StoryEditor

V Nemecku zoštátnili prvú banku v povojnových dejinách

03.06.2009, 10:09
Autor:
TASRTASR
Na mimoriadnom valnom zhromaždení Hypo Real Estate (HRE), financovateľa nehnuteľností v Nemecku, došlo k hlasovaniu o zvýšení základného kapitálu o 3 miliardy eur (90,38 miliardy Sk) v utorok vo večerných hodinách.

Za návrh, ktorý na zhromaždení predložili zástupcovia štátu, hlasovali tri štvrtiny akcionárov. Upisovateľom sumy bol štát. Súhlas s návrhom znamená, že štát po druhej svetovej vojne po prvýkrát vyvlastnil majetok súkromných osôb.     

Nemeckému štátu teraz v HRE patrí vyše 90 % úverového ústavu a môže prinútiť zvyšných akcionárov, aby mu svoje podiely predali.     

Formálnym majiteľom akcií je fond na záchranu nemeckého bankového systému Soffin. Za 986 miliónov akcií vloží do banky 2,96 milióna eur.     

Záchrana za každú cenu

HRE sa však už takmer rok nachádza v hlbokej kríze. Ak by nedostala asi 100 miliárd eur pomoci od štátu a iných bánk, už dávno by odišla z trhu. Ale pre nemecký finančný systém má strategický význam, a preto sa ju štát usiluje zachrániť za každú cenu.     

Podľa analytikov si HRE ako štátna banka môže zabezpečiť peniaze pre svoju činnosť na kapitálovom trhu podstatne lacnejšie. V strednodobom horizonte by sa mala dostať znovu do zisku. Predstaviteľ Soffinu na valnom zhromaždení Hannes Rehm povedal, že záujmy jednotlivých akcionárov musia v prípade záchrany HRE ustúpiť záujmom celku.    

Informovali o tom nemecký denník Financial Times Deutschland a agentúra DPA.      (1 EUR = 30,1260 SKK) 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top, menuAlias = top, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:16