StoryEditor

Explózia v Rakúsku odrezala tri krajiny od plynu. V Taliansku vyhlásia stav núdze

12.12.2017, 13:57
Veľkoobchodné ceny plynu zatiaľ prudko rastú.

Explózia plynového terminálu na východe Rakúska pri slovenských hraniciach prerušila dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska, oznámil rakúsky prevádzkovateľ Gas Connect Austria. Taliansko vyhlási stav núdze. Veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť prudko vzrástli, upozornila agentúra Reuters.

Gazprom pracuje na presmerovaní toku plynu

"Tranzit cez Rakúsko smerom na juh a juhovýchod je narušený až do ďalšieho oznámenia," uviedol rakúsky prevádzkovateľ terminálu. Dodal, že lokalita, ktorá je významným regionálnym prepravným uzlom, bola uzavretá. Domáce dodávky bude možné v dohľadnej budúcnosti zabezpečiť.

​Taliansky minister priemyslu Carlo Calenda povedal novinárom, že Taliansko kvôli obmedzeniu dodávok plynu po výbuchu vyhlási stav núdze. Podľa neho incident odhalil vážne problémy s dodávkami. Zdôraznil potrebu Transadriatického plynovodu TAP, ktorý má poskytnúť Taliansku novú prepravnú trasu. Jeho výstavba je však kvôli protestom oneskorená.

Talianska energetická firma Snam sa domnieva, že by dodávky plynu pre svojich klientov mohla obnoviť už v utorok. Je schopná ich zabezpečiť vďaka zásobám. Tiež ministerstvo priemyslu ubezpečilo občanov, že má situáciu pod kontrolou.

​Ruský Gazprom Export uviedol, že pracuje na presmerovaní toku plynu a snaží sa zabezpečiť neprerušené dodávky.

Ceny plynu raketovo vzrástli
Veľkoobchodné ceny plynu zatiaľ prudko rastú. V Taliansku na veľkoobchodnom trhu s dodávkami plynu v deň havárie stúpli ceny o 97 percent, a to na rekordných 47 eura za megawatthodinu. V Británii, ktorá je najväčším európskym trhom s plynom, sa cena plynu s okamžitým dodaním zvýšila o 35 percent na 92 ​​pencí za termálnu jednotku, najviac od roku 2013.

Spoločnosť Eustream upravila po výbuchu plynového terminálu v Rakúsku prepravný režim svojej siete. "Z dôvodu bezpečnosti sme prerušili prepravu v smere na Baumgarten," informoval Pavol Kubík zo spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom slovenskej prepravnej siete. Uvedený stav podľa jeho slov nemá žiadny vplyv na zásobovanie slovenských odberateľov. V prípade zákazníkov Slovenského plynárenského priemyslu to potvrdil aj jeho hovorca Ondrej Šebesta. "Dodávka plynu pre priemysel aj domácnosti pokračuje bez akéhokoľvek obmedzenia," zdôraznil.

Výkonný riaditeľ Českého plynárenského zväzu Jan Ruml povedal, že havária nebude mať na dodávky plynu do Česka vplyv, nehrozí podľa neho ani zdraženie komodity. "Od roku 2013, kedy bol uvedený do prevádzky plynovod Opal, je najväčším vstupným miestom plynu do Českej republiky Hora Svätej Kataríny pri bývalej východonemeckej hranici. Plyn tak od utorka tečie obrátene ako predtým," dodal. 

Baumgartenský terminál je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. S ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov je toto zariadenie, uvedené do prevádzky v roku 1959, jedným z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Odohráva sa tu preberanie, meranie a skúšanie plynu z Ruska, Nórska a ďalších krajín. Plyn je tu pripravovaný pre ďalší transport. Z 51 percent ho kontroluje rakúska energetická skupina OMV.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 03 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 04 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:04