Brať slumy ako dobrodružstvo je neetické. Ak vás niekto osloví s tým, že vás prevedie slumom, nemuseli by ste dopadnúť dobre. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat

29.01.2024, 00:00
  • Píše knihy z afrického prostredia, od svojich dvadsiatich rokov sa totiž opakovane vracia do Kene.
  • Najprv ako dobrovoľníčka, potom s vlastnou neziskovou organizáciou.
  • Po rokoch však HANA HINDRÁKOVÁ (41) zistila, že podmienky v chudobných štvrtiach sa napriek pomoci, ktorá tam prúdi, takmer nemenia.
  • Vo svojich knihách teraz namiesto dobrodružstva zaznamenáva otrasné problémy, ktoré sužujú Afriku. „Cítim potrebu upozorniť na šokujúce témy,“ hovorí spisovateľka v rozhovore pre magazín Téma.

Vo svojej poslednej knihe Obchodníci s dětmi opisujete spôsob, ako gangy unášajú dievčatá z ulice do „továrne na výrobu detí“, kde ich držia a znásilňujú. Keď dievčatá porodia, vyhodia ich gangy späť na ulicu a dieťa predajú na adopciu. Ako ste sa dostali k takým informáciám?

Pôvodne som chcela písať o falšovaní HIV testov, pretože keď ste chceli v Ugande dostať prácu, museli ste sa preukázať negatívnym testom, ale narazila som na tému falšovania liekov. Rozhodla som sa teda zmeniť tému a vyšla kniha Smrtící byznys. No a pri hľadaní podkladov som narazila na veľa ďalších tém – nelegálna adopcia bola jednou z nich. Pretože som v Česku súčasťou komunity milovníkov Afriky, viem, že sú medzi nimi aj takí, ktorí o adopcii dieťaťa z Afriky uvažujú. Buď preto, aby pomohli, alebo chcú mať cez deti kus Afriky doma. Oboje sa prepojilo v príbehu.

Pokiaľ viem, aj vy ste uvažovali o adopcii dieťaťa z Afriky.

Mne sa tí malí černoškovia veľmi páčili a naozaj – a nie som na ten dôvod hrdá – som okrem pomoci chcela mať sebecky doma kúsok Afriky. Ale manžel bol proti akejkoľvek adopcii a ja som nechcela ísť proti jeho vôli. Nakoniec som rada, zvlášť po tom, čo všetko som o adopciách zistila.

Radíte teda radšej dieťa z Afriky neadoptovať?

Osobne si myslím, že tunajšia spoločnosť na to nie je pripravená. Mala som tu pár kamarátov z Afriky, ktorí sa vrátili domov, pretože sa tu stretávali s rasizmom. Kamarátka si vzala Afričana a jej deti v škole šikanujú spolužiaci. Pokiaľ však niekto naozaj chce adoptovať dieťa z Afriky, malo by to byť z krajín, ktoré podpísali Haagsky dohovor o spolupráci vo veciach rodičovskej zodpovednosti a opatrení na ochranu detí. Dohovor podpísali z afrických krajín len JAR, Zambia, Burkina Faso a Namíbia. Jedine tak máte záruku, že pôjde naozaj o sirotu, a nie o ukradnuté dieťa. Z Kene v súčasnosti dieťa adoptovať nemožno, pretože krajinou otriasali obrovské škandály okolo obchodov s deťmi a týkali sa aj veľkých nemocníc, takže kenská vláda medzinárodnú adopcia zakázala.

Z akých zdrojov ste čerpali fakty o nelegálnych adopciách?

Zo skutočných príbehov voľne dostupných na internete, všetky zdroje vždy uvádzam na konci knihy. Úžasné reportáže a dokumenty natáča napríklad BBC Africa, našla som o tom reportáž jednej investigatívnej indickej reportérky, narazila na článok o továrni na výrobu detí v Nigérii, videla som reportáž zo zatýkania gangu vrátane záberov priestorov, kde boli dievčatá znásilňované a držané... Sedemdesiat percent knihy je podľa skutočnosti, vrátane opisu rituálu, keď vúdú kňaz núti dievča prisahať mlčanie a piť vlastnú krv (vúdú, niekedy napísané tiež voodoo, je náboženstvo, ktoré obsahuje okrem iného aj množstvo povier a magických rituálov, pozn. red.). Nájsť výpoveď niekoho, kto takýmto rituálom prešiel, bolo veľmi ťažké, pretože tí ľudia naozaj mlčia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti tekutého sveta: Je mladá generácia rozmaznaná, krehká, alebo tá staršia skostnatená a necitlivá? 02 - Modified: 2023-09-18 07:01:58 - Feat.: 0 - Title: Vojna, akú nechceme: Ukrajinský konflikt je možno len akási predohra, hovorí analytik a publicista 03 - Modified: 2023-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Geológ, klimatológ, popularizátor vedy a filozof: Zmena klímy prináša choroby, epidémie a revolúcie
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 02 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína 03 - Modified: 2024-04-05 04:38:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Bude po Nemecku behať 20-tisíc slonov? Afrika už má Západu dosť 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
11. apríl 2024 19:08