Reuters
StoryEditor

Suroviny ako zbraň Ruska? To je nezmysel, tvrdí Putin. Gazprom ide podľa Kremľa na maximum

13.10.2021, 16:39
Autor:
ČTKČTK
Rusko podľa Vladimira Putina dodávky plynu do Európy zvyšuje, zatiaľ čo iní partneri, vrátane Spojených štátov, ich obmedzujú.

Ruský plynárenský gigant Gazprom dodáva teraz do Európy zemný plyn na maximum podľa uzavretých zmlúv, prípadné zvýšenie dodávok je potrebné si dohodnúť s firmou. Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva v utorok informovala, že Gazprom začal využívať svoje zásoby, aby zvýšil dodávky suroviny prostredníctvom plynovodov a stabilizoval rastúce ceny suroviny. Prezident Vladimir Putin povedal, že Rusko dodávky plynu do Európy zvyšuje, zatiaľ čo iní partneri, vrátane Spojených štátov, ich obmedzujú.

"Nad rámec zmlúv nemožno nič dodávať," povedal novinárom hovorca Kremľa Peskov. "Ako by to šlo? Zadarmo? Musí sa o tom rokovať s Gazpromom," dodal.

Námestník ruského ministra energetiky Pavel Sorokin konštatoval, že Rusko do 1. novembra nemení svoj harmonogram vtláčania zemného plynu do zásobníkov.

Rusko sa neponáhľa

Z toho vyplýva, že s dodávkami na promptný trh v Európe neponáhľa, poznamenala agentúra Bloomberg. Promptný trh je trh na okamžité dodanie plynu, na rozdiel od dodávok dohodnutých dlho dopredu podľa dlhodobých zmlúv a stanovených cien.

Na Slovensku by sa cena plynu nemala v budúcom roku zásadne zvyšovať:

​Gazprom uvádza, že vlani do európskych krajín mimo bývalého Sovietskeho zväzu vyviezol 174,9 miliardy metrov kubických plynu, z toho približne 78 percent do krajín západnej Európy a Turecka. Zvyšných 22 percent pripadá na skupinu krajín strednej a východnej Európy. V roku 2019 export predstavoval 198,97 miliardy metrov kubických a v roku 2018 to bolo rekordných 200,8 miliardy metrov kubických.

Minuloročná úroveň vývozu je nepatrne nižšia ako v roku 2016, do roku 2015 Gazprom vyvážal menej ako vlani, kedy bol dopyt slabší kvôli pandémii. Teraz sa zvyšuje po znovuotvorenie ekonomík.

​Čo sa týka cien, priemerná predajná cena, ktorú si Gazprom účtoval za plyn dodávaný do krajín mimo bývalého Sovietskeho zväzu, vlani predstavovala 143 dolárov za 1000 metrov kubických. To je výrazne menej ako v roku 2019, kedy to bolo 210,6 dolárov, uvádza Gazprom vo svojej výročnej správe za minulý rok.

V roku 2018 priemerná cena predstavovala 246,4 dolárov a v roku 2017 potom 200,2 dolárov za 1000 metrov kubických plyn. Ceny sú bez dane z pridanej hodnoty (DPH), ale zahŕňajú spotrebné dane a clá.

Rozdiely v cenách sú obrovské

Prezident Vladimir Putin dnes na konferencii venovanej energetike v Moskve povedal, že Rusko je ochotné rokovať o ďalších krokoch, ktoré by situáciu na trhu s plynom pomohli stabilizovať. Za vysokým rastom cien plynu v Európe je podľa neho nedostatok elektriny a celková nepredvídateľnosť a nestabilita trhu s plynom. Tá je zrejmá po celom svete, obzvlášť vysoká je podľa neho v Európe.

Situáciu na európskom trhu by podľa Putina nezlepšila ani snaha vyvážať viac plynu cez Ukrajinu. Bráni tomu značne opotrebovaná tranzitná sieť na ukrajinskom území. Putin takisto odmietol, že by Rusko používalo energetické suroviny ako zbraň, ako opakovane naznačili politici v Európskej únii. Šéf Kremľa to označil za nezmysel. Neexistuje podľa neho ani jediný prípad, kedy by Rusko dodávky plynu odmietlo.

​Ceny zemného plynu pre európsky trh dnes popoludní pokračovali v raste, aj keď už nie sú také vysoké ako na začiatku minulého týždňa, kedy vystúpili na rekordných viac ako 160 eur za megawatthodinu.

Kontrakt s dodaním v decembri sa teraz pohybuje okolo 91,10 eura za MWh, ukazujú dáta pre virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku, ktorý je určujúci pre ceny na európskom trhu. Pred rokom sa cena pohybovala okolo 15 eur za megawatthodinu.

Tlaky z Moskvy

Putin má podľa zdrojov Bloombergu v pláne tlačiť na Brusel, aby po rokoch ignorovania obáv Moskvy zmenil niektoré pravidlá únijného trhu s plynom. Putin už skôr navrhol, aby sa EÚ odklonila od promptného trhu a uzatvárala dlhodobé zmluvy, ktoré uprednostňuje Gazprom. Rusko tiež usiluje o rýchle schválenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 do Nemecka.

Európske ceny plynu dosiahli tento mesiac rekordné hodnoty. Kremeľ opakovane poprel, že by Rusko zámerne zadržiavalo dodávky, aby vyvinulo tlak na rýchle schválenie plynovodu Nord Stream 2.

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová minulý týždeň agentúre Reuters povedala, že Európska komisia skúma sťažnosti niektorých členských krajín EÚ, podľa ktorých Rusko zneužíva pozície dominantného dodávateľa k podpore rastu cien plynu v Európe.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:47