StoryEditor

Ohrozuje nás lacná Čína. Jej cenám nevieme konkurovať

05.12.2017, 23:00
Ázii nevieme cenami konkurovať, tvrdí v rozhovore pre HN Ján Kerekeš, konateľ ocenenej spoločnosti Kerex.

Na ktoré trhy v súčasnosti vyvážate výrobky?
Začínali sme ako väčšina ostatných firiem na nemeckom a rakúskom trhu, kde bol, samozrejme, výrazný tlak konkurencie ostatných východoeurópskych krajín. Našou snahou bolo preto dostať sa na vzdialenejšie trhy, lebo sme sa poučili, že čím vzdialenejší trh a viac prekážok, napríklad v podobe prepravy cez more alebo colných bariér, tým väčšie sú šance umiestniť výrobky s lepšími cenami. Medzi naše súčasné trhy patrí tiež Francúzsko, Švajčiarsko, Holandsko, Nórsko, Belgicko, postupne pribúdajú i štáty východnej Európy. V niektorých uvedených krajinách sa často zúčastňujeme na štátnych tendroch týkajúcich sa našich výrobkov. Cez partnerov exportujeme taktiež do Ruska, Afriky a Južnej Ameriky.

Kto je vašou konkurenciou?
Naše výrobky predávame na rôzne trhy pod vlastnou značkou, teda priamo k zákazníkovi. Dlho nám trvalo, kým sme sa ako slovenská firma presadili na európskom trhu a získavali dôveru náročných zákazníkov. Naša súčasná konkurencia pochádza z Nemecka. Pozícia firmy na trhu je pomerne dobrá a v niektorých výrobkoch, napríklad výmenných nadstavbách, sme na druhom mieste. Konkurenciu od slovenských firiem zatiaľ nepociťujeme, ale v budúcnosti sa nedá úplne vylúčiť. Tak ako iné firmy, aj nás ohrozujú lacné výrobky z Číny, ktorým, bohužiaľ, v budúcnosti asi nebudeme vedieť cenami konkurovať.

Zmenil sa váš segment počas rokov pôsobenia na trhu?
Nielen my, ale aj veľa iných strojárskych firiem z východnej Európy, začínajúcich od úplnej nuly, vyrábalo zo začiatku rôzne jednoduché strojárske výrobky. Pod tlakom silnej konkurencie, hlavne z Poľska, sme boli nútení zaoberať sa vývojom a výrobou iných, náročnejších a komplikovaných výrobkov. Postupne sme prešli k výrobe výmenných nadstavieb a prívesov na nákladné autá slúžiacich na prepravu rôznych druhoch tovarov. V súčasnosti sa naše výrobky využívajú v rámci celej Európy čoraz viac na preprave zásielok cez on-line obchod. Keďže tento spôsob objednávania tovaru v poslednom čase výrazne stúpa, je aj o naše výrobky čoraz väčší záujem.

Plánujete rozšírenie výroby o ďalší sortiment?
Podľa našich informácií veľa slovenských strojárskych firiem má v súčasnosti zákazkovú náplň na dlhšie obdobie. Podobne je to v našej spoločnosti. Tento relatívny pokoj využívame na vývoj a postupné zavádzanie nových výrobkov, a to vlastnými vývojovými kapacitami alebo v spolupráci s potenciálnym zahraničným partnerom. Snažíme sa o vývoj a zavádzanie výrobkov s vyššou pridanou hodnotou jednak z nášho príbuzného odboru, ale hlavne je snahou zaviesť výrobky iného typu, aby sme sa v budúcnosti vyhli prípadnej odbytovej kríze v našom odvetví.

Dá sa to napríklad aj investíciami?
Naša doterajšia činnosť nás presvedčila o nutnosti neustálych a pravidelných investícií do rozvoja, a to najmä nových technológií. Z tohto dôvodu v súčasnosti pracujeme na rozšírení technológií povrchových úprav, keďže považujeme dizajn a koróznu odolnosť za podstatné parametre našich výrobkov. Momentálne vedieme rozhovory s potenciálnymi zahraničnými partnermi o možnej spolupráci pri zavádzaní nových výrobkov a ich predaji na európsky trh. Malo by ísť o výrobky s vyššou pridanou hodnotou obsahujúcich viac slovenskej, predsa ešte stále lacnejšej, práce.

V súčasnosti sa intenzívne rieši téma duálneho vzdelávania. Je aktuálna vo vašom v podniku?
Kerex je firma strednej veľkosti približne s 300 zamestnancami. Nemáme zaručený dlhodobý odbyt našich výrobkov, takže ani naša existencia v dlhodobom horizonte nie je úplne istá. V takomto prípade nejaká dlhodobá výchova budúcich pracovníkov cez duálne vzdelávanie nemá pre našu firmu význam. Podľa nášho názoru je duálne vzdelávanie vhodné pre silné nadnárodné spoločnosti s tisíckami zamestnancov s istou budúcnosťou, kde dochádza k prirodzenému úbytku zamestnancov, a tým potrebe doplňovania novými mladými ľuďmi.

Ďalším problémom je zohnať kvalifikovaných pracovníkov. Pociťujete túto skutočnosť, alebo sa vás zatiaľ nedotkla?
Už v súčasnosti pociťujeme výrazný nedostatok odborných pracovníkov. Ide hlavne o zváračov, ktorí napriek dlhodobej inzercii neprichádzajú, alebo sa hlási veľmi malý počet uchádzačov.

Aké kroky štátu by podľa vás zefektívnili podnikanie na Slovensku?
Spomeniem iba jeden konkrétny aktuálny prípad. V tomto čase vláda pracuje na sprístupnení pracovného trhu pre zahraničných pracovníkov, ale iba pre regióny Slovenska s nižšou nezamestnanosťou pod určitou hranicou. Nezahŕňa však región východného Slovenska, čo nám neumožní zamestnať napríklad zváračov z Ukrajiny alebo iných štátov. Veľmi by nám pomohlo, keby sa na našom území umožnila práca zahraničným pracovníkom taktiež podľa profesií, a nielen podľa regiónov s nízkou nezamestnanosťou, takže napríklad zahraniční zvárači by mohli pracovať vo všetkých regiónoch.

Čo by vám uľahčilo podnikanie?
Naša spoločnosť sa snaží počas celej svojej existencie využívať eurofondy ako nástroj ďalšieho rozvoja. Doteraz čerpané eurofondy sme využili na investíciu do nových vyspelých technológií, ktoré nás posunuli na vyššiu technologickú úroveň a zvýšili kvalitu našich výrobkov. V tomto smere by sme privítali podstatné skrátenie času rozhodovacích procesov o prideľovaní ďalších eurofondov pre slovenské firmy.

O firme
Spoločnosť bola založená v roku 1993 v Michalovciach ako súkromná firma s postupným nárastom počtu pracovníkov z troch na aktuálnych približne 300. Vyrábala kontajnery, lešenia a ostatné oceľové výrobky pre stavebný priemysel. Celá produkcia sa vyvážala do Nemecka. Postupne rozširovala svoju výrobu o návesy rôznych druhov a stala sa hlavným dodávateľom veľkých európskych firiem. K hlavným odberateľom patrí DHL. Kerex si udržiava popredné miesto v Európe v dodávkach výmenných nadstavieb. V oblasti kontajnerov umožňuje dodávku špeciálnych vyhotovení priamo k zákazníkom v rámci celej Európy.

infografika infografika HN

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:02