TASR/DPA
StoryEditor

Najmladší šéf Bundesbanky a Merkelovej poradca odstupuje. Odchod zvažoval už dlhšie

20.10.2021, 14:43
Autor:
ČTKČTK
Jens Weidmann strávil na čele Deutsche Bundesbank viac ako desať rokov.

Prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann sa rozhodol ku koncu roka odstúpiť z funkcie, prekvapivý krok vysvetlil osobnými dôvodmi.

Deutsche Bundesbank, ako sa menová autorita v Nemecku oficiálne nazýva, to uviedla vo svojom dnešnom oznámení. Päťdesiattri ročný Weidmann patrí k najkonzervatívnejšom členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, ktorej je Bundesbank členom.

Podľa oznámenia banky požiadal Weidmann nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera o uvoľnenie z funkcie k 31. decembru. Weidmann je najmladším šéfom nemeckej centrálnej banky v jej dejinách, do čela inštitúcie sa postavil v máji 2011.

Kritizoval uvolnenú menovú politiku

"Dospel som k presvedčeniu, že viac ako desať rokov je dobrý časový úsek na to, aby sa začala nová kapitola - pre Bundesbank, ale aj pre mňa osobne," uviedol Weidmann v liste zamestnancom.

Weidmann poďakoval svojim kolegom v Rade guvernérov za otvorenú a konštruktívnu atmosféru v niekedy ťažkých diskusiách posledných rokov. Šéf nemeckej centrálnej banky bol známy tým, že skôr často kritizoval príliš uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky.

Lojalitu a ochotu nachádzať kompromis ocenila u odchádzajúceho šéfa nemeckej centrálnej banky jej prezidentka Christine Lagardeová. "Jens je dobrý osobný priateľ, na ktorého lojalitu som sa vždy mohla spoľahnúť," uviedla dnes vo vyhlásení.

"Aj keď mal Jens jasný názor na menovú politiku, vždy na mňa zapôsobilo jeho hľadanie spoločného základu v Rade guvernérov, jeho empatia voči kolegom z eurosystému a jeho ochota nájsť kompromis," dodala. Eurosystém je sieť centrálnych bánk krajín eurozóny, na čele ktorej stojí Európska centrálna banka.

Podľa zdrojov denníka Handelsblatt zvažoval Weidmann rezignáciu už dlhšiu dobu. Najmä potom, čo sa novou prezidentkou banky stala Lagardeová, pretože nad postom tiež uvažoval. Rozhodnutie ale podľa zdrojov odďaľoval z úcty k Lagardeovej a tiež preto, že nechcel priťahovať veľa pozornosti.

Merkelovej poradca

Poľutovanie nad Weidmannovým odchodom vyjadril predseda Slobodnej demokratickej strany Christian Lindner, o ktorom sa hovorí ako o kandidátovi na nemeckého ministra financií. "Stál za menovou politikou orientovanou na stabilitu, ktorej význam narastá tvárou v tvár inflačným rizikám," opísal prístup odchádzajúceho bankára Lindner.

Handelsblatt uvádza, že Weidmann o svojom rozhodnutí dnes vopred telefonicky informoval kancelárku Angelu Merkelovú, spolkového prezidenta, prezidentku Európskej centrálnej banky aj súčasného ministra financií Olafa Scholza.

Scholz, ktorý je potom, čo jeho sociálni demokrati vyhrali voľby, pravdepodobným kandidátom na kancelára, podľa denníka uistil, že jeho krok s voľbami nesúvisí.

Weidmann ako vyštudovaný národohospodár bol najdôležitejším ekonomickým poradcom kancelárky Merkelovej a bol aj jedným z popredných architektov záchranných plánov za finančnej a ekonomickej krízy, poznamenal týždenník Der Spiegel.

Bankár, ktorý vždy trval na oddelení menovej a fiškálnej politiky, sa so svojím prístupom cítil v Rade guvernérov v menšine, dodáva Handelsblatt. Obzvlášť ho znepokojovalo, ako sa v decembri rozhodne o budúcnosti núdzového pandemického programu nazývaného Peppa.

Ten bude podľa aktuálneho plánu v platnosti do konca marca a ponúka Európskej centrálnej banke obzvlášť flexibilné možnosti nákupov štátnych dlhopisov, ktorými banka môže podporiť jednotlivé krajiny, ako je napríklad Taliansko. Weidmann mal obavy, aby si banka nechcela túto flexibilitu ponechať aj po skončení pandémie.

01 - Modified: 2020-04-20 12:21:45 - Feat.: 0 - Title: Nemecká ekonomika je v hlbokej recesii. Bundesbanka s rýchlym zotavením nepočíta 02 - Modified: 2019-08-19 12:46:04 - Feat.: 0 - Title: Najväčší obchodný partner Slovenska je už teraz v recesii, naznačuje správa Deutsche Bundesbank
01 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:38 - Feat.: - Title: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac než trikrát, vraví šéf litovskej centrálnej banky Šimkus 05 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:31