GoogleReuters
StoryEditor

Neúspech európskych start-upov tkvie v tom, že nedávajú šancu získať bohatstvo, ukázala štúdia

27.11.2017, 10:45
Autor:
TASRTASR
V Európe nevznikajú také veľké technologické s globálnym vplyvom, ako sú tie, ktoré pochádzajú z USA a Číny. Otázka znie, prečo?

Podľa štúdie európskej spoločnosti Index Ventures, jedným z dôvodov môže byť aj to, že európske tzv. start-upy, teda začínajúce firmy, neposkytujú zamestnancom šancu získať bohatstvo. Naproti tomu v USA firmy často dávajú zamestnancom ako odmeny opčné akcie.

Tie im umožňujú slušne zarobiť v prípade predaja spoločnosti, alebo pri jej vstupe na burzu. Mladé firmy v Európe však neposkytujú personálu podobné stimuly.

Skôr riadiacim pracovníkom 

Spoločnosť Index Ventures pri analýze 73 firiem zistila, že európski zamestnanci vlastnia v priemere asi 10 percent akcií start-upov, v ktorých pracujú. Na porovnanie, v prípade amerických zamestnancov je to 20 percent. Európske spoločnosti často poskytujú opčné akcie skôr riadiacimi pracovníkom ako radovým zamestnancom.

Vyhliadky na potenciálne neočakávané bohatstvo by pritom mohlo uľahčiť európskym start-upom získať a udržať si zamestnancov. Tí tak môžu uprednostniť americké technologické firmy, keďže ponúkajú lepšie platy a iné výhody. Výsledkom je, že tieto talenty odchádzajú z Európy, alebo sa zamestnajú v iných, menej rizikových podnikoch.

Hľadajú spôsoby 

Európski politici, investori a šéfovia veľkých podnikov hľadajú spôsoby, ako posilniť technologický priemysel. Tento sektor v Európe je pritom známy skôr pre svoje prísne regulácie, a nie pre inovácie. Nedarí sa im tak vytvoriť prostredie, ktoré by urobilo z Európy vhodné miesto na vznik novej firmy, ako bol v USA napríklad Facebook (jeho majitelia sa stali miliardármi).

Spoločnosť Index Ventures sa domnieva, že politici v Európe musia urobiť viac pre to, aby spoločnosti poskytovali opčné akcie zamestnancom. Mohli by im napríklad znížiť daň, ak uplatnia takéto "zamestnanecké stimuly".

Odmeny ako akcie

Vo Švédsku odišli zo spoločnosti Klarna AB, čo je jeden z mála európskych technologických priekopníkov, viacerí vysokopostavení pracovníci. Švédske daňové zákony totiž sťažili Klarne snahu poskytnúť zamestnancov odmeny vo forme akcií.

"Veríme, že nový prístup k vlastníctvu akcií zamestnancami je kľúčom k vytvoreniu európskych technologických gigantov, takých veľkých, ako sú napríklad Google alebo Amazon," uviedla Index Ventures vo svojej správe.

01 - Modified: 2024-03-19 09:21:03 - Feat.: - Title: Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment. Automobilka do neho investovala miliardy eur 02 - Modified: 2024-03-07 11:49:26 - Feat.: - Title: USA tlačia na spojencov, aby sprísnili kontrolu vývozu technológií do Číny. Výrobca Pekingu poskytuje servis 03 - Modified: 2024-01-18 13:02:15 - Feat.: - Title: Počul si už o smart prsteňoch? Najnovšie si budeš môcť zaobstarať aj jeden od Samsungu 04 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 05 - Modified: 2024-01-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia narušila teóriu o unikátnosti odtlačkov prstov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:17