StoryEditor

Kto naozaj zarobil na eure? My a Nemecko

21.08.2014, 00:00
Periféria by si bez eura poradila s dlhmi ľahšie. Spoločná mena je výhodná len pre niekoľko krajín, patríme medzi ne aj my.

Spoločná mena mala byť pre krajiny Európy spôsobom na dosiahnutie ekonomického blahobytu. Čas, kríza a recesie ukázali, že svoju úlohu neplní príliš dobre. 

V Téme týždňa sme sa pozreli na to, ktoré krajiny z eura vyťažili najviac a pre, ktoré je naopak príťažou. Asi nikoho neprekvapí, že podľa analytikou by sa periférii eurozóny žilo oveľa ľahšie a okolo krku by sa jej neuťahovala oprátka dlhov.

Najviac dôvodov na radosť kvôli spoločnej mene však môžu mať Nemci a hneď po nich aj Slováci. Nemecko sa vďaka euru zbavilo konkurencie v Európe a Slovensko vyťažilo a ešte určitý čas môže ťažiť všetko, čo spoločná mena ponúka. Ale dobré časy netrvajú večne, ako ukázal príbeh Írska a naša mala ekonomika by nemala zaspať na vavrínoch.

Budúcnosť ukáže, aké silné základy si euro vybudovalo a kam sa bude aliancia krajín používajúcich spoločnú menu ešte rozširovať. Priestor sa nájde, no silné ekonomiky to určite nebudú.

Analytikov sme sa pýtali, pre ktoré krajiny je momentálne euro príťažou a ako by vyzerali ich ekonomiky, keby si ponechali vlastnú menu?


Pre ktoré krajiny je momentálne euro príťažou. Ako by vyzerali ich ekonomiky, keby si ponechali vlastnú menu?

 

Richard Koza
Atwel

V podstate je príťažou pre väčšinu krajín EÚ. Ale krajiny ako Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Grécko a ďalší by mali o mnoho jednoduchšie situácii ak by mali vlastnú menu. Vďaka možnosti zhoršovať výmenné kurzy by dokázali tieto krajiny udržiavať určitú konkurencieschopnosť ich ekonomík.

Petr Sklenář
J&T Banka

Pri diskusii o výhodnosti eura je nutné si uvedomiť základný fakt. Ekonomiky eurozóny sú veľmi rozdielne z hľadiska mnohých charakteristík - ekonomická úroveň (bohatý sever vs. chudobný juh a východ) a vyplývajúce rozdielne cenové úrovne, zadlženie domácností a vlád (Nemecko verzus periféria), štruktúry a konkurencieschopnosti (Nemecko verzus zvyšok) - teda ide o veľmi heterogénnu (nejednotnú) ekonomickú oblasť a potom jedna menová politika (jedna úroková sadzba, jeden kurz eura) nielen, že niektorým štátom nevyhovuje, ale ona v skutočnosti nevyhovuje ani jednému štátu.

Navyše táto "nevýhodnosť" sa v čase mení. Napríklad, pri vzniku eura bola spoločná mena kvôli vysokému konverznému pomeru nevýhodná pre Nemecko (viď. Ekonomicky nepriaznivý vývoj v rokoch 1998-2004), naopak posledné roky bol relatívne slabší kurz eura výhodný pre nemeckých exportérov, ale uvoľnená menová politika prináša vysoké ceny nehnuteľností a vyvoláva obavy zo vzniku realitnej bublín v Nemecku.

Naopak napríklad v Stredomorie v ​​rokoch 2000-2007 profitovalo z nízkych sadzieb, čo viedlo mimo iné ku vzniku rady bublín (nehnuteľnosti, predlženie domácností apod.). Avšak za posledné roky sú menové podmienky (sadzby + kurz eura) pre tieto krajiny zase príliš utiahnuté a negatívne pôsobia na ekonomický vývoj v týchto krajinách a prehlbujú recesie, zvyšujú nezamestnanosť, čo je aj prípad Talianska.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Euro je príťažou hlavne pre krajiny južného bloku eurozóny vrátane Francúzska. Svojim spôsobom však nie je naopak vhodné ani pre Nemecko, respektíve je pozitívne pre rast HDP, ale obyvatelia si môžu kúpiť za svoje platy menej importovaného tovaru a služieb. Krajiny tak rozdielne kultúrne a ekonomicky, ako napríklad Grécko a Nemecko, nemali nikdy vstúpiť do spoločnej menovej únie. Menej konkurencieschopným krajinám by sa darilo určite lepšie.

 

Ktorým krajinám euro naopak prináša výhody?

Richard Koza
Atwel

Je to najmä Nemecko, ktoré vďaka menovej únii prakticky zničilo akúkoľvek svoju konkurenciu v Európe. Ostatné krajiny nemôžu znižovať kurzy mien a tým podkopávať cenovú hladinu nemeckých firiem. Vďaka tomu je jasné, že Francúzsko, Taliansko, Španielsko a ďalšie nemôžu teraz Nemecku konkurovať a tak ich ekonomiky nemajú šancu sa bez zmazania štátnych dlhov a určitých ekonomických a právnych reforiem zlepšiť. Pozitíva euro prináša malým krajinám  strednej a východnej Európy a pobaltským krajinám najmä ako bezpečnostná poistka.

Petr Sklenář
J&T Banka

Výhodnosť eura sa pre jednotlivé ekonomiky mení v čase, je rozdielna cez jednotlivé sektory, ale za celých 15 rokov nejde asi povedať, že existuje štát, pre ktorý bolo a je euro v konečnom výsledku jasne výhodné. Napríklad sa nenaplnili očakávania o väčšom ekonomickom prepojení, tj. Rastu vzájomného zahraničného obchodu, či o väčšom prepojení finančného sveta. Napríklad vlani takmer dve tretiny nemeckých exportov smerovali mimo eurozóny, pred 15 rokmi naopak do eurozóny smerovalo 45 percent. Pritom počet členov eurozóny sa za 15 rokov postupne zvýšil z 11 na 18, ale ani toto nezvrátilo opačný vývoj reálnych ekonomických tokov.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Slovensko patrí medzi niekoľko málo krajín, ktoré na eure zarobili a ešte nejaký čas zarábať môžu. Jedná sa o malú otvorenú ekonomiku, ktorá bohatne na vývoze na západné trhy. Ďalším príkladom by mohlo byť Írsko. Výhody však nemusí prevažovať večne, ako už ostatne Írsko ukázalo …

 

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rebrík CD
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:15