Reuters
StoryEditor

Americký západ drví epidémia bezdomovectva, mestá siahajú po núdzových opatreniach

16.11.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Na západnom pobreží USA stúpa počet bezdomovcov, dôvodom je rast cien nehnuteľností a nedostatok voľných pracovných miest.

Hoci americká ekonomika zažíva ekonomický rozmach, na západnom pobreží Spojených štátov prudko stúpa počet bezdomovcov. Podľa oficiálnych údajov, ktoré citovala agentúra AP, je teraz v štátoch Kalifornia, Oregon a Washington 168-tisíc bezdomovcov.

To je o viac než 19-tisíc ľudí bez strechy nad hlavou viac, než koľko oficiálne údaje zaznamenali pred dvoma rokmi, aj keď tieto počty nie sú priamo porovnateľné kvôli mnohým faktorom siahajúcich od počasia až po zmenu sčítacích metód. O 18 percent - na 108-tisíc - počas rovnakého obdobia stúpol počet ľudí, ktorí prespávajú na autobusových alebo vlakových zastávkach, v opustených budovách alebo vo vozidlách.

Riešenie: minidomy

Hlavným vinníkom sú stúpajúce nájmy. Byt s jednou spálňou v oblasti Sanfranciského zálivu je podstatne drahší ako porovnateľne veľký byt v metropolitnej časti New Yorku a byty v San Franciscu stojí viac než tie na Manhattane.

Riešením by sa mohli stať takzvané maličké domy, ktoré na minimálnom priestore ponúkajú všetko čo človek bez domova potrebuje - teplo a bezpečie. V drahých veľkých mestách by mohli byť dostupným riešením pre tých, ktorí sa chcú znovu odraziť od dna. Avšak toto zdanlivo schodné riešenie naráža na stenu netoleranciu a nesúhlas, akonáhle sa developeri pokúsia tieto mini-domčeky postaviť v blízkosti ktorejkoľvek bežnej štvrti.

Stav núdze

Od roku 2015 najmenej desať miest a mestských oblastí v spomínaných troch štátoch - a tiež v Honolulu - vyhlásili stav núdze kvôli rastúcemu počtu bezdomovcov. Stav núdze je pritom zvyčajne vyhradený pre prírodné katastrofy.

"Väčšina ľudí, čo poznám, nie sú bezdomovci preto, že by boli závislí," hovorí 54-ročná Tammy Stephenová, ktoré žije v bezdomoveckém tábore v Seattli. "Väčšina je bez domova, pretože si nemôžu dovoliť miesto na žitie."

Jeden z nelegálnych táborov bezdomovcov bol ešte tento týždeň v kúte parku Ravenna uprostred nóbl štvrti v Seattli, kde sa domy predávajú za takmer milión dolárov.

Nedostatok miest

Bezdomovci tu mali aspoň nejaké útočisko do chvíle, než sem prišiel bager s obrovským drapákom, ktorý zhrabol všetko, čo si tu ľudia bez domova nazhromaždili a vybudovali - stany, matrace, drevené rámy, prútená kresielka i vonkajšie propánové variče.

Podobných táborov je ale len v Seattli odhadom 400; vyrástli v parkoch, pod mostami, pod nadjazdmi križovatiek aj okolo rušných chodníkov. A Seattle nie je výnimkou v tejto bezprecedentnej bezdomoveckej kríze, ktorej obete paradoxne neudržali krok s ekonomickým rozmachom. Ten so sebou priniesol stúpajúce ceny nájmov a nehnuteľností aj mizivý až nulový počet voľných pracovných miest.

"Máme tu tisícky bezdomovcov, ktorí pracujú, a napriek tomu si nemôžu dovoliť bývanie," povedal mestský radca Seattli Mike O'Brien. "Títo ľudia momentálne nemajú kam ísť. Kedykoľvek otvoríme nové miesto, zaplní sa."

Núdzové opatrenia 

K prepadu do bezdomovectva pritom stačí veľmi málo - dlhšia choroba, stratené pracovné miesto, zlomená ruka či noha, rodinná kríza.

Stúpajúci počet ľudí bez domova zaťažuje ako mestské zdroje, tak charity a mimovládne organizácie. Nárast ľudí žijúcich na ulici ohrozuje verejné zdravie a núti niektoré mestá siahať po mimoriadnych opatreniach.

V San Diegu začali umývať chodníky bielidlom, aby zastavili smrtiacu epidémiu žltačky typu A, ktoré už sa rozšírila aj do ďalších miest a Kalifornia kvôli nej minulý mesiac vyhlásila stav núdze.

V Anaheime, kde stojí Disneyland, spí 400 ľudí pozdĺž cyklotrasy v tieni miestneho baseballového štadiónu. V Portlande zapaľovali organizátori pouličného festivalu jedla vonné tyčinky, aby prebili pach moču na parkovisku, kde si predajcovia rozložili svoje stánky.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:10