StoryEditor

Argentína je len začiatok. Útek peňazí pocítia aj ďalší

29.01.2014, 23:00
Argentína a Turecko zažili prudký prepad svojich mien. Čo ho spôsobila a ktoré ďalšie krajiny sú ohrozené? Čítajte Tému Týždňa.

Krajiny emerging markets začínajú mať v dôsledku odchodu investorov veľké problémy. Tí sa z týchto krajín začali sťahovať po tom, čo Fed pristúpil k utiahnutiu svojej menovej politiky, pri ktorej do ekonomiky pumpoval mesačne 85 miliárd dolárov.

Prvou krajinou, ktorá pocítila dôsledky utiahnutých kohútikov Fedu, je Argentína. Argentínske peso zažilo najprudší denný pokles od argentínskej finančnej krízy v roku 2002. Za deň oslabilo voči doláru o 17 percent. Dôvodom je okrem odlivu investorov aj fakt, že tamojšia centrálna banka sa potýka s prudkým úbytkom devízových rezerv. Krajine jednoducho dochádza hotovosť a na trhoch prevláda pocit, že už intervenovať nebude.

V podobných problémoch sa ocitlo aj Turecko. Jeho menu okrem odhalenia rozsiahlej korupcie vo vláde zrážajú aj obavy z dopadu obmedzovania podpornej menovej politiky zo strany Fedu. Turecká centrálna banka nevyslyšala volanie investorov po zvýšení úroku na obranu meny a namiesto toho sa márne pokúšala zastaviť pád kurzu meny devízovými intervenciami, pri ktorých minula asi tri miliardy dolárov. Banke sa prepad líry podaril zastavil až po skokovom navýšení kľúčovej úrokovej sadzby z doterajších 4,5 % na 10 percent.

Investori a analytici úž dávnejšie varovali, že ústup investorov z emerging markets spôsobený politikov Fedu tieto krajiny tvrdo pocítia. Turecko a Argentína bolí prvé na muške. Je len otázkou času, ktoré krajiny budú ďalšie na rade.

Analytikov sme sa pýtali, čo je okrem politiky Fedu za poklesom mien Argentíny a Turecka. Zároveň nás zaujímalo, ktorá mena je ohrozená podobným prudkým prepadom.


Minulý týždeň zaznamenali prudký pokles argentínske pesos a turecká líra. Čo je za poklesom týchto mien? Aký vývoj na týchto menách môžeme očakávať?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Jedná sa predovšetkým o dôsledok kombinácie domácich faktorov, ako vyhrotená politická situácia a zhoršujúci sa stav domácej ekonomiky. Ďalší vývoj bude závisieť najmä na tamojších politikoch a zatiaľ čo v prípade Turecka sú vyhliadky na stabilizáciu pomerne reálne, dlhotrvajúca argentínska kríza s najväčšou pravdepodobnosťou zatiaľ ani zďaleka nekončí.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Za veľkými poklesmi v daných krajinách stoja hlavne politické a ekonomické problémy. V Turecku sa prevalili veľké politické škandály, ohľadom korupčných afér. Do úplatkov mali byt zapletení politici na najvyšších úrovniach a aj samotný predseda vlády. To spustilo vlnu protestov v krajine a samozrejme to má vplyv aj na finančne trhy. Veľké protivládne demonštrácie pokračujú viac ako mesiac a investori to vnímajú negatívne. Navyše, rapídny pokles líry začal presne v strede decembra, keď bol ohlásený Taper zo strany Fedu a tak sme dokonca počuli aj také vyhlásenie od tureckých politikov, ze za to môže americký Fed. Turecka centrálna banka až do stredy nereagovala a to len urýchlilo pokles líry. V stredu však veľmi výrazne zvýšila všetky hlavné úrokové sadzby. Ak sa na to pozrieme cez Fed, tak desať miliardový Taper prinútil tureckú centrálnu banku zdvihnúť sadzbu  o 4 percentá. Celkove stiahnutie QE tak môže mat pre emerging markets katastrofálne následky.

V Argentíne je prepad meny aj ekonomicky podložený. Vysoká inflácia, chudoba, a zhoršujúce sa makrodáta podporujú pokles meny. Z posledných údajov sme videli kolaps obchodnej bilancie, ktorá skončila na trojročnom minime. Ďalším veľkým dôvodom sú výrazne znižujúce sa zahraničné devízove rezervy centrálnej banky. Tie klesajú tempom 100 miliónov dolárov denne ako sa banka snaží brániť prepadu pesa (intervenuje na trhu, predáva dolár a kupuje peso). Rezervy sú momentálne vo výške okolo 29.4mld. USD, pričom začiatkom roka 2013 boli ešte vo výške okolo 45 miliárd dolárov. Práve minulý týždeň jeden deň na trhu centrálna banka chýbala a kurz USDARS vyletel až o 17 percent za jeden zo 6.8 nad 8.0, teda pesos oslabilo o 17% v priebehu jedného dna. Centrálnej banke sa už pomaly míňajú rezervy a situácia sa vôbec neupokojuje.

 

Matej Klenovský
analytik

Turecko a Argentína utrpeli najmä kvôli súčasnej monetárnej politike americkej centrálnej banky. Fed za posledné roky skupoval veľké množstvo amerických štátnych dlhopisov, čím po nich umelo zvyšoval dopyt, ktorý spôsobil znižovanie výnosov. Doláre, ktoré sa veselo tlačili a tlačia v USA, si vďaka vyšším výnosom v „emerging markets“ našli cestu do týchto krajín a pomáhali vytvárať bublinu, tak ako tomu bolo už v minulosti – Južná Amerika (1982), Mexiko (1994), alebo Ázia (1997).  Dnes, keď Fed pomaly, ale isto, sťahuje likviditu z trhu, začína táto bublina praskať. Nižší dopyt po štátnych dlhopisoch USA sa prejavuje vyššími výnosmi, ktoré za posledný polrok vzrástli z úrovne cca 1,7% na súčasnú, takmer 3%-nú úroveň. Kapitál tak začína odtekať z  krajín s vyšším výnosom a vracia sa naspäť do USA, čo spôsobuje zníženie hodnoty daných mien voči doláru.

Ďalším faktorom môže byť aj minulotýždňová kontrakcia vo výrobnom sektore v Číne, ale aj súčasná situácia v jednotlivých krajinách. Argentínsky pesos dramaticky klesol po tom, ako vláda oznámila, že chce postupne uvoľňovať kontrolu nad svojou menou. V Argentíne, po znovuzvolení prezidentky Fernándezovej z roku 2011, platí mnoho zákazov a obmedzení, ktoré majú zabrániť odlevu finančného kapitálu do zahraničia (napr. 35%-ná daň z kúpy USD, alebo najnovšie obmedzenie pri online shoppingu zo zahraničia). V krajine zúri vysoká inflácia, ktorá by mala podľa opozičných analytikov dosiahnuť až 28% (!), no podľa oficiálnych vládnych dokumentov by rast cien mal byť na úrovni „len“ 11%. Neistota, netransparentnosť a vysoká inflácia nerobí z Argentíny vhodného adepta na uloženie a zhodnotenie prostriedkov a preto investori predávajú argentínsky pesos. V Turecku sa dôvera investorov strácala už od minulého leta, kedy boli v krajine obrovské protesty voči súčasnej vláde. Odhalený korupčný škandál z decembra 2013 krajine veľmi nepomohol a spúšťačom výpredaja na líre bolo zrejme minulotýždňové nezvýšenie úrokových sadzieb tureckou centrálnou bankou.

Vývoj oboch mien bude veľmi závisieť na tom, v akom rozsahu budú centrálne banky zasahovať do diania na finančných trhoch a predovšetkým ako sa dnes (29.1) zachová Fed ohľadom svojej monetárnej politiky. Najmä pri argentínskom pesos by som odhadoval dlhodobejšie znehodnocovanie meny, Turecko má situáciu viac vo svojich rukách. Negatívnym prvkom pre tieto meny môže byť aj tzv. efekt snehovej gule, kedy investori zo strachu z ďalšieho oslabovania začnú predávať jednotlivé meny, čo menu ešte viac poškodí.

 

Richard Koza
Atwel

Za poklesom mien emerging markets je niekoľko bodov, ale všeobecne ide o sprievodný jav sťahovania likvidity špekulatívnych investorov z týchto krajín. Emerging markets nedokázali využiť boom z minulých 20tich rokov na to, aby zmenili svoje ekonomiky z exportne orientovaných na spotrebne orientované alebo aby vyriešili štrukturálne problémy, ktoré tieto krajiny ťažia. Tiež rad týchto krajín má veľmi veľký deficit bežného účtu.

 

Ktorú menu môže v blízkej budúcnosti postihnúť podobný podobný prepad?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Asi najrizikovejší sú dnes brazílsky real a kvôli politickej kríze zrejme aj thajský baht. Komplikovaná je ale situácia aj v Indii, ktorej mena len pár mesiacov dozadu začala kvôli odlivu kapitálu z krajiny výrazne oslabovať.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Podobný scenár sa môže opakovať aj na ukrajinskej hrivne. Tam je politická situácia taktiež veľmi nestabilná, v krajine zúria protesty a ukrajinská mena si to odnáša a prudko klesá. Rovnaký scenár sa môže vyskytnúť vo všetkých emerging markets, či už to bude vďaka nefungujúcej vláde, korupcii alebo ekonomickým problémom, ako sú inflácia, nezamestnanosť, chudoba a pod.

 

Matej Klenovský
analytik

Podobný úkaz sa môže objaviť na menách všetkých členov „emerging markets“ (indická rupia, indonézska rupia, mexický peso, juhoafrický rand, ruský rubeľ, brazílsky real, ...). V Indii aj napriek spomaleniu ekonomiky centrálna banka zvýšila úrokové sadzby, spravila tak najmä kvôli prepadu rupie a obavám z ďalšieho možného oslabovania. Vyššie úrokové sadzby môžu utlmiť ekonomiku, ale bankári chceli pravdepodobne zabrániť podobnej situácii ako je v Turecku, či v Argentíne. Podobne sa zachovali aj v Brazílii, kde zvýšili úrokové sadzby až o 50 bps. Investori jednoducho sťahujú kapitál z rozvíjajúcich sa krajín a presúvajú ho najmä späť do USA.

 

Richard Koza
Atwel

Odliv investorov, spôsobený zlepšovaním úrokovej atraktivity rozvinutých krajín a začiatkom normalizácie úrokových sadzieb, spôsobuje prudké oslabovanie týchto mien. Turecko je jednou z krajín s najväčšími problémami tohto typu. Argentína patrí medzi problémové krajiny všeobecne. Tunajšia vláda extrémne kontroluje ekonomiku, najmä výmenný kurz a jej devízové ​​rezervy sa zmenšujú. Skoková devalvácia iba normalizuje kurz pesa voči doláru.

 

Ktorá mena je momentálne najbezpečnejšia?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Dlhodobo najstabilnejší a najbezpečnejší je samozrejme americký dolár. Spoločne s ním potom meny, ktoré centrálne banky využívajú ako rezervné, teda euro, švajčiarsky frank, japonský jen, alebo britská libra.

 

Peter Bukov
Capital Markets

Práve dolár a frank stále slúžia ako najbezpečnejšie meny sveta a tento safe haven trend tu bude určite aj naďalej. Pomerne odolne je aj euro, pretože obavy o koniec eurozóny zatiaľ upadli, ale makroekonomická podpora pre euro zatiaľ chýba.

 

Matej Klenovský
analytik

Podľa môjho názoru je momentálne najbezpečnejšou menou britská libra. Británia ako jediná, spomedzi veľkých krajín, uvažuje o zvýšení kľúčových úrokových sadzieb. Nezamestnanosť klesá rýchlejšie, ako sa predpokladalo a britská ekonomika by mala tento rok expandovať na úrovni 2,6%. V USA sa síce miera nezamestnanosti dostala pod 7%, ale miera participácie neustále klesá už tretí rok, čo skresľuje objektívnosť tohto ukazovateľa. Treba však pripomenúť, že Fed stále uvoľňuje 75 miliárd USD mesačne a postupné znižovanie uvoľňovania môže zobrať vietor z plachiet akciám, zdvihnúť úrokové sadzby na dlhopisoch, čo môže relatívne značne pribrzdiť ekonomiku. Momentálnu silu libry jasne demonštruje aj nepretržité polročné posilňovanie voči doláru, v súčasnosti sa nachádzame na 2 a pol ročných maximách.

 

Richard Koza
Atwel

Ako bezpečné meny v súčasnej dobe by som videl dolár, prípadne švajčiarsky frank a nórsku korunu.

01 - Modified: 2005-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začiatok sebareflexie SMK?
01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:37