Majetok: 3,39 miliardy eur Najbohatším Slovákom je podľa hodnotenia slovenskej edície časopisu Forbes Andrej Babiš. 63-ročný biznismen založil Agrofert, pod ktorý dnes patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín spoločnosť Mafra Slovakia, hneď po revolúcii. Pod holding patrí viac ako dvesto dcérskych spoločností v rôznych sektoroch. V Česku vstúpil do politiky s hnutím ANO 2011, s ktorým v súčasnosti vyhral voľby a je najvážnejším kandidátom na premiéra.Reuters
StoryEditor

Česko by sa malo snažiť získať v eurozóne aspoň štatút pozorovateľa (komentár dňa)

14.11.2017, 23:00
Otázkou zostane, ako sa k novej vláde postavia zástupcovia krajín platiacich eurom, píše vo svojom komentári Pavel Drahotský.

V Českej republike (ČR) sa aktuálne formuje nová vláda. Hoci sa Andrej Babiš pred voľbami otvorene vyjadril proti euru, aj tak odporúčam, aby sa nová vláda témou eurozóny vážne zaoberala. Mohla by sa inšpirovať jednou z posledných iniciatív predchádzajúcej vlády, ktorou bola snaha získať pre Česko v eurozóne aspoň štatút pozorovateľa.

Na rokovaní ministrov financií eurozóny by tak ČR malo svojho stáleho zástupcu.

Išlo by o pragmatické riešenie, ak nechce krajina stratiť kontakt s Európou a má záujem ukázať, že únia s ňou môže naďalej počítať. Žiaľ, v predvolebnom boji sa táto téma stratila z dohľadu, no po nástupe novej vlády bude treba prijímať pragmatické riešenia.

Jediný, kto sa pred voľbami otvorene prihlásil k vstupu do eurozóny bol končiaci premiér Bohuslav Sobotka. Bez ohľadu na zvyšok jeho volebného programu to považujem za jednoznačne pozitívny postoj.

Koniec koncov, vždy je lepšie byť pri vzniku zásadných rozhodnutí, ktoré môžu krajinu ovplyvňovať, aj keď ich nebude môcť priamo ovplyvniť, ako zostať na druhej koľaji. Po sformovaní novej vlády bude preto určite užitočné túto otázku opätovne otvoriť.

Otázkou zostane, ako sa k tomu postavia zástupcovia krajín platiacich eurom, no v každom prípade by to bol krok s pozitívnym dopadom na ČR. Bolo by to dôkazom toho, že chce zostať v kontakte so západoeurópskymi krajinami, aby mohlo Česko vidieť priamo do euro kuchyne, a bolo schopné pripraviť sa na možné prijatie eura v budúcnosti.

Možno totiž očakávať, že eurozóna bude v pohybe a bude nositeľom budúceho politického progresu na kontinente. Pozorovateľský štatút ČR môže byť nástrojom, ako s tým udržať krok. Rozhodnutia eurozóny už krajinu tak či tak ovplyvňujú aj dnes. Bolo by preto hendikepom, ak by sa mali krajiny platiace eurom Česku vzďaľovať, alebo ak by sa ČR mala voči nim dokonca negatívne vymedzovať.

Príkladom môže byť Británia, ktorá sa pokúša dohodnúť s úniou špeciálne podmienky. Brať z EÚ len pozitíva sa však britským politikom vypomstilo. Pozícia britskej vlády sa vo voľbách nasledujúcich po referende o brexite podstatne zhoršila a voliči demonštrovali svoj nesúhlas. Ak sme súčasťou celku, nesie to totiž so sebou pozitíva i negatíva.

Prijať euro sa Česku podľa mňa ekonomicky oplatí. Koruna bola aj tak pevne naviazaná na spoločnú menu už počas posledných troch rokov, teda po celú dobu intervencií ČNB a česká ekonomika sa správala tak, ako keby už eurom platila, len o tom občania nevedeli.

Z môjho subjektívneho hľadiska vnímam, že je v záujme Česka do eurozóny vstúpiť. Určite by to malo viac výhod, ako nevýhod. Nielen že by malo ČR väčšiu silu pri vyjednávaní s európskymi partnermi, ale najmä by bola atraktívnejšou destináciou pre zahraničné investície.

Pre množstvo spoločností podnikajúcich v odvetviach s nízkymi maržami je lokálna mena nezanedbateľným rizikom a potreba kurzového zabezpečenia zbytočne vysokým nákladom. Je škoda len kvôli tomu prichádzať o lukratívne obchody. Ak by sa v eurozóne našla podpora návrhu na štatút pozorovateľa, bude to signál, že sa Česko hlási k európskej špičke, a že sa s ním počíta.

Autorom je Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-01-23 14:29:53 - Feat.: - Title: Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-28 13:33:14 - Feat.: - Title: Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:39