plyn, plynovodReuters
StoryEditor

Bude tuhá zima, urodilo sa veľa jarabiny. Plynárenský gigant dá prednosť Rusku pred exportom

05.10.2021, 16:06
Autor:
ČTKČTK
Ruský zemný plyn bude primárne určený pre domáci trh. Môže za to veľmi teplé leto a príliš veľa úrody jarabiny. Tak hovorí prostá pranostika a generálny riaditeľ plynárenskej spoločnosti Gazprom. 

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom plánuje pri predaji zemného plynu uprednostňovať domáci trh pred exportom. Dnes to podľa agentúry Interfax povedal Sergej Gustov, ktorý má v podniku na starosti zásobovanie domácich odberateľov.

Gazprom totiž podľa agentúry tento rok v Rusku počíta s tuhou zimou a s množstvom napadaného snehu. Správa prichádza v deň, keď veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh presiahla v Holandsku prvýkrát 100 eur za megawatthodinu (MWh pozn. red.).

"Myslím, že zima bude chladná, pretože sa urodilo veľa jarabiny," cituje Interfax Gustova, ktorý poukázal na ruskú pranostiku. "Pretože sme mali veľmi teplé leto, zima bude chladná," povedal Gustov. Ten dohliada na 200 miliárd metrov kubických, ktoré firma každoročne predá na domácom, teda ruskom trhu.

Gustov zdôraznil, že ide o jeho vlastnú predpoveď. "S istotou viem, že domáci trh je pre Gazprom prioritou a že plyn dodáme všetkým zákazníkom v Rusku," dodal.

Gazprom v septembri dokončil výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý má po dne Baltského mora privádzať viac plynu do Európy. Od roku 2011 už je v prevádzke plynovod Nord Stream 1, ktorý má rovnakú kapacitu, čo predstavuje 55 miliárd metrov kubických zemného plynu ročne.

Dopyt po zemnom plyne sa v Európe zvyšuje čiastočne v reakcii na zotavovanie ekonomík z pandémie, vplyv ale majú aj nízke zásoby suroviny pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou. Obavy o osud dodávok a očakávaný príchod chladného počasia jej rast podporujú ešte viac.

Gazprom je hlavný európsky dodávateľ zemného plynu spolu s predajcami z Nórska a z Alžírska, uviedla agentúra Reuters. Európa tiež odoberá skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorého cena je vyššia. Gazprom plní svoje predajné záväzky podľa dlhodobých zmlúv, ale dodávky nezvyšuje, čo prispieva k nárastu cien plynu na trhu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:02