04.12.2017, 00:00

Pravá vanilka mizne z pultov. Môže za to výrazný rast ceny

Tento rok sa cena suroviny rapídne zvýšila. Zákazníci preto radšej volia jej alternatívu.

vanilka
Zdroj: Reuters

Vanilka je veľmi populárna zložka na varenie a pečenie, avšak cena a ponuka jej strukov sú v súčasnosti nestabilné. Online obchody hlásia, že organický vanilkový prášok nie je od dodávateľov k dispozícii už približne šesť mesiacov. Príčinou nedostatku sú zlé klimatické podmienky a vysoká cena na africkom ostrove Madagaskar, kde sa pestuje až 80 percent tejto suroviny. Táto krajina si preto môže určovať hodnoty známeho dochucovadla sama. „Nárast cien si však všimli aj iní producenti ako Mexiko, Uganda, India alebo Indonézia a začali surovinu dovážať do rôznych kútov sveta,“ tvrdí analytik Capital Markets Ladislav Popovič.


Klimatické zmeny
Madagaskar však stále ostáva svetovým monopolom produkcie vanilky. Jej cena začala prudšie rásť už na prelome rokov 2012 a 2013. Biznis okolo vanilky je výnosný. „Rastúce očakávania spotrebiteľov o čisté a prírodné potraviny a zložky podnietili globálnych výrobcov potravín, aby sa v posledných rokoch objavilo použitie čistej vanilky

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.