Reuters
StoryEditor

Rusi používajú plyn ako zbraň, tvrdí Ukrajina. Dodávky pre Maďarsko začali posielať inou trasou

01.10.2021, 12:43
Autor:
ČTKČTK
Maďarsko tvrdí, že tranzit cez Rakúsko a Srbsko ich vyjde lacnejšie.

Ruský koncern Gazprom zastavil prepravu zemného plynu pre Maďarsko cez územie Ukrajiny. S odvolaním sa na ukrajinského prevádzkovateľa tranzitných plynovodov to dnes uviedla ukrajinská agentúra Unian.

Gazprom tak urobil okamžite po tom, čo dnes nadobudla platnosť nová dohoda medzi Ruskom a Maďarskom, podľa ktorej bude Rusko dodávať Maďarsku plyn cez Srbsko a Rakúsko. Budapešť uviedla, že takto je to pre Maďarsko lacnejšie.

​Objednávky na tranzit plynu neprišli bez ohľadu na to, že si ruský koncern objednal prepravné kapacity cez Ukrajinu do Maďarska v objeme 24,6 milióna metrov kubických denne na celý plynárenský rok. To je od 1. októbra 2021 do 30. septembra 2022, uviedol ukrajinský prevádzkovateľ tranzitných plynovodov.

Rozhodnutie Gazpromu prerušiť prepravu plynu pre Maďarsko cez Ukrajinu ukazuje, že Rusko používa dodávky energií ako zbraň, uviedol podľa agentúry Reuters riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko.

Čakajú sankcie

Podľa neho je nevyhnutné odpovedať Rusku na tento postup sankciami proti plynovodu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu tým, že privádza plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

"Kremeľ to robí schválne. Nie je to rinčanie zbraňami, je to použitie plynu ako zbrane," napísal Vitrenko na Facebooku. Pripomenul, že pred časom Spojené štáty a Nemecko v spoločnom vyhlásení uviedli, že adekvátne odpovie, ak Rusko použije plyn ako zbraň. "Čakáme teraz na uvalenie sankcií na prevádzkovateľa plynovodu Nord Stream 2, ktorý zo 100 percent patrí Gazpromu," dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes všetku ukrajinskú kritiku podľa agentúry Reuters odmietol. Orbán v pravidelnom rozhlasovom programe uviedol, že mohol nebrať ukrajinské hľadisko do úvahy, pretože sa zodpovedá len maďarským voličom, a tí by museli platiť za plyn oveľa viac, keby nebola nová dohoda.

Situácia sa odrazila aj na trhoch

Napätie okolo tranzitu plynu sa dnes odrazilo aj na cenách ukrajinských dlhopisov denominovaných v dolároch. Dopoludnia strácali až 0,8 centu na dolár a boli najnižšie za niekoľko mesiacov. Najväčší výpredaj stretol dlhopis so splatnosťou v roku 2031, ktorý sa predával za 101,397 centu. To je podľa záznamov prevádzkovateľa elektronických trhov Tradeweb najnižšia hodnota od polovice mája.

Maďarsko a Rusko v pondelok podpísali novú dlhodobú zmluvu o dodávkach zemného plynu. Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom bude na jej základe do Maďarska ročne dodávať 4,5 miliardy kubických metrov tejto suroviny. Dodávky majú do Maďarska podľa zmluvy prúdiť cez Srbsko a Rakúsko, a Ukrajinu tak obídu.

Ohrozenie energetickej bezpečnosti

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v reakcii dohodu odsúdilo a uviedlo, že zmluva ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy. "Považujeme to za čisto politické, ekonomicky nerozumné rozhodnutie prijaté v prospech Kremľa a na úkor národných záujmov Ukrajiny a ukrajinsko-maďarských vzťahov," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Zároveň oznámilo, že sa kvôli tomu obráti na Európsku komisiu (EK) a odloží stretnutia maďarsko -ukrajinskej ekonomickej komisie. V čom je zmluva medzi Ruskom a Maďarskom ekonomicky nerozumná, ukrajinské ministerstvo neobjasnilo.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó už v pondelok označil sťažnosti Kyjeva za zasahovanie do vnútorných záležitostí Maďarska. Za škandalózne pokladá, že sa chce Ukrajina obrátiť na EK.

Obe krajiny si vzájomne predvolali veľvyslanca.

Kyjev tvrdí, že preprava plynu obchádzajúca Ukrajinu podkopáva jej národnú bezpečnosť, rovnako ako energetickú bezpečnosť Európy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že kritika zmluvy zo strany Kyjeva nestojí za komentár a že Kyjev nemá právo miešať sa do bilaterálnych vzťahov medzi Moskvou a Budapešťou. Zároveň odmietol, že by Rusko chcelo využiť plyn na to, aby mohlo vyvíjať na Ukrajinu tlak.

01 - Modified: 2021-08-06 11:58:19 - Feat.: 0 - Title: Zlatý zvar nás prepojil s Poliakmi. Nový plynovod má za sebou dôležitý míľnik 02 - Modified: 2021-09-10 08:56:47 - Feat.: 0 - Title: Plynovod Nord Stream 2 je hotový, oznámil Gazprom. Plyn do Nemecka začne tiecť čoskoro 03 - Modified: 2021-09-17 12:06:27 - Feat.: 0 - Title: Slovákom po elektrine zdražie aj plyn. V hre je dvojciferný nárast
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:53