Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump je blízko k veľkému víťazstvu. Rebublikáni sa dohodli na rozsiahlej daňovej reforme

16.12.2017, 07:15
Autor:
TASRTASR
Podľa spoločného návrhu republikánov má daň z príjmov právnických osôb klesnúť z aktuálnych 35 na 21 percent.

Republikánski zákonodarcovia z dolnej i hornej komory amerického Kongresu dospeli v piatok ku konečnej verzii kontroverzne vnímaného návrhu zákona, ktorý predstavuje najrozsiahlejšiu daňovú reformu v USA za posledných 30 rokov.

Stalo sa tak po tom, ako reformu podporili dvaja republikánski senátori, Marco Rubio a Bob Corker, ktorí o nej mali spočiatku určité pochybnosti, informovala agentúra DPA.

Podľa spoločného návrhu republikánov má daň z príjmov právnických osôb klesnúť z aktuálnych 35 na 21 percent. Maximálna sadzba dane z príjmu fyzických osôb by zároveň podľa legislatívy mala klesnúť zo súčasných 39,6 na 37 percent, priblížila ďalej spravodajská stanica BBC.

Obe komory Kongresu, v ktorých väčšinou disponujú práve republikáni, by mali o návrhu hlasovať už na budúci týždeň. Legislatívu by eventuálne mohli najskôr odobriť v stredu, čím by ju posunuli na schválenie americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Ten by v takom prípade mohol zákon podpísať ešte pred Vianocami, čím by si podľa DPA zabezpečil prvé veľké legislatívne víťazstvo od svojho januárového nástupu do funkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:05