StoryEditor

Štát sa o vás nepostará. Takto si zarobíte na dôchodok

17.04.2014, 00:00
Neveríte, že sa o vás na dôchodku postará štát? Pozrite si spôsoby, ako si na staré kolená prilepšiť.

Spoliehate sa na dôchodok od štátu? Nemusí sa to vyplatiť. Je preto vhodné začať sa zaoberať alternatívou voči klasickému dôchodkovému zabezpečeniu už v mladosti. V dnešnej Téme týždňa sme sa preto pozreli na možnosť prilepšiť si k dôchodku na trhoch. Kam majú investovať mladí ľudia vo veku 25 až 35 rokov.

Na začiatok sa treba pozrieť na to, za akého investora sa považujete. Ak máte chuť na riziko, veľa času do dôchodku a nejaké tie financie navyše, budú pre vás určite zaujímavé akcie. Ak sa váš odchod do dôchodku nepríjemne približuje a riziku neholdujete, máme pre vás alternatívu. Najdôležitejšie je však nestaviť všetko na jednu kartu a diverzifikovať svoje portfólio.

Najlepšie investície vzhľadom k chuti na riziko:

  • Rizikovejšie investície - akciové trhy, podielové listy, štátne a iné dlhopisy
  • Konzervatívne investície - vlastné bývanie, pôda, zlato

Malá rada na koniec. Nečakajte so šetrením na dôchodok pridlho. Čím skôr začnete, tým väčšia je šanca, že si našetríte viac.

Pozrite si názory oslovených analytikov na to, akým spôsobom si vylepšiť dôchodok. Štát sa o vás totiž nepostará tak, ako si zaslúžite.


Aká je najlepšia investícia pre ľudí vo veku 25 až 35 rokov na zabezpečenie si lepšieho dôchodku?


Martin Baláž
Slovenská sporiteľňa

Pri takto dlhom investičnom horizonte je najlepšou alternatívou pravidelné sporenie  (najlepšie na mesačnej báze) do akcií prostredníctvom pasívne riadených investičných fondov. Práve akcie majú v dlhodobom horizonte najväčší potenciál na zhodnotenie. Pravidelné sporenie pritom diverzifikuje investíciu v čase. Vybrané fondy by však mali byť dostatočne diverzifikované ako zo sektorového, tak z regionálneho hľadiska. Ideálnym prípadom by bolo  pravidelné investovanie do ETF fondov, ktoré sú obchodované na burze – keďže majú výrazne nižšie poplatky než štandardné podielové fondy. Na Slovensku však takýto produkt zatiaľ ponúkaný nie je.

 

Martin Barto
Sberbank

Vo všeobecnosti sa javí, že veľmi vhodnou dlhodobou investíciou je nákup pôdy, ktorá prináša malý výnos, a nestráca cenu. Dôležité je kúpiť pôdu tam, kde nehrozí vyvlastnenie.
Ak by šlo o dlhodobú finančnú investíciu, ktorá by mala zhodnocovať prostriedky, a nie iba chrániť pred infláciou, najvhodnejšou alternatívou sa javí investícia do akcií, kde by bolo vhodné diverzifikovať, čo sa týka regiónov i čo sa týka sektorov. Nádejný investor by sa mal rozhodnúť, ktoré sektory ekonomiky považuje za nádejné i v horizonte 20 rokov, a ktoré teritória majú šancu dlhodobého rastu.


Miroslav Blahušiak
Capital Markets

Z dlhodobého hľadiska je najschodnejšou variantou investovanie na akciových trhoch. Mladí ľudia vo veku od 25-35 pôjdu do dôchodku za ďalších 30-40 rokov a za takto dlhý čas, aj s prihliadnutím na cyklické výkyvy a korekcie na akciových trhoch, je investovanie do rizikových aktív najideálnejšou variantou. Samozrejme akcie poskytujú z dlhodobého hľadiska možnosť nadštandardného zhodnotenia, ale vždy treba myslieť aj na starý známy zisk/riziko profil akciových titulov. Ideálnou variantou by teda bolo akési dynamické portfólio zložené z väčšej časti z akciových titulov perspektívnych sektorov, v kombinácii s konzervatívnou zložkou portfólia, napríklad dlhopisov, na zabezpečenie voči výkyvom v rizikovej zložke portfólia.

Je tiež veľmi dôležité, aby ľudia začali s takýmto investovaním na dolnej hranici Vami uvádzaného rozpätia 25-35 rokov, teda čím skôr, aby sa im potrebnú a nimi stanovenú cieľovú cenu na dôchodok podarilo dosiahnuť. Na akciových trhoch je tiež každá väčšia korekcia príležitosťou na nákup, nakoľko z dlhodobého hľadiska po každom prepade trhov prišiel bull market, ktorý pridal aj niečo navyše, v porovnaní s maximami pred korekciou.

 

Kamil Boros
X-Trade Brokers

Na túto otázku univerzálna odpoveď neexistuje. Staviť všetko na jednu kartu a vybrať si jednu investíciu je extrémne riskantné. Z nášho pohľadu je najlepšie z dlhodobého hľadiska investovať do takých fondov, ktoré menia alokáciu akcií a bezpečných dlhopisov podľa pomeru ceny akcií v širokom indexe (napr. Stoxx600 Europe) k ich ziskom, resp. prognózovaným ziskom. V prípade, že je ich hodnota pod priemerom, tak sa zvyšuje percento akcií v portfóliu, naopak v prípade, že je nad priemerom, tak sa znižuje. Takáto stratégia by z nášho pohľadu mala poskytnúť solídny výnos a zároveň znížiť riziko poklesu hodnoty portfólia pri korekciách.


Ronald Ižip
Trim Broker

Mladí by mali investovať najmä do seba. Pretože svet o 40 či 50 rokov bude výrazne iný ako svet dnes. Spoliehať sa pri súčasnom obrovskom dlhu na dôchodkové systémy je iluzórne. Ostatné finančné aktíva sú príliš nadhodnotené a ich hodnota sa najbližšie roky výrazne zníži. Finančné investície sú preto problém. V podstate jediné, čo si z dlhodobého hľadiska udrží hodnotu sú akcie kvalitných spoločností a zlato. A preto oveľa dôležitejšie je zlepšiť svoju vlastnú pozíciu na trhu práce a investovať do svojho vzdelania.

 

Martéta Šichtařová
Next Finance

Predovšetkým: Nespoliehať na to, čo sa nám snažia nahovoriť podomový predajcovia finančných produktov. Teda nič proti predajcom stavebného sporenia - ale faktom je, že nie každý, kto si nechá hovoriť "finančný poradca", sa tiež môže preukázať s príslušným dokumentom, ktorý potvrdzuje príslušné vzdelanie. Podomový predajca si hovorí predajca od slova "predávať", nie od slova rozumieť. Takýto certifikát preukazujúci skutočné absolvovanie príslušných skúšok nie je na škodu.

Po druhé nečakať, až akýkoľvek predajcu alebo banka vyhľadá nás. Kontaktovať aktívne špecialistu vo svojej oblasti taktiež nie je ani trochu na škodu: Ak hľadáte úver na bývanie, potom banku špecializujúcu sa na hypotéky. Ak hľadáte investovanie do akcií, potom obchodníka s cennými papiermi. Ak hľadáte najvýhodnejší kurz eura, potom obchodníka s devízami. A tak ďalej.

Po tretie: Na prvom mieste dáva zmysel snažiť sa o obstaranie vlastného bývania. Teda napríklad o hypotéku. Pretože iba vlastné bývanie vedie k minimalizácii nákladov na život v starobe. Ktorákoľvek ďalšia investícia už predstavuje obyčajnú nadstavbu, ktorá v starobe zabezpečuje už len dodatočný príjem. A tých "ďalších investícií" - keď už máme vlastné bývanie v suchu - je hromada na výber. Čo je dobre, pretože druhým dôležitým prikázaním je investície čo možno najviac rozkladať.

Ak už máme za sebou zabezpečenie vlastného bývania, potom nech už sa investor rozhodneme pre akúkoľvek dodatočnú investíciu, vždy pritom porovnáva očakávané riziko (teda nestálosť ceny alebo výnosu), dosiahnuteľnú výšku výnosu a likviditu (teda jednoduchosť predaja). Čím viac sa investor blíži dôchodkovému veku a čím menší je jeho príjem alebo majetok, tým väčší dôraz by mal klásť na nízku kolísavosť ceny a vysokú likviditu. Taký človek si totiž nemôže dovoliť riskovať. To so sebou ale aj bohužiaľ nesie nižší výnos. A naopak.

Napríklad opatrnejší investor bude voliť buď ďalšie nehnuteľnosti alebo zlato. Alebo ich kombináciu.

Menej konzervatívny investor, ktorý už má dostatočne veľký majetok, môže ho kedykoľvek rozpredať, a tým získať hotovosť, alebo ktorý je mladší, si môže dovoliť zamerať sa na druhú skupinu investícií. Tú tvoria hlavne štátne a ďalšie dlhopisy alebo podielové listy. Tieto investície už nie sú tak bezpečné ako nehnuteľnosti alebo zlato, pretože môžu byť za určitých zvlášť smolných podmienok takmer úplne znehodnotené kvôli možnému, aj keď málo pravdepodobnému bankrotu emitenta.

Tí, ktorí sú ochotní riskovať najviac vo vidine najväčšieho výnosu, môžu voliť akcie.

Takže tu máme päť hlavných skupín investícií: nehnuteľnosti, drahé kovy, dlhopisy, akcie a podielové listy. O mnoho viac toho drobný investori nevymyslia. Môžeme samozrejme zmieňovať také veci ako umenie, zbierka veteránov a podobne - ale to sú len okrajové záležitosti.

 

Michal Šimo
Salve Investments

Potenciálny investor vo veku tzv. rannej dospelosti má jednoznačne optimálnu východiskovú pozíciu pre riešenie svojho dôchodkového zabezpečenia. Pri fokuse na tzv. štvrtý dôchodkový pilier, to znamená individuálne sporenie a investovanie za účelom nazhromaždenia aktív pre dôchodok, je možné v stručnosti artikulovať nasledovné odporúčanie. Prostredníctvom dlhého investičného horizontu, viac ako 30 rokov, môže čerpať všetky základné investorské benefity ako napríklad zložené úročenie, priemerovanie nákupných cien, či eliminácia volatility, t.j. kmitania ceny finančného nástroja. Pri takomto dlhodobom investičnom horizonte môže klient využívať aj dynamickejšie orientované investičné riešenia, ako napríklad akcie, akciové fondy alebo môže bez obáv siahnuť aj po alternatívnych investíciách s dlhodobejšou investičnou stratégiou ako sú individuálne riadené portfólia, dlhopisy s dlhšou dobou splatnosti, v prípade určitého stupňa bonity a skúseností investovať do fondov kvalifikovaných investorov.

 

 

01 - Modified: 2006-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej bankrotov v Nemecku
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:00