Reuters
StoryEditor

Trump vybral nového šéfa Fedu, mal by nahradiť Yellenovú

02.11.2017, 19:23
Rozhodnutie prezidenta Spojených štátov musí ešte potvrdiť Senát.

Prezident Spojených štátov Donald Trump vybral za budúceho šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktorý je členom rady guvernérov Fedu. Ak nomináciu potvrdí Senát, vystrieda 64-ročný Powell na čele banky Janet Yellenovú, ktorej funkčné obdobie vyprší vo februári.

"Je len málo postov, ktoré sú dôležitejšie ako tento," uviedol Trump pri dnešnom oznámení nominácie, ktorého sa zúčastnil tiež Powell. Prezident vyjadril nádej, že Senát Powella vo funkcii rýchlo potvrdí.

Powell, rovnako ako Yellenová, podporuje umiernený prístup k menovej politike, charakterizovaný len pozvoľným zvyšovaním úrokových sadzieb. Jeho vymenovanie do čela Fedu by tak mohlo zabezpečiť pokračovanie menovej politiky, ktorá vyhovuje investorom.

Powell je vyštudovaný právnik

Adam Trňan z Capital Markets konštatuje, že Trumpovi na Yellenovej imponuje, že sa neponáhľa so zvyšovaním sadzieb a je zástankyňou neštandardných opatrení, ako napríklad kvantitatívne uvoľňovanie. To by malo vo všeobecnosti pôsobiť na rýchlejší rast ekonomiky.

Yellenová však obhajuje reguláciu finančného sektora, čo Trumpovi prekáža. V oblasti centrálneho bankovníctva je zároveň považovaná za jednu z tých, ktorí kladú o niečo väčší dôraz na zníženie miery nezamestnanosti než na nízku mieru inflácie.

„Powell je názorovo podobný kandidát, no s tým rozdielom, že je za dereguláciu, čo americkému prezidentovi vyhovuje,“ tvrdí Trňan.

Powell je na rozdiel od ekonómky Yellenovej vyštudovaný právnik, ktorý sa k bankovníctvu dostal počas pôsobenia v investičnej banke Dillon. Vplyv na trhy Vzhľadom na názorovú podobnosť oboch kandidátov sa zásadné pohyby na trhu v Amerike ani Európe neočakávajú. Výrazne ovplyvnený by nemal byť ani pohyb menového páru euro/dolár. Pozícia nového šéfa by však mohla byť odlišná od Yellenovej.

Úroky ponechal bezo zmien

Fed v stredu podľa očakávaní ponechal základné úroky bezo zmien, ale signalizoval budúce zvyšovanie úrokov. Poukázal na solídny rast ekonomiky aj na zlepšujúce sa podmienky na trhu práce.

Centrálna banka naposledy zvýšila základnú úrokovú sadzbu na júnovom zasadnutí, a to o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 1,00 až 1,25 percenta. Predpokladá sa, že k ďalšiemu zvýšeniu úrokov prikročí na decembrovom zasadnutí.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:25