StoryEditor

Austrálii sa podarilo vyhnúť recesii

03.06.2009, 13:29
Autor:
TASRTASR
Austrálska ekonomika v 1. štvrťroku 2009 prekonala očakávania. Jej výkon totiž v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástol o 0,4 %. Austrálii sa podľa premiéra Kevina Rudda ako jedinej z väčších vyspelých ekonomík podarilo vyhnúť recesii.

Motorom hospodárskeho rastu bolo zvýšenie spotrebiteľských výdavkov a exportu. Kabinet však tvrdí, že ekonomike pomohol aj vládny balíček stimulov.     

Recesia je zvyčajne definovaná ako pokles hrubého domáceho produktu (HDP) dva po sebe nasledujúce štvrťroky. A v 4. kvartáli 2008 sa výkon austrálskej ekonomiky znížil o 0,6 %.   

Pomohol vládny balíček

Rudd pripisuje oživenie rastu hospodárstva aj miliardovým balíčkom stimulov na pomoc ekonomike, vrátane zvýšenia výdavkov na infraštruktúru, a tiež finančným príspevkom, ktoré vláda ľuďom poskytla koncom minulého roka, a to naštartovalo rast spotrebiteľských výdavkov.     

Napriek dobrému výsledku za 1. kvartál viacerí analytici aj premiér pripomínajú, že vyhliadky austrálskej ekonomiky sú stále neisté.    

"Ešte nemáme to najhoršie za sebou, čaká nás dlhá cesta," skonštatoval Rudd.     

Riziko pretrváva

"Z technického hľadiska sme sa vyhli recesii, ale ak sa lepšie pozrieme na detaily kvartálnych výsledkov, nie je to pekný obraz," upozornila analytička banky J.P. Morgan Helen Kevansová, podľa ktorej riziko recesie pretrváva. Upozornila pritom na prudký pokles dovozu, čo signalizuje, že firmy obmedzujú investície a Austrálii hrozí rast nezamestnanosti.     

Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top, menuAlias = top, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:54