Reuters
StoryEditor

Ryanair pod hrozbou štrajkov ustúpil. Pilotom uzná odbory

15.12.2017, 11:02
Autor:
ČTKČTK
Piloti sa v odboroch združujú roky, Ryanair ich však vytrvalo odmietal.

Nízkonákladový dopravca Ryanair mení svoju dlhoročnú politiku a chystá sa uznať odborárske organizácie pilotov, aby zamedzil hroziacim štrajkom v niekoľkých krajinách. Írska spoločnosť podľa svojho dnešného vyhlásenia ponúkla dialóg odborom v Írsku, Británii, Portugalsku, Taliansku, Nemecku a Španielsku. V Taliansku majú pritom popoludní štrajkovať piloti niekoľkých aerolínií vrátane Ryanairu.

V posledných dňoch oznámili štrajk na 20. decembra piloti v Írsku a v Portugalsku; rovnako v Nemecku zvažujú protestnú akciu, ktorá by sa však nemala dotknúť predvianočnej prevádzky. Zástupcovia pilotov v odboroch požadujú lepšie pracovné a mzdové podmienky, Ryanair ale doteraz vo svojej 32-ročnej histórii nikdy rokovania s nimi nepripúšťal. Ešte skôr tento týždeň spoločnosť hovorila, že odbory neuzná.

Dnes ale jej vedenie uviedlo, že je pripravené viesť s odbormi dialóg, "ak je to najlepšia cesta, ako zamedziť obavám z narušenia vianočných letov".

"Uznanie odborov bude pre Ryanair významná zmena, ale radikálnymi zmenami sme si prešli aj predtým," povedal výkonný riaditeľ Michael O'Leary s tým, že vianočné lety sú pre zákazníkov veľmi dôležité.

O'Leary sa podľa írskeho webu Independent.ie skôr nechal počuť, že si radšej "odsekne ruku", než aby šiel do rozhovorov s odborármi. "Ryanair teraz žiada tieto odbory pilotov, aby odvolali hrozbu štrajku ohláseného na stredu 20. decembra," uviedol počtom prepravených pasažierov najväčší európsky dopravca.

Piloti Ryanairu doteraz nikdy neštrajkovali, v Taliansku sa však dnes majú pripojiť k akcii zamestnancov aerolínií Alitalia, Vueling a ďalších. Výpadok má trvať štyri hodiny počnúc 13:00 SEČ, pričom Ryanair skôr uviedol, že jeho eventuálni účastníci prídu o zamestnanecké výhody či o možnosť povýšenia.

O kolektívne dohodnutie pracovných podmienok usilujú piloti Ryanairu od septembra, kedy bola írska spoločnosť nútená kvôli problémom s personálom ohlásiť zrušenie 20-tisíc letov. Aj napriek týmto problémom a aktuálnym ťahaniciam s pilotmi má dopravca šancu dosiahnuť ročný rekordný zisk 1,45 miliardy eur. V prvom fiškálnom polroku zvýšila letecká spoločnosť zisk medziročne o 11 percent.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 03 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 04 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-28 08:37:58 - Feat.: - Title: Tisíce vodičov autobusov v Soule pre štrajk nenastúpili do práce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:58