flickr.com/ Miroslav Vajdic
StoryEditor

Firmy preplácajú konkurenciu a získavajú ľudí, personálka ponúka niekoľko zásad, aby predišli ich odchodu

15.11.2017, 10:35
Autor:
TASRTASR
Na trhu práce chýbajú ľudia, firmy by sa preto podľa personálnej spoločnosti mali viac snažiť o ich udržanie

Neustále sa prehlbujúci nedostatok pracovnej sily na trhu výrazne zjednodušuje ľuďom zmenu zamestnania. Rastie tak tlak na firmy, aby si udržali svojich zamestnancov. Podľa personálno-poradenskej spoločnosti McRoy by sa firmy mali držať niekoľkých zásad, aby nedali zamestnancom zámienku odísť do nového zamestnania.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je pre firmy v súčasnosti veľkým problémom. Stáva sa tak, že firmy hľadajú nových zamestnancov u svojej konkurencie, alebo aj v iných firmách.

Žiadaní kvalifikovaní pracovníci s praxou

"Chýbajúci pracovníci v kombinácii so zlou štruktúrou nezamestnaných motivujú firmy, aby sa pri náboroch snažili v čoraz väčšej miere získať aj ľudí, ktorí pracujú niekde inde. Zároveň klesá nechuť zamestnancov k zmene svojho pôsobiska, pretože vedia, že sa o prácu nemusia obávať. Ak by to na novom mieste nevyšlo, s vysokou pravdepodobnosťou si bez problémov nájdu uplatnenie inde," konštatuje tímlíder spoločnosti McRoy Ladislav Kilian.

Najväčší tlak na fluktuáciu zamestnancov sa týka najmä kvalifikovaných ľudí s viacročnou praxou. Práve ich sú firmy v najväčšej miere ochotné od konkurencie "preplatiť". Zároveň pribúda počet ľudí, ktorí sú ochotní zamestnanie zmeniť aj pre výplatu vyššiu o niekoľko desiatok eur. "Najmä u mladších zamestnancov, ktorí musia riešiť otázku bývania na úver, je plat veľmi dôležitý. Stabilita zamestnania sa tak dostáva do úzadia," upozorňuje Kilian.

Stále náročnejšie hľadanie

Miera fluktuácie zamestnancov tak podľa skúseností spoločnosti McRoy stúpa. Firmy by sa preto mali zamyslieť, ako ju minimalizovať, keďže hľadanie náhrady za ľudí, ktorí odídu, je stále náročnejšie. Za rozhodnutím zmeniť zamestnanie niekedy stoja na prvý pohľad aj maličkosti.

Preto by sa spoločnosti mali snažiť, aby najmä kvalifikovaným zamestnancom neposkytli zámienku na odchod. Zamestnávatelia by mali napríklad držať krok v odmeňovaní, teda mzdy dvíhať systémovo a nie až vtedy, keď sa zamestnanec začne vyhrážať odchodom.

Dôležité je aj budovanie pozitívnej atmosféry v tíme, dávať zamestnancom spätnú väzbu, firmy by si mali dávať pozor aj na zvyšovanie nadčasov a prácu počas víkendov a sviatkov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:22