StoryEditor

Daewoo chce vyrábať autobusy v Iráne

04.05.2009, 12:30
Autor:
TASRTASR
Juhokórejský výrobca autobusov Daewoo Bus Corp. a iránska spoločnosť Ardebil Sabalan Khodrow-Maywan sa dohodli na výrobe autobusov v Iráne. Informovali o tom koncom minulého týždňa iránska tlačová agentúra a predstaviteľ Daewoo Bus.

Saíd Chademí, riaditeľ iránskej firmy, povedal, že podniky do marca 2010 postavia za 30 miliónov USD (22,60 milióna eur) závod v Ardebile, ktorý leží asi 600 kilometrov severovýchodne od Teheránu.     

V závode sa po dosiahnutí plánovanej kapacity bude montovať a neskôr aj vyrábať 2000 linkových a mestských autobusov ročne.     

Predstaviteľ exportu Daewoo Bus na Blízkom východe J. G. Jang povedal, že jeho firma bude dodávať do Iránu najskôr kompletné autobusy, až neskôr bude posielať do Ardebilu len súčiastky a dielce na ne. Jang dodal, že pre Daewoo nevidí v tejto spolupráci nijaký problém, napriek medzinárodným sankciám vyhláseným proti Teheránu za jeho jadrový program, pokiaľ väčšina komponentov na autobusy bude prichádzať do Iránu z Kórejskej republiky. Doteraz viac ako 100 autobusov zmontovali Iránci v súlade s predchádzajúcou dohodou medzi oboma firmami.     

Daewoo Bus má 10 závodov v Kórejskej republike, Číne a na Taiwane, v Kostarike, Kazachstane, Vietname a v Pakistane. V niektorých krajinách ide o vlastné samostatné podniky a v iných montuje autobusy v spoločných podnikoch s domácimi firmami.     

Podnik Daewoo Bus patril na konci minulého desaťročia do Daewoo Group, ktorý však skrachoval počas ázijskej finančnej krízy v rokoch 1997-98.     

Irán potrebuje ročne do 4000 autobusov. Od 70. rokov minulého storočia vyrábal Irán autobusy rozličných značiek. Medzi nimi boli značky Mercedes, Mann, Scania Volvo, ktoré však dodával aj do ďalších krajín v regióne.     

Informovala o tom agentúra AP.     

(1 EUR = 1,3275 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top-1, menuAlias = top-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:50