Turecko je v Štrasburgu pomerne častým účastníkom sporov.Reuters
StoryEditor

Pre konflikt USA s Tureckom padá turecká burza aj mena

09.10.2017, 12:20
Autor:
TASRTASR
Krajiny si vzájomne pozastavili udeľovanie víz.

Turecká burza padá rovnako ako mena a turecké dlhopisy. Dôvodom je politický spor medzi USA a Tureckom.

Istanbulská burza dnes predpoludním dočasne oslabila o vyše 4 percentá. Pod veľký tlak sa dostala aj turecká líra. Výnosy tureckých štátnych dlhopisov denominovaných v lírach a rizikové prirážky na dlhopisy výrazne vzrástli. Dôvodom je, že USA a Turecko si vzájomne pozastavili vydávanie víz.

Dôvodom je zatknutie pracovníka

Príčinou vízového sporu je zatknutie jedného pracovníka konzulátu USA v Istanbule. Zamestnanec, ktorý je tureckým občanom, je obvinený zo špionáže a napojenia na hnutie exilového duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Turecká vláda obviňuje hnutie z minuloročného nevydareného pokusu o štátny prevrat.

Diplomatický úrad k tomuto rozhodnutiu pristúpil s cieľom "opätovne posúdiť bezpečnostný záväzok tureckej vlády voči zariadeniam a personálu americkej misie".

Turecko reagovalo rovnakým krokom

Turecko na oznámenie amerického veľvyslanectva zareagovalo takmer identickým krokom. Turecké veľvyslanectvo vo Washingtone informovalo v nedeľu o okamžitom pozastavení vydávania cestovných víz pre občanov USA do Turecka.

Podľa citovaného vyhlásenia turecká vláda aktuálne "preveruje záväzok Spojených štátov voči bezpečnosti zariadení a personálu tureckej misie v USA". DPA uviedla, že oznámenie tureckej strany malo takmer zhodné znenie s predchádzajúcim vyhlásením veľvyslanectva USA.

Prudká reakcia trhov

Turecký akciový index ISE 100 sa pred 11.00 SELČ nachádzal v mínuse o 3,6 percenta, keď po začiatku obchodovania padol o vyše 4 percenta. Líra predpoludním oslabila voči doláru aj euru približne o 2 percentá. Predtým v ázijskom obchodovaní boli jej straty podstatne vyššie. Prudko sa zvýšili tiež výnosy tureckých štátnych dlhopisov a rizikové prirážky na ne.

Dôvodom prudkej reakcie finančných trhov je podľa analytikov to, že trhy politická eskalácia sporu prekvapila. Experti tiež upozornili na to, že turecká líra je menou s tendenciou k oslabovaniu. Turecko je totiž odkázané na neustály prílev zahraničného kapitálu, aby mohlo financovať svoj obchodný deficit. Atraktivitu líry tiež znižuje vysoká inflácia, ktorá sa nachádza na úrovni okolo 11 percent.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:07