Heliodor Macko si prevzal zlatú plaketu za spoluprácu v oblasti ekonomickej diplomacie.MZVEZ SR
StoryEditor

Ocenený exportér pre HN: Úspechmi pri inováciách sa Slovensko musí viac chváliť

01.10.2021, 00:00
Fakt, že nejaká firma pochádza zo Slovenska, v zahraničí nikto nevníma ako záruku kvality jej produktov, tvrdí pre HN Heliodor Macko, konateľ prešovskej technologickej spoločnosti SEAK.

S vašimi systémami inteligentného osvetlenia ste prerazili na zahraničných trhoch. V čom je vaša technológia unikátna?
Tieto systémy sú unikátne tým, že používame patentovaný spôsob komunikácie po napájacom vedení. Vyvinutý bol špeciálne s dôrazom na spoľahlivosť. Ide o súčasť segmentu Internet of Things, teda internetu vecí, ktorý sa realizuje po elektrickom kábli. Zaujímavé je to, že hovoríme o pôvodnej prešovskej technológii, ktorá pochádza ešte z čias, keď samotný termín Internet of Things ešte neexistoval.

Ako táto technológia vôbec funguje?
Keď večer zažneme verejné osvetlenie a každá lampa svieti na sto percent až do rána, kým ju vypneme, tak to nie je veľmi smart riešenie. Pomocou nášho systému komunikujeme s každou lampou po elektrickom vedení a riadime, kedy a akou intenzitou má svietiť. Vďaka tomu dosahujeme až 40-percentnú úsporu elektriny určenej pre verejné osvetlenie. A to je pri dnešných cenách elektrickej energie čím ďalej, tým viac zaujímavé.

Dosahujete teda úspory pomocou najmodernejších technológií. Má taký projekt však pre mesto návratnosť?
Dnes to prakticky všade vychádza tak, že ak mesto potrebuje meniť osvetlenie, vždy je výhodnejšie urobiť osvetlenie rovno smart. Jeho riadenie je jedna z mála smart city technológií, ktoré majú reálnu a ľahko spočítateľnú návratnosť.

Ako vám v biznise pomáha ekonomická diplomacia a podpora exportu, ktorú sa snaží vo veľkom rozbehnúť slovenské ministerstvo zahraničných vecí? Táto téma dominovala utorňajšiemu Exportnému fóru, na ktorom ste vystúpili ako panelista...
Uvediem vám to na jednom peknom príklade. Keď bol v roku 2017 prezident Andrej Kiska na štátnej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:32