StoryEditor

Grexit je len otázkou času. Slovensko zasiahne niekoľkými spôsobmi

18.06.2015, 00:00
Autor:
hašhaš

Grexit a rozpad eurozóny sú len otázkou času a práve toto je leto je tu veľká pravdepodobnosť, že to príde. Aspoň to si myslí riaditeľka Next Finance Markéta Šichtařová. Práve dnes sa stretávajú ministri financií eurozóny s predstaviteľmi Grécka, aby zhodnotili ich návrhy reforiem. 

To však môže byť problém, pretože aktuálny návrh Bruselu nestačí a grécky financmajster Varufakis už vopred vyhlásil, že eurogrupe nič nového nepredstaví. 

"Ani Grécko ani Európa si nepraje Grexit. Predpokladám, že urobia všetko preto, aby tomu v hodine dvanástej zabránili," myslí si aj napriek tomu analytik J&T Banky Stanislav Pánis. A súhlasia s ním aj ďalší analytici. Možnosťou je tak aj bankrot a zotrvanie v eurozóne. "Gréci chcú ostať v eurozóne, no nechcú už viac uťahovať opasky," dopĺňa Ján Beňák z TRIM Broker. 

Koniec Atén v eurozóne by sa odrazil aj našej ekonomike. Ekonómovia sa ale zhodujú, že by to nebolo nič dramatické. "Na krátky čas sa môže znížiť dôvera ekonomických subjektov, ale podľa mňa to nebude nič významné," vysvetľuje Kamil Boros z X-Trade Broker. 

Analytikom sme položili niekoľko otázok o tom, čo čaká Grécko a ako sa jeho situácia dotkne aj nás. 

Môžeme očakávať, že dnešné rokovanie euroskupiny prinesie nejaké rozhodnutie?

Markéta Šichtařová

Riaditeľka Next Finance

Osobne som o rozpade eurozóny čiže o Grexite presvedčená už niekedy od roku 2010. Otázkou len je načasovanie. Toto leto je vysoká pravdepodobnosť. Že by tento týždeň mohol priniesť ešte nejakú zemný pozícií, nečakám. Gréci sa podľa mňa už plánovito rozhodli zbankrotovať - a myslím, že je to vlastne správne riešenie. Bankrot je prínosný pre obe strany.

Alexander Ač

Centrum výskumu globálnej zmeny AV ČR v Brne

Gréci by mali konečne vyhlásiť bankrot. Znamenalo by to samozrejme veľké problémy, ale Európskej únii, a najmä Grécku, by sa nakoniec uľavilo, a bremeno dlhu by sa zmenšilo. Domnievam sa, že vyjadrenia Európskej komisie či gréckej centrálnej banky o "stave ohrozenia" a "nekontrolovateľnej kríze" sú prehnané. Táto rétorika slúži tomu, aby vývoj pokračoval tak, ako doteraz. Grécko bude šetriť, Európa mu bude požičiavať, a všetko sa dá do poriadku. Lenže ako vidíme už posledných 8 rokov, ono sa to do poriadku nedá. Veritelia budú trvať na "vývoji ako doposiaľ", Grékom ale môže dôjsť trpezlivosť. Udalosti naznačujú, že Grékom trpezlivosť (a peniaze) naozaj dochádzajú. Možno sa konečne dočkáme európskej verzie "Lehman Brothers".

Kamil Boros

analytik X-Trade Brokers

Podľa posledných vyjadrení z Grécka to pozitívne nevidím. Ono to ani nie je o tom, že by to blokoval Tsipras, ale ide o to, čo je ešte Syriza ochotná schváliť. Mám dojem, že už posledný dokument, ktorý Grécko ponúklo, je na hrane toho, s čím je väčšina Syrizy ochotná súhlasiť. Pokiaľ teda neustúpia v niečom veritelia, tak to vidím skôr na ďalšiu nedohodu.

Stanislav Pánis

analytik J&T Banka

Šanca na dnešnú dohodu je relatívne malá vzhľadom k ostatnému nepriateľskému slovníku gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa o „ponížení gréckeho ľudu“ a „kriminálnej zodpovednosti“ medzinárodných veriteľov. Navyše minister financií Yanis Varufakis avizoval, že žiadny nový návrh na rokovaní nepredloží. Rokovania tak budú pravdepodobne nervózne a komplikované najmä čo sa týka najdôležitejších bodov: penzijnej reformy, úpravy daňového systému a rozpočtu. Očakávania veľkého pokroku sú preto relatívne nízke. V politike však platí: nikdy nehovor nikdy. 

Ján Beňák

analytik TRIM Broker

Rokovania s Gréckom sa hýbu len veľmi pomaly, no vzhľadom na približujúce sa splátky dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu na konci júna ako aj v polovici júla voči ECB by sa už rokovania mali začať aktívnejšie posúvať bližšie k dohode. Kedy bude dohoda dosiahnutá, je otázne. Osobne ju očakávam, pretože pre Grécko je bankrot komplikácia, nie riešenie. Teoreticky sa môže Grécko obrátiť na Rusko a spáliť všetky mosty, ale predĺženie pomoci, odloženie splátok dlhu a prípadne nové investície v krajine zo strany oficiálnych fondov EÚ by mohli pomôcť.

Ak to má prísť, kedy mal Grexit nastať? 

Alexander Ač

Neviem, či sa Európa naozaj pripravuje na Grexit, a ani či sa niečo také reálne urobiť dá. Je rozdiel, ak zbankrotuje štát s vlastnou menou (ako sa stalo Argentíne či Rusku, a aj samotnému Grécku v minulosti mnohokrát), a ak zbankrotuje štát v rámci spoločnej meny. Išlo by o novú a vo finančnom svete bezprecedentnú udalosť, s ktorou nemáme skúsenosti.  

Kamil Boros

K tomu je potrebných viacero krokov. Po prvé platbyneschopnosť Grécka - to vidím reálne na 20. júla, kedy majú Gréci vyplatiť 3,8 miliardy ECB (GR totiž môže byť voči MMF 30 dní v omeškaní), po druhé musia Grécke banky stratiť prístup k eurám. Ten im môže ECB zamedziť svojvoľne, alebo sa musia grécke dlhopisy, ktoré banky používajú ako zábezpeku pri núdzových pôžičkách (ELA) dostať do defaultu. Ten môžu vyhlásiť ratingové agentúry (niektoré sa vyjadrili, že nevyplatenie dlhu verejným veriteľom nemusí znamenať rating default), alebo môže (ale nemusí) euroval 30 dní po nesplatení pôžičky MMF požiadať Grécko, aby mu vrátilo všetky peniaze, čo by poslalo väčšinu gréckych dlhopisov do defaultu.

Stanislav Pánis

Ani Grécko ani Európa si nepraje Grexit. Predpokladám, že urobia všetko preto, aby tomu v hodine dvanástej zabránili. Ostatné prieskumy ukazujú, že 7 z 10 Grékov chce zotrvanie v menovej únii za akýchkoľvek podmienok, čo by umožnilo vládnej strane Syriza robiť kompromisy bez toho, aby úplne stratila tvár pred domácim elektorátom. V stredu navyše šéf gréckej centrálnej banky varoval pred negatívnym scenárom nedohody s následným bankrotom, ktorý by pravdepodobne viedol k opusteniu eurozóny a Európskej únie. Negatívny grécky scenár by súčasne podkopal ekonomický sentiment v celej Európe a znamenal by, že eurozóna by stratila punc neodvolateľnosti a premenila by sa skôr na združenie krajín z fixným menovým kurzom so všetkými negatívami s tým spojenými. Ak by prišlo k odchodu Grécke z eurozóny, vstúpime do neprebádaného teritória.

Ján Beňák

Gréci chcú ostať v eurozóne, no nechcú už viac uťahovať opasky. Bankrot a zotrvanie v eurozóne je preto možnosťou. Jeho načasovanie je otázne, no vzhľadom na to, že by vyžadovalo aj zavedenie obmedzení pre chod kapitálu, nesmie byť tento plán zverejnený predtým, než sa stane realitou.

Je ešte šanca, že Grécko napokon v eurozóne ostane? 

Alexander Ač

S doterajším prístupom veriteľov je táto šanca menšia a menšia. Grécko vydržalo v EÚ dlhšie, ako som sa pôvodne domnieval. Stále však považujem odchod Grécka z eurozóny za otázku nie príliš dlhého času. Aby Grécko v EÚ zostalo, musel by MMF a ďalší veritelia otočiť kurz o 180°.

Kamil Boros

Určite áno. Môže sa stať, že sa obe strany ešte urobia nejaké kompromisy. Alebo vzhľadom na verejnú mienku, ktorá je v prospech eura, môžu v Grécku vypísať referendum alebo nové voľby. 

Stanislav Pánis

Rozhodne áno, nateraz azda väčšia v porovnaní s tým, že ju opustí.

Ján Beňák

Odchod z eurozóny nie je v žiadnom dokumente EÚ definovaný. Podľa analýz veľkých bánk by odchod z eurozóny musel schváliť aj grécky parlament, no na druhú stranu je bankrot voči ECB nezlučiteľný s členstvom v EÚ.

Dá sa vyčísliť alebo odhadnúť, ako by tento proces zasiahol Slovensko? 

Markéta Šichtařová

Slovensko bude zasiahnuté niekoľkými spôsobmi:

a) Slovenskí turisti môžu čeliť obmedzeniam kapitálových tokov, môžu mať problémy pri platbách platobnými kartami a pri výbere z bankomatov

b) Akcie a dlhopisy môžu sa prepadnúť, čo sa dotkne hlavne slovenských účastníkov dôchodkových fondov

c) Euro oslabí k ostatným menám (čiže dopad na turistov mimo eurozóny a na importérov)

Inak by som však žiadne iné veľké dopady nečakala.

Alexander Ač

To dnes nedokáže vyčísliť pravdepodobne nikto. Odhady sa líšia od katastrofického scenáru (pre Európu), až po tie miernejšie. Závisí, koho sa opýtate. Isté je, že v krátkodobom horizonte môžeme očakávať nejaké negatívne dôsledky aj na Slovensku. Nevnímal by som ich však dramaticky.  

Kamil Boros

Čo sa týka ekonomiky eurozóny, tak tam nečakám nejaký citeľnejší dopad. Na krátky čas sa môže znížiť dôvera ekonomických subjektov, ale podľa mňa to nebude nič významné. 

Čo sa týka čísel, tak maximálne by Slovensko poslalo do eurovalu 1,5 miliardy eur na vyplatenie záväzkov, reálne by to ale bolo menej, pretože pochybujem, že by sa euroval s Gréckom nedohodol na splatení aspoň časti dlhu. Čo sa týka strát ECB, tak tá by sa s nimi mala byť schopná účtovne vysporiadať sama, rekapitalizácia by bola nutná len na silný nátlak Nemecka.

Stanislav Pánis

Presné vyčíslenie by záviselo od konkrétnych teraz neznámych okolností odchodu Grécka a reakcie investorov. Pretavilo by sa tak zrejme v pribrzdení ekonomického rastu.

Ján Beňák

Slovensko nie je ekonomicky naviazané na Grécko, no ak by Grécko nezaplatilo veriteľom, nezaplatilo by ani nám, takže by naše financie boli týmto krokom zasiahnuté.

01 - Modified: 2007-06-27 15:10:00 - Feat.: 0 - Title: Centralizácia verejného obstarávania bude podľa Počiatka zavedená
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:29