AlbinenFlikr/Vasile Cotovanu
StoryEditor

Prisťahovalcom zaplatia aj 60-tisíc eur. Švajčiarska obec schválila prevratnú novinku

01.12.2017, 07:34
Autor:
ČTKČTK
Horská obec Albinen bojuje proti vyľudňovaniu.

Obyvatelia švajčiarskej horskej obce Albinen, v ktorej žije len 240 ľudí, sa rozhodli zabrániť vyľudneniu svojej dediny. V miestnom referende odsúhlasili, že každému dospelému, ktorý sa prisťahuje, vyplatí 25-tisíc frankov (vyše 21-tisíc eur).

Správa o chystanom kroku sa už pred niekoľkými dňami objavila vo svetových médiách a vyvolala odozvu, s akou doposiaľ pokojná alpská dedinka ani zďaleka nepočítala, informovala agentúra DPA.

Štvrtkového referenda sa zúčastnilo sto obyvateľov obce Albinen. Za vyplácanie peňažného daru novým obyvateľom sa ich vyslovilo 71, proti ich bolo 29. Starosta obce Beat Jost uviedol, že ho "jasný výsledok" hlasovania potešil.

Jednotlivec po prisťahovaní do dedinky, ktorá leží vo výške okolo 1300 metrov nad morom vo švajčiarskom kantóne Wallis, dostane na základe schválenej vyhlášky 25-tisíc frankov, rodina s dvoma deťmi 70-tisíc frankov (takmer 60-tisíc eur) frankov. S prijatím daru sú ale spojené isté povinnosti.

Záujemcovia musia mať menej ako 45 rokov a do Albinen si musia prehlásiť trvalé bydlisko. Predložiť musia tiež projekt na stavbu domu so všetkými povoleniami, prípadne kúpnu zmluvu na dom.

Minimálna investícia v oboch prípadoch musí byť 200-tisíc frankov (170-tisíc eur). Ak by sa desať rokov od začiatku stavby nehnuteľného majetku alebo jeho kúpy z Albinen odsťahovali, museli by darovanú sumu obci vrátiť. Cudzinci musia navyše predložiť povolenie na pobyt vo Švajčiarsku.

Správa o chystanom opatrení sa v uplynulých dňoch objavila v rade svetových médií - a vyvolala značnú pozornosť. Starosta Albinen Jost sa však posťažoval, že médiá neinformovali o všetkých podmienkach získania finančnej čiastky.

"Chybné spravodajstvo spôsobilo zbytočné pozdvihnutie a zmätenie," povedal starosta agentúre DPA. Po horskej dedine s kostolíkom a typickými drevenými domčekmi sa zrazu začali potĺkať ľudia, ktorí sa chceli nasťahovať, netušili ale o podmienkach získania daru.

Podľa starostu do Albinen dorazila v minulých dňoch dokonca skupinka Talianov sa zbalenými kuframi. Švajčiarski novinári pri písaní reportáží vo dedinke narazili dokonca aj na jednu ženu z Brazílie a druhú z Kamerunu. Obe vraj dlhodobo vo Švajčiarsku žijú a prišli zistiť bližšie informácie o možnosti získania odmeny.

Albinen nie je jedinou švajčiarskou obcou, ktorá bojuje s odlivom obyvateľov. Niektoré z nich v snahe prilákať nových obyvateľov zlacneli pozemky, iné zaviedli hromadnú dopravu zadarmo, napísala švajčiarska stanice SRF. Dedine Gondo na talianskej hranici sa vďaka nízkym cenám elektriny dokonca podarilo uzavrieť zmluvu so softvérovou spoločnosťou, ktorá sa v nej usídlila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:04