Reuters
StoryEditor

Mongolsko či Južná Kórea. Únia zostavila čiernu listinu daňových rajov

05.12.2017, 15:58
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Na sivej listine sú krajiny, ktoré zatiaľ v daňovej oblasti neplnia požiadavky EÚ, ale sľúbili urobiť patričné ​​zmeny.

Ministri financií členských krajín Európskej únie zostavili takzvanú čiernu listinu daňových rajov. Zahŕňa 17 jurisdikcií mimo EÚ, ktoré dostatočne nespolupracujú v daňových otázkach. Oznámil to dnes francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Minister financií teraz predsedníckeho Estónska Toomas Toniste povedal, že sa krok už v prípravnej fáze ukázal ako užitočný. Mnohé krajiny sa totiž v reakcii na prípravu zoznamu zaviazali s Úniou lepšie spolupracovať. "Ale je tiež dôležité, aby sme starostlivo sledovali plnenie záväzkov, ktoré naši partneri z celého sveta urobili," upozornil. Únia podľa neho chce zoznam v nasledujúcich rokoch pravidelne preverovať a aktualizovať.

Na zozname sa teraz ocitli Americká Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Južná Kórea, Macao, Marshallove ostrovy, Mongolsko, Namíbia, Palau, Panama, Svätá Lucia, Samoa, Trinidad a Tobago, Tunisko a Spojené arabské emiráty, uviedla Európska komisia .

Slovenský minister financií Peter Kažimír spresnil, že ministri sa dohodli na zverejnení zoznamu 17 krajín, ktoré zatiaľ nereagovali na podozrenia EÚ a na výzvy, aby si dali do poriadku legislatívu. Zároveň dodal, že existuje aj širší, takzvaný "sivý zoznam" krajín, ktorých daňové systémy budú EÚ aj naďalej monitorované a ktoré sľúbili, že urobia potrebné nápravy, aby sa nedostali na čierny zoznam.

"Teraz je dôležité prijať nejaké sankcie. Tie sú zatiaľ nedohodnuté, ale sú odporúčané nejaké kroky, napríklad v podobe vyššej zrážkovej dane, možnosti neodpočítavania nákladov pre firmy, rôzne audity a podobné nepríjemné veci," opísal situáciu minister. Priznal, že by privítal už teraz celoeurópsku dohodu o sankciách, aby bolo jasné, akým postihom možno čeliť a aby krajiny z tohto zoznamu nemali čas pripravovať rôzne protiopatrenia.

Kažimír v tejto súvislosti zdôraznil, že slovenská vláda okamžite začne pracovať na potrebných legislatívnych zmenách, ktoré pošle na posúdenie do Národnej rady SR, aby bolo možné zareagovať na daňové jurisdikcie známe ako daňové raje. Za jedno z najúčinnejších opatrení považuje prijatie zrážkovej dane pri akomkoľvek prevode peňazí do daňových rajov, kde 35-% daň považuje za dostatočne demotivačnú na udržiavanie finančných vzťahov s týmito krajinami.

Ďalších 47 jurisdikcií bolo zaradených na takzvanú sivú listinu krajín, ktoré zatiaľ v daňovej oblasti neplnia požiadavky EÚ, ale sľúbili urobiť patričné ​​zmeny.

Krajiny zaradené na čiernu listinu by mohli stratiť prístup k finančným prostriedkom z EÚ, napríklad k úniovým fondom či peniazom z Európskej investičnej banky (EIB). Závery tiež spomínajú možnosť opatrenia v daňovej oblasti, napríklad rôzne zrážkové dane alebo neuznávanie určitých typov nákladov. Takéto opatrenia sú však na rozhodnutí členských krajín bloku. O ďalších možných opatreniach preto môže byť rozhodnuté v najbližších týždňoch, uviedol Le Maire.

Komisár pre hospodársku politiku, dane a clá Pierre Moscovici dohodu na zostavení čiernej listiny uvítal a označil ju za víťazstvo kľúčové pre daňovú spravodlivosť a transparentnosť. "Ten proces tým však nekončí. Musíme zvýšiť tlak na krajiny zo súpisu, aby svoj prístup zmenili," uviedol. U tých, ktoré sa zaradeniu na zoznam vyhli sľubom lepšej spolupráce, je podľa komisára potrebné sledovať plnenie záväzkov.

Problematiku daňových únikov a daňových rajov rieši Brusel už dlhšiu dobu. Téma nabrala novú intenzitu tento rok na jeseň, keď zverejnenie veľkej série dokumentov označovaných ako Paradise Papers ukázalo, ako vplyvní a veľmi bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy v daňových rajoch.

01 - Modified: 2023-08-29 08:48:28 - Feat.: - Title: Hoaxer Daniel Bombic je na čiernej listine Facebooku. Ide zrejme o prvého žijúceho Slováka na tomto zozname 02 - Modified: 2023-02-21 10:16:00 - Feat.: - Title: Z daňových dôvodov sa do zahraničia sťahujú dva typy Slovákov 03 - Modified: 2021-10-05 10:43:51 - Feat.: - Title: V Pandora Papers figurujú speváci, premiéri aj kráľ. Shakira sa vyjadrila, Schifferovú bránia jej zástupcovia 04 - Modified: 2021-05-26 02:47:50 - Feat.: - Title: Štátny podnik poslal firmy na čiernu listinu. Potom s nimi uzavrel zmluvy za takmer milión eur 05 - Modified: 2020-08-25 20:28:44 - Feat.: - Title: Boj o daňové raje. Heger pri novinke čelí na Slovensku vlne odporu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:59