Šupka hrozna (modrej révy vínnej) obsahuje látku resveratrol, prírodný antioxidant, ktorý mimo iného zdokonaľuje pleť. Výživový špecialista Grotto uviedol, že že podľa niekoľkých odborných štúdií môže resveratrol pomáhať chrániť pred poškodením pleti spôsobeným UV žiarením, ktoré môže viesť až k rakovine kože. Podľa Grotta však možno tieto výhody získať aj pohárik červeného vína.Flickr
StoryEditor

V množstve vypestovaného hrozna sú piati na svete. Víno však nepijú

30.10.2017, 08:49
Autor:
ČTKČTK
Turecké vinice zaberajú takmer pol milióna hektárov pôdy a hroznu sa tu darí.

Na tureckom polostrove Gallipoli panuje horúco aj v neskorom lete. Ženy zahalené do farebných závojov tam zbierajú hrozno, ale ani jedna z nich nikdy nepila víno. Sú to moslimky a podobne ako väčšina Turkov alkohol nekonzumujú.

Napriek tomu má Turecko množstvo vinohradov a podmienky pre pestovanie vína sú tam viac než dobré, napísala agentúra AFP. "Jeme hrozno, ale víno sme nikdy nepili. Žiadna z nás," hovorí s úsmevom šéfka zberačiek Aynur. Islam, ku ktorému sa hlási väčšina Turkov, konzumáciu alkoholu nedovoľuje.

Ideálne podmienky

Klíma je v Turecku na pestovanie hrozna viac než priaznivá. "Sú tu teplé letá aj vlhko, takže rastlinám sa tu darí," povedal Austrálčan Mark Sims, ktorý riadi vinicu Suvla. Ide o hlavného producenta vína na polostrove Gallipoli, ktorý sa rozkladá medzi Egejským morom a Dardanelskou úžinou.

Podnik Suvla bol založený po roku 2000 a začal s pestovaním francúzskych odrôd ako Chardonnay, Cabernet a Merlot. Väčšina odrôd pestovaných v Turecku je ale miestnych, sú to hlavne Kalecik Karasa, Okuzgozu a Narince.

Množstvo hrozna na konzumáciu

Čo do plochy vysadených viníc je Turecko s 480-tisícmi hektárov piate na svete, ale väčšina hrozna je tam určená na konzumáciu ako ovocie, nie ako nápoj. Kalifornský ústav vína uvádza, že nápojov sa v Turecku vyrobí len 0,05 percenta svetovej produkcie a ako konzumenti Turci vypijú len 0,06 percenta vína vyrobeného na svete.

Sommelier Murat Yanko to vysvetľuje náboženstvom. "Turecko je síce čo do pestovania viníc na piatom mieste a na šiestom čo do množstva vypestovaného hrozna, ale v produkcii nápoja je na 30. mieste," hovorí.

Nízky záujem zahraničia

Najvýznamnejší pestovatelia pôsobia na polostrove Gallipoli, najmä na jeho egejskom pobreží, a potom tiež na juhovýchode Turecka. Podľa Yankiho sa v Turecku vyrába víno červené, biele aj ružové a niektoré značky sú veľmi kvalitné. Problémom je ale malý záujem o turecké vína v zahraničí.

Vyvážajú sa len dve percentá tureckej produkcie, hlavne do Belgicka, Nemecka, Británie a USA. Sims si myslí, že je čas na agresívnejšiu propagáciu. Pestovatelia sa sťažujú na prísne podmienky a vysoké dane, ktoré zaviedol režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Obmedzenie predaja a zákaz reklamy

V roku 2013 jeho konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) presadila zákon, ktorý zakazuje predaj alkoholu medzi desiatou hodinou večer a šiestou rannou. Trvalý zákaz predaja platí v blízkosti škôl a mešít a zákon tiež nedovoľuje akúkoľvek reklamu na alkohol.

Erdogan zákazy zdôvodnil starosťou o zdravie verejnosti, vláda tvrdí, že ide o reguláciu, nie zákaz konzumácie alkoholu. Yanko však hovorí, že zákazy predaja aj reklamy bránia šíreniu "kultúry vína".

Zákaz predaja alkoholu nie je v Turecku nič nové. Už v 17. storočí platil pod hrozbou trestu smrti zákaz predaja kávy, tabaku aj alkoholu. Bolo to za vlády osmanského sultána Murada IV., ktorý bol ale sám alkoholik a zomrel na cirhózu pečene. Čo však zväzuje pestovateľov najviac, sú dane.

Vysoké dane

AKP sa na alkohol zameriava od svojho nástupu k moci v roku 2002 a uvalila naň zvláštnu konzumnú daň aj daň z pridanej hodnoty. Zvýšenie cien prispelo k zníženiu spotreby vína, ktorá sa za niekoľko rokov prepadla o viac ako desať miliónov litrov.

Zo 62 miliónov litrov skonzumovaných v roku 2014 spotreba vlani skončila na 51 miliónoch litrov. Veľa výrobcov produkciu buď obmedzilo, alebo ukončilo. Vinár zo Suvly Hikmet Ataman ale nezúfa a dúfa, že sa situácia zmení. "Dôležitá je pôda a klíma, a to už máme," povedal. Sims upozornil, že sa o tureckom víne už vo svete vie a že niektoré odrody majú obrovský potenciál pre medzinárodný trh.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:43