Reuters
StoryEditor

Britská ekonomika pociťuje brexit. Najväčší vplyv má na chudobných

18.10.2017, 15:09
Autor:
TASRTASR
Briti pociťujú ekonomické dôsledky brexitu už teraz.

Britské domácnosti už pociťujú dôsledky vlaňajšieho referenda, v ktorom hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Oslabenie libry totiž naštartovalo infláciu. Rast platov sa spomaľuje a výrazne zaostáva za tempom zvyšovania spotrebiteľských cien. To najviac pociťujú práve najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Podľa aktuálnych štatistík priemerná mzda vo Veľkej Británii v období júl - august vzrástla o 2,1 percenta po revidovanom zvýšení o 2,2 percenta za tri mesiace do konca júla. Ale po úprave o infláciu mzdy v Británii od júna do konca augusta klesli o 0,4 percenta. To nie je dobrá správa pre domácnosti, ani pre ekonomiku.

Najviac uškodí chudobným

A ak Spojené kráľovstvo nedosiahne do brexitu dohodu o voľnom obchode s EÚ, situácia britských domácností sa ešte zhorší. Štúdia nadácie Resolution Foundation a spoločnosti UK Trade Policy Observatory (UKTPO) zistila, že negatívne dôsledky pre najchudobnejšie britské domácnosti budú o tretinu väčšie ako v prípade najbohatších.

Domácnosti s nižším príjmom totiž väčšiu časť z neho minú na nákup základných položiek, ako sú potraviny, nápoje a odevy, ktoré po zavedení ciel zdražejú najstrmšie. Napríklad náklady na oblečenie by sa podľa štúdie mohli zvýšiť o 2,4 percenta, na mliečne výrobky o 8,1 percenta, a na mäsové výrobky o 5,8 percenta.

Výdavky domácností budú rásť

Priemerný ročný výdavok spotrebiteľov by preto mohol stúpnuť o 260 libier (327,15 eur) a viac ako 3 milióny rodín by zaznamenalo ročný nárast výdavkov až o 500 libier alebo aj viac, uviedli vedci.

Životná úroveň domácností je už teraz pod tlakom, keďže spotrebitelia najviac pociťujú dôsledky referenda o brexite z júna 2016. Miera inflácie dosiahla v septembri 3 percentá a je najvyššia za takmer 5,5 roka.

Možnosť dohody je nejasná

Premiérka Theresa Mayová sa snaží dosiahnuť s EÚ dohodu o voľnom obchode, ktorá by zabránila zavedeniu ciel. Kabinet sa však pripravuje aj na prípadný neúspech. Rokovania totiž viaznu, keďže EÚ chce najskôr vyriešiť "rozvod", až potom budúce vzťahy. Vláda v Londýne však Bruselu stále nepredložila svoj návrh na finančné vyrovnanie, ani plány na zabezpečenie práv expatriotov a režim na hraniciach s Írskom.

"Vláda Spojeného kráľovstva si musí uvedomiť, že odchod od rokovacieho stola bez dohody je najhorší možný výsledok," povedala Ilona Serwická z UKTPO. Odchod bez dohody by najviac zasiahol tie domácnosti, ktoré majú už teraz problémy zohnať dosť peňazí na potraviny.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:30