StoryEditor

Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ

20.08.2023, 00:00
  • Odkedy sa vedcom otvoril pohľad do mikrosveta baktérií žijúcich v našich črevách, zapĺňajú informácie o mikrobióme pravidelne stránky časopisov. Laici aj vedci čakajú na okamih, keď najnovšie poznatky o tomto mikrovesmíre začnú pomáhať v liečbe chorôb vo veľkom.
  • O krok bližšie k tomuto okamihu sa dostal mikrobiológ Martin Schwarzer (43).  V Laboratóriu gnotobiológie Mikrobiologického ústavu AV ČR sa venuje výskumu, ktorý by raz mohol mať úplne zásadný vplyv na životy miliónov ľudí.
  • Zistil, že jedna konkrétna baktéria môže pravdepodobne významne pomôcť deťom trpiacim chronickou podvýživou a zlým rastom.
  • Čo si myslí o skúmaní mikrobiómu? Môžu mať komerčne dostupné probiotiká naozaj pozitívny vplyv na naše zdravie?

O mikrobióme, mixe mikroorganizmov a predovšetkým desiatok biliónov baktérií v našich črevách, sa v posledných rokoch hovorí ako o dôležitom kľúči k nášmu zdraviu. Čo všetko už o ňom vieme?

To je veľmi široká otázka. Mikrobióm môžeme prirovnať k vesmíru. Vesmír a objekty v ňom spoznávame pomocou ďalekohľadov a mikrobiálny vesmír spoznávame pomocou takzvaných sekvenančných technológií (metódy čítania genetického kódu v DNA baktérií, pozn. red.). Práve vďaka rozvoju sekvenančných technológií sme v posledných desiatich až pätnástich rokoch získali obrovské kvantum informácií o tom, čo sa v tomto „vesmíre“ nachádza. Sme schopní opísať, aké spoločenstvo baktérií ho tvorí, aj ako sa pri ktorých chorobách zmení. Dospeli sme tak až k otázke, čo bolo prvé – vajce alebo sliepka? Doteraz totiž nevieme, či zmeny v mikrobióme spôsobujú choroby, alebo choroby pozmeňujú mikrobióm. Teraz teda dúfame, že sa výskum posunie ďalej a že dostaneme odpovede aj na túto otázku. Pri niektorých ochoreniach sa nám to už podarilo.

image

Téma, č. 34 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Pri ktorých?

Kauzalitu, teda príčinnú súvislosť, sa podarilo preukázať pri obezite a podvýžive, a to pomocou bezmikróbnych myší (chýbajú im akékoľvek detegovateľné živé mikroorganizmy, pozn. red.). Predstavte si, že máte jednovaječné ľudské dvojčatá, keď jedno z nich je obézne a druhé nie. A pretože majú obe rovnakú genetickú výbavu, nie je možné, aby bola ich rozdielna telesná hmotnosť spôsobená génmi. Keď vedci vzali mikrobióm obézneho a štíhleho dvojčaťa a transplantovali ho do bezmikróbnych myší (vytvorili humanizovaný myší model, keď bol do pôvodne bezmikróbnej myši prenesený mikrobióm z človeka, pozn. red.), ukázalo sa, že myš, ktorá dostala mikrobióm obézneho dvojčaťa, priberala na normálnej strave viac ako tá, ktorá bola osídlená mikrobiómom zo štíhleho dvojčaťa. To dokazuje, že predpoklady na obezitu spôsobuje práve zloženie mikrobiómu. Rovnako to funguje aj pri podvýžive, kde už tiež máme priamy dôkaz o tom, že zmeny v zložení črevných baktérií môžu vyvolať významný úbytok hmotnosti.

image

Chémia, éčka a superpotraviny: Čo nám v jedle naozaj škodí a čomu sa vyhýbať?

Nedali by sa závery týchto pokusov zovšeobecniť, a raz a navždy tak vyriešiť otázku, či mikrobióm je to, čo vyvoláva ochorenie?

Je to zložitejšie. Sekvenčné techniky nám umožňujú opísať zloženie mikrobiómu, vieme teda, čo sa tam vyskytuje. Ale nič nám to nehovorí o tom, čo ktorá konkrétna baktéria robí. Zistíme teda napríklad, že sa tam nachádza Peter Novák, ale ten môže byť murár, elektrikár alebo vedec. Poznáme teda meno baktérie, dokážeme ju podľa neho zaradiť, ale to, aké má schopnosti alebo metabolické dráhy a ako dokáže ovplyvniť naše gény, nevieme. K tomu nám môže pomôcť zatiaľ nie taká rozšírená metóda celogenómového sekvenovania.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Astronóm: Najprv zmizne voda, oceány a potom Zem. Slnko sa pomaly zväčšuje, až nás pohltí 02 - Modified: 2023-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 20:27