BOHUSLAV SOBOTKAMAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Z Česka sa môže stať satelit, varuje odchádzajúci premiér. Chce poistiť členstvo v únii prijatím eura

28.11.2017, 17:45
Autor:
TASRTASR
Bohuslav Sobotka má obavy z protieurópskych nalád.

Odchádzajúci český premiér Bohuslav Sobotka chce poistiť členstvo Česka v Európskej únii čo najrýchlejším prijatím eura. Obáva sa euroskeptických nálad, ktoré v poslednom období v Česku prevažujú. Navyše, v rukách má analýzu Úradu vlády, ktorá zavedenie eura v Česku vrelo odporúča, uviedol server ihned.cz.

Podľa prieskumu Eurobarometer z minulého mesiaca považuje členstvo v EÚ za dobrú vec len 29 percent Čechov, čo je najmenej zo všetkých krajín EÚ. Európsku integráciu často kritizuje aj víťaz volieb Andrej Babiš z hnutia ANO.

Krachujúca eurozóna 

"Prijatie eura je poistkou pevného ukotvenia krajiny v Európskej únii," uvádza analýza Úradu vlády, ktorú majú Hospodářské noviny k dispozícii. Sobotka chce, aby ju vláda na svojom stredajšom zasadnutí zobrala na vedomie a budúceho premiéra vyzvala, aby sa ňou čo najskôr zaoberal.

Pravdepodobný budúci premiér Babiš prijatie eura odmieta. V predvolebnej kampani o ňom hovoril ako o "krachujúcom" projekte. Autori analýzy sú ale presvedčení, že prijatie spoločnej európskej meny je pre Česko nevyhnutné z ekonomických aj politických dôvodov. Euro by tak malo nahradiť korunu bez ohľadu na to, či s ním niektorí politici ako Sobotka spájajú aj zaistenie krajiny v EÚ.

Satelit Európy

Ako analýza tvrdí, ak Česko euro nezavedie, hrozí mu "riziko posunutia do pozície politického a hospodárskeho satelitu eurozóny". To znamená štátu "hospodársky závislého od eurozóny, ale bez možnosti podieľať sa na rozhodovaní".

Dokument upozorňuje na rodiace sa plány na užšiu integráciu štátov platiacich eurom, ktoré presadzuje najmä nový francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa neho by skutočným centrom rozhodovania v EÚ mala byť eurozóna. Vplyv krajín s vlastnou menou navyše zásadne klesne po pripravovanom odchode Británie z EÚ - štáty s eurom budú predstavovať viac než 85 percent hrubého domáceho produktu EÚ. Ak by hlasovali jednotne, môžu si presadiť svoje v prípade všetkých návrhov, pri ktorých nie je potrebná jednomyseľnosť.

Riziko pre Česko

Krajiny EÚ sa na summite v Bruseli nedávno dohodli, že štáty, ktoré nebudú súhlasiť s plánovanou ďalšou integráciou, zostanú mimo. Aj s tým, že sa v prípade záujmu budú môcť pridať neskôr.

Sobotka vtedy upozornil, že aj v tom je pre Česko riziko. "Môže dochádzať k vytváraniu určitých skupín štátov, ktoré budú ovplyvňovať prípravu pravidiel, ktoré sa neskôr dotknú aj Čechov alebo českých firiem. My však pri tom nebudeme a nebudeme tak schopní to ovplyvniť," uviedol Sobotka.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:09