízke ceny ropy a potravín totiž predstavujú pozitívny ponukový šok. Česká národná banka sa môže zľaknúť až dlhotrvajúcej deflácie. Ďalší zásah proti korune preto nemôžeme úplne vylúčiť. Na rad by však prišiel najskôr počas leta.

Jaroslav Brychta
Zatiaľ to nepredpokladám. Obzvlášť ak bude koruna naďalej slabnúť. Vylučovať intervenciu ale rozhodne nemožno a môže to byť jedna z ciest v prípade, že sa bude inflácia, a hlavne potom jej jadrová zložka, výraznejšie prepadať.

01 - Modified: 2007-02-15 20:40:05 - Feat.: 0 - Title: Madrid sa dočkal: Súdia teroristov
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-02-08 15:17:24 - Feat.: - Title: Česká národná banka zhoršila výhľad ekonomiky, tento rok očakáva rast HDP 0,6 percenta 03 - Modified: 2024-02-08 13:52:38 - Feat.: - Title: Česká národná banka zrýchlila uvoľňovanie menovej politiky. Sadzby znížila výraznejšie 04 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 05 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 14:41