Ťažba ropyReuters
StoryEditor

Ropa stojí pred rizikom: ak sa petroštáty nedohodnú, ceny by mohli prudko klesnúť

29.11.2017, 10:25
Autor:
TASRTASR
Stretnutie krajín OPEC a Ruska majú na zajtra naplánované stretnutie vo Viedni.

Cena ropy od začiatku októbra vzrástla vďaka dohode o znížení produkcie, geopolitickým rizikám a pre poškodenie kanadského ropovodu o 20 percent. Očakáva sa, že krajiny združenia OPEC a Rusko vo štvrtok (30.11.) vo Viedni oznámia predĺženie dohody o znížení ťažby o šesť až deväť mesiacov.

Ak by neoznámili dostatočne presvedčivú správu, cenu ropy by to poslalo prudko nadol. Tvrdí to komoditný stratég a analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Viac kurdskej ropy

"Rekordne vysoké stávky fondov na rast ceny ropy, ktoré musia byť pravidelne kŕmené pozitívnymi novinkami na udržanie svojich pozícií, v kombinácii s príznakmi vzostupu ťažby v USA, privádza OPEC pred neľahkú úlohu. Musí priniesť výsledky bez spustenia cenovej korekcie," myslí si Hansen. Prílišným "sprísnením" trhu, podporujúcim dodatočné zvýšenie cien, by podľa neho OPEC riskoval spomalenie dopytu a zároveň by podporil ťažbu bridlicovej ropy v USA.

Hansen pripomenul, že k nárastu cien ropy prispelo aj dočasné obmedzenie dodávok zo severného Iraku po prevzatí územia v blízkosti mesta Kirkuk irackými silami. Oblasť bohatú na ropu dovtedy kontrolovali Kurdi. "Bloomberg začiatkom týždňa oznámil, že z tohto regiónu prúdi do tureckého prístavu Ceyhan priemerne 240-tisíc barelov ropy denne. Teraz sa však jej objem zdvojnásobil na 480-tisíc barelov denne," uvádza analytik.

Americké bridlice

Ropný kartel sa podľa neho obáva aj zvýšenia ťažby bridlicovej ropy v USA. V posledných troch týždňoch americkí ťažbári opätovne otvorili polovicu z 39 plošín, uzavretých v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Americká produkcia ropy dosiahla podľa týždenných odhadov rekordnú hodnotu 9,66 milióna barelov denne a prekonala predchádzajúci rekord z júna 2015, pripomína Hansen.

Nižšie nákupy v Číne

Vyššie ceny ropy negatívne ovplyvňujú aj inak silný výhľad rastu dopytu v roku 2018, čo majú na svedomí jej dvaja najväčší konzumenti. Čína znižuje nákupy do strategických rezerv a USA pre zdraženie znížilo spotrebu benzínu.

Hansen upozorňuje aj na to, že v posledných týždňoch začali hedžové fondy znižovať stávky na rast ťažby ropy Brent z rekordných 543 miliónov barelov. K zníženiu stávok na rast cien dochádza bez rastu špekulácií na pokles cien.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:17