StoryEditor

Rekordný prepad HDP sa potvrdil

03.06.2009, 10:01
Aktualizované 11.30 | Hrubý domáci produkt Slovenska medziročne poklesol o 5,6 percenta. Vyplýva to zo spresnených údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. Ekonomiku, ktorá klesla po prvý raz od začiatku roka 2000, stiahla do červených čísel najmä svetová kríza (na snímke premiér Robert Fico).

Ekonomiku, ktorá klesla po prvý raz od začiatku roka 2000, stiahla do červených čísel najmä svetová hospodárska kríza. V závere vlaňajška HDP krajiny ešte vzrástol o 2,5 percenta.

"Dnešné čísla nás vôbec neprekvapili," hovorí pre HNonline analytička Poštovej banky Eva Sárazová. Ako dodáva, "pokles slovenskej ekonomiky o -5,6 % bol dokonca ešte bližšie k nášmu pôvodnému odhadu na úrovni -5,7 %." Podobne sa vyjadril aj Martin Lenko, analytik VÚB banky, podľa ktorého sa potvrdili ich očakávania o tom, "že prudký prepad rastu ekonomiky súvisel s poklesom zahraničného, no aj domáceho dopytu."

Plyn z Ruska nás spomalil

Výkon hospodárstva sa z nedávnej pozície medzi lídrami Európskej únie zosunul na nižšie priečky. Kríza poznačila aj ďalšie štáty únie, do ktorých Slovensko vyváža väčšinu svojej produkcie. Pokles objednávok ovplyvnil výrobu viacerých firiem, mnohé z nich ohlásili hromadné prepúšťania. Ekonomiku začiatkom roka pribrzdili aj zastavené dodávky plynu z Ruska, pre ktoré výrazne obmedzili produkciu väčšie priemyselné podniky.

Slovenské hospodárstvo začiatkom roka stiahol najmä zahraničný obchod. Vývoz klesol medziročne o necelú štvrtinu, dovoz sa prepadol o 22,6 percenta. Investície sa znížili o 4,1 percenta. "Podobne ako v prípade konečnej spotreby domácností, aj v tomto prípade ide o prvé medziročné zhoršenie od začiatku roku 1995," hovorí hlavný analytik Volksbanku Vladimír Vaňo. Konečná spotreba domácností klesla o 1,2 percenta. Naopak, mierny rast o 1,2 percenta vykázala konečná spotreba verejnej správy.

Podľa spresneného odhadu úradu sa v prvom štvrťroku na Slovensku vytvoril HDP v objeme 14,68 miliardy eur (442,25 miliardy korún), v bežných cenách sa znížil o 6,1 percenta. Ako povedal Vaňo, "pre malé a otvorené hospodárstvo akým je Slovensko, je jedným z najdôležitejších opatrení udržanie dosiahnutého stupňa konkurencieschopnosti a udržanie zdravia verejných financií."

Ako hovorí analytik ING Bank Eduard Hagara, "napriek tomu, že vo svete rastie optimizmus, že najhoršie v súčasnej kríze môže byť za nami, slovenské podniky stále hlásia prehlbovanie poklesu domáceho aj zahraničného dopytu."

You need to upgrade your Flash Player

Inflácia bude klesať

Štatistici dnes zverejnili aj prognózu vývoja ekonomiky na tento rok. Úrad počíta, že HDP krajiny klesne medziročne o 3,5 percenta. Národná banka Slovenska (NBS) už skôr odhadla prepad hospodárstva o 2,4 percenta. Ministerstvo financií plánuje svoju prognózu aktualizovať tento mesiac, oficiálne naďalej predpokladá rast ekonomiky o 2,4 percenta.

Ako hovorí Sárazová, "náš odhad pre tohtoročný vývoj ekonomiky zatiaľ nemeníme a držíme ho na úrvoni -2,7 percenta." Ako však dodáva, Poštová banka nevylučuje, že pod vplyvom ďalších správ "pristúpime ešte k prehodnoteniu ako jednotlivých kvartálov, tak aj celoročného odhadu vývoja." Lenko hovorí, že "veľmi slabý ekonomický sentiment zároveň poukazuje na možné ešte hlbšie prepady našej ekonomiky aj v nasledujúcich mesiacoch." Ako dodáva, pre posúdenie toho, či bol prepad slovenskej ekonomiky naozaj dnom recesie, "bude z nášho pohľadu preto nutné počkať minimálne na dáta za ekonomickú aktivitu za mesiace apríl a máj."

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej má ekonomika to najhoršie za sebou. "Za celý rok očakávame pokles o približne 5 %. Tempo oživenia bude vo veľkej miere závisieť od oživenia v západnej Európe, najmä Nemecku," hovorí Valachyová. Ako dodáva, "v budúcom roku očakávame mierny rast, na úrovni okolo 2,6 %." Hagara ani v nasledujucich rokoch neočakáva rekordné rasty. "Očakávame, že HDP sa tento rok prepadne o 5.3%. Budúci rok by ekonomika mohla zaznamenať mierny rast, očakávame 1.5%," hovorí.

Miera inflácie by podľa predpokladov štatistikov mala na konci roka klesnúť na 2,2 percenta. Nezamestnanosť, ktorá sa v závere vlaňajška znížila na dlhoročné minimum pod deväť percent, má naopak vzrásť na 11,2 percenta.

01 - Modified: 2003-08-01 07:35:15 - Feat.: 0 - Title: Zlikviduje nový zákon rozhlas?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top, menuAlias = top, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:01