StoryEditor

Aj ekológia dnes prináša veľké zisky

04.10.2017, 00:00
Donaldovi Trumpovi by som odkázal, že ak chce Ameriku naozaj urobiť opäť veľkou, musí urýchliť ekonomický rast a zabezpečiť ziskovosť prostredníctvom nových, moderných a čistých technológií, hovorí pre HN dobrodruh a podnikateľ Bertrand Piccard.

Okrem svojich dobrodružných preletov okolo Zeme ste sa preslávili aj horlivým bojom za ochranu životného prostredia. Tvrdíte, že ekológia a ekonomika sa nielenže nevylučujú, ale sa aj navzájom dopĺňajú. Môžete to bližšie vysvetliť?
Dá sa to vysvetliť veľmi jednoducho. Ešte pred desiatimi rokmi neexistovali žiadne moderné technologické riešenia, ktoré by ochraňovali životné prostredie. Pred piatimi rokmi sme síce takéto technológie mali, ale stále neprinášali zisk. No a dnes už existujú také riešenia, ktoré chránia životné prostredie a zároveň sú ziskové pre priemysel. Ja o nich informujem vlády sveta, ktorým ukazujem realitu.

Čo je základnou podmienkou toho, aby sa situácia zmenila k lepšiemu?
Ekonomický rast. Pretože keď vo svete nie je žiaden rast, nevyvinie sa nič nové, čo by sa mohlo dostať k spotrebiteľovi. A ten potom nemá žiadny dôvod na to, aby vymenil svoje auto či dom za nové. Pretože to, čo dostane, nie je lepšie ako pôvodné.

Platí to aj o nových druhoch energie?
Presne tak. Dnes majú ľudia k dispozícii poväčšine veľmi neefektívnu energiu, ktorá príliš znečisťuje životné prostredie. Keď ju nahradíte modernými technologickými riešeniami, bude to výhodné nielen pre spotrebiteľov, ale aj pre priemysel. Je to spôsob, ako opätovne naštartovať či urýchliť rast. Keď totiž nahradíte vozidlá s konvenčnými motormi elektromobilmi, vymeníte klasické lustre a lampy za úsporné LED osvetlenie, zabudujete si moderné kúrenie či zateplíte svoj dom, prispejete tým k zavedeniu nového priemyselného procesu. Žijete v inteligentných domácnostiach, budovách aj mestách.

Vyplatí sa takáto investícia?
Nepochybne áno. Všetko toto je absolútne ziskové. Návratnosť investícií je veľmi vysoká. Môžete vytvárať nové pracovné miesta a generujete zisk. Zároveň ste oveľa šetrnejší voči ži...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:42