Reuters
StoryEditor

Analytici: Nová vláda zrejme povedie k zodpovednejšej rozpočtovej politike

09.10.2021, 18:13
Autor:
ČTKČTK
Koalície sú v hospodárskych otázkach značne nesúrodé, upozornil analytik.

Nová vláda, ktorá pravdepodobne časom vzíde z parlamentných koalícií, zrejme povedie k zodpovednejšej rozpočtovej politike, zhodli sa na tom analytici.

Zásadnejšie reformy vzhľadom na roztrieštenosť koaličných strán nečakajú.

Šanca hnutia ANO na vytvorenie stabilnej vlády sú minimálne. Väčšinu v dolnej komore Parlamente získajú volebné koalície Spolu, ktorú tvorí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Pirátov sa Starostov.

"Česká republika si zvolila zmenu, ktorá sa bude opierať o väčšinu v Poslaneckej snemovni na pôdoryse dvoch koalícií. To by malo viesť k zodpovednejšej rozpočtovej politike," povedal analytik BH Securities Štěpán Křeček. Možno podľa neho očakávať, že budúce deficity štátnych rozpočtov budú miernejšie, než bolo doteraz plánované. To by mohlo zmierňovať inflačné tlaky v ekonomike, dodal.

"Keď bude väčšinovej koalícii dovolené zostaviť vládu, môžeme čakať posilnenie koruny (čo samo zníži infláciu), ale hlavne úplne radikálne prestavanie štruktúry štátneho rozpočtu," doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň.

Znížia sa podľa neho plánované výdavky, a zníži sa tak zadlžovanie, čo môže viesť k zníženiu očakávanej inflácie a tým aj reálnej. Vláda nebude disponovať bianco šekom, ktorý musí minúť stoj čo stoj. A rozpočtovú disciplínu trhy väčšinou ocenia, poznamenal.

Koalície sú v hospodárskych otázkach značne nesúrodé, upozornil analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler. Vzhľadom ku fragmentácii neočakáva, že by sa podarilo presadiť zásadnejšie ekonomické reformy.

Napriek tomu, že súčasná kondícia verejných financií je v kontexte EÚ pomerne dobrá aj po covide, mala by sa vláda pustiť do fiškálnej konsolidácie, dodal.

Politická zmena môže byť podľa Škrečka behom na dlhú trať. Možno totiž očakávať, že prvý pokus na zloženie vlády dostane Andrej Babiš (ANO). Pre zahraničných partnerov je určite dobrou správou, že zvíťazili proeurópske sily, myslí si Škrečok. Česko tak naďalej bude nespochybniteľnou súčasťou EÚ. "To je skvelá správa pre exportne orientované firmy, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v tuzemskom hospodárstve," podotkol.

01 - Modified: 2021-10-17 18:32:07 - Feat.: - Title: Babiš: Zeman mi prisľúbil dva pokusy na zostavenie vlády. Túto šancu nevyužijem 02 - Modified: 2021-10-12 11:18:40 - Feat.: - Title: V Česku sa rozbehol súboj o vládne kreslá. Spolu a PirStan sa dohodli na memorande 03 - Modified: 2021-10-09 19:44:36 - Feat.: - Title: Zástupcovia českých koalícií budú hovoriť o možnej spoločnej vláde ešte dnes 04 - Modified: 2018-05-10 15:54:25 - Feat.: - Title: Prieskum: Babiš by vládu sám nezložil, rastú Piráti aj ODS 05 - Modified: 2018-02-03 08:58:02 - Feat.: - Title: Babiš nevylučuje predčasné voľby. Jeho vláda bude hľadať podporu v Poslaneckej snemovni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:38