StoryEditor

Mínus 30 miliárd. ECB od januára výrazne zmení svoju politiku, euro reaguje prepadom

26.10.2017, 14:15
Autor:
ČTKČTK
Európska centrálna banka od budúceho roka zníži mesačný objem nákupov dlhopisov na polovicu.

Európska centrálna banka (ECB) od januára zníži mesačný objem nákupov dlhopisov na 30 miliárd eur z terajších 60 miliárd eur. V nákupoch chce pokračovať najmenej do konca septembra budúceho roka a ak si to vyžiada situácia, tak ešte dlhšie. 

Ide zatiaľ o najväčšie zmeny v mimoriadne uvoľnenej menovej politike, ktorú ECB začala uplatňovať pred tromi rokmi. Základnú úrokovú sadzbu centrálna banka nechala podľa očakávania bezo zmien na rekordných minimách.

ECB bude pokračovať

Prezident ECB Mario Draghi zmeny nazval "rekalibráciou" a naznačil, že v úsilí o zvýšenie inflácie a podporu hospodárskeho rastu bude ECB pokračovať. Výhľad ekonomiky eurozóny sa podľa neho zlepšil, ale takzvaná jadrová inflácia doteraz nevykazuje presvedčivé známky vzostupného trendu. Práve to je hlavný cieľ menovej stimulácie.

Centrálna banka mohla podľa analytikov pristúpiť k obmedzeniu stimulačných opatrení vďaka tomu, že hospodárske oživenie v eurozóne pokračuje. Banku ale ďalej znepokojuje nízka úroveň inflácie. 

ECB dnes upozornila, že v prípade potreby je pripravená program nákupov dlhopisov rozšíriť, alebo aj predĺžiť. Banka zopakovala, že úrokové sadzby zostanú na súčasnej nízkej úrovni ešte dlho po úplnom ukončení nákupov dlhopisov.

Pokles eura

​Finančné trhy teraz čakajú na tlačovú konferenciu šéfa ECB Maria Draghiho, ktorá začne o 14:30. Centrálna banka by podľa agentúry Reuters mohla pristúpiť k obmedzeniu stimulačných opatrení vďaka pokračujúcemu hospodárskemu oživeniu v eurozóne. Banku však naďalej znepokojuje nízka úroveň inflácie.

Spoločná európska mena na tieto správy zareagovala poklesom. Voči americkému doláru strácala o 15:25 viac ako jedno percento.

dailyfx.com

Centrálna banka sa usiluje o to, aby sa miera inflácie v eurozóne pohybovala tesne pod dvoma percentami. V septembri sa spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne zvýšili o 1,5 percenta, čo bolo rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci.

Draghi na tlačovej konferencii tiež priznal, že medzi činiteľmi ECB nepanuje zhoda, čo sa ďalších krokov týka, ale že dnešné rozhodnutie bolo prijaté v pozitívnom duchu.

Rozdiely v Európe

Krajiny ako je Nemecko a Holandsko, ktoré preferujú prísnejšiu menovú politiku, chcú nákupy dlhopisov ukončiť. Podľa nich k zvýšeniu inflácie rovnako nevedú. Argumentujú aj vysokým hospodárskym rastom, ktorý hovorí za ukončenie týchto nákupov, odborne nazývaných kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky.

Naopak krajiny z južného krídla eurozóny majú obavy, že rýchle ukončenie programu nákupov aktív by mohlo finančné podmienky príliš zviazať, takže roky práce by prišli navnivoč.

ECB dnes podľa očakávania nechala svoju základnú úrokovú sadzbu na 0,00 percenta, krajnú refinančnú sadzbu na 0,25 percenta a depozitnú sadzbu na mínus 0,40 percenta.

ECB sa prostredníctvom nízkych úrokových sadzieb a rozsiahlych nákupov dlhopisov snaží podporovať hospodársky rast a infláciu v eurozóne.

01 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 02 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 03 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:52