Reuters
StoryEditor

Najväčšie čínske banky tvrdo udreli na severokórejské účty. Kimovým občanom zakázali zakladať nové, existujúce "čistia"

12.09.2017, 14:45
Autor:
ČTKČTK
Čínske banky idú nad rámec sankcií medzinárodného spoločenstva.

Najväčšie čínske banky neumožňujú zakladať nové účty občanom a spoločnostiam z KĽDR. Cieľom tohto bezprecedentného kroku je dostať pod kontrolu finančné toky nedisciplinovaného suseda, uviedol denník Financnial Times s odvolaním na oznámenie viacerých bankových inštitúcií vrátane najväčších piatich bánk v krajine.

Niektoré z bánk chcú ísť ešte ďalej, popri zmrazení nových účtov chcú "vyčistiť" účty už existujúce tak, že Severokórejcom neumožnia posielať na ne vklady. Tieto opatrenia idú aj za hranice sankcií medzinárodného spoločenstva z minulého mesiaca.

Účty už "čistia"

Tie plošný zákaz severokórejských účtov nezmieňujú. K bankám, ktoré dávajú zakladaniu nových účtov červenú, patrí pätica najväčších - Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China a Bank of Communications.

Ich pobočky na severovýchode Číny, kde sa sústreďuje obchod so Severnou Kóreou, už denníki Financial Times potvrdili, že dostali inštrukcie odmietať ako občanov aj podniky z KĽDR. Tri z uvedených finančných ústavov uviedli, že takéto účty, tiež začali "čistiť".

Legálne obchádzky 

Noviny podotýkajú, že niektoré z pobočiek príkaz dostali v auguste, iné ale už tento rok v januári. Uplatňovať ich však začali až nedávno. Niektorí obchodníci však poznamenávajú, že existujú spôsoby, ako bankový zákaz obísť a v obchodovaní legálne pokračovať.

"Ako prostredníkov vždy využívame čínskych občanov žijúcich v KĽDR," uviedol v rozhovore s novinami jeden z nich za podmienku anonymity. Dvaja čínski podnikatelia, ktorí podnikajú v Severnej Kórei, prezradili, že všetky transakcie, ako sú napríklad výplaty severokórejskému personálu, vykonávajú v hotovosti v čínskej mene.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:50