Christine LagardeováTASR
StoryEditor

Vyššia inflácia v eurozóne sa udrží dlhšie, varuje šéfka ECB. Dôvodom je narušená logistika

15.11.2021, 12:06
Autor:
ČTKČTK
ECB doteraz predpokladala, že sa inflácia budúci rok rýchlo zníži.

Rast eurozóny aj naďalej spomaľujú narušené dodávateľské reťazce a vysoké ceny energií. Vyššia inflácia sa tak udrží dlhšie, než sa predpokladalo.

Pred výborom Európskeho parlamentu pre hospodárske a menové záležitosti to dnes povedala šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová. Odmietla ale výzvy, aby na to jej inštitúcia zareagovala sprísnením menovej politiky.

Odhad inflácie

ECB doteraz predpokladala, že sa inflácia budúci rok rýchlo zníži. Teraz ale jej predstavitelia priznávajú, že výhľad, ktorý sami už niekoľkokrát aktualizovali smerom nahor, je stále príliš nízky.

Lagardeová dnes ale zopakovala, že podmienky pre vyššie úrokové sadzby v budúcom roku napriek tomu pravdepodobne nenastanú, pretože problémy v dodávateľských reťazcoch poľavia a energie zlacnia.

"Nedostatok materiálov, vybavenia a pracovných síl zaťažuje výrobu, čo oslabuje výhľad na najbližšie obdobie," povedala šéfka ECB. Na budúci rok však ECB podľa nej naďalej predpokladá, že sa inflácia vráti pod dlhodobý inflačný cieľ ECB, teda pod dve percentá. "Stále sa domnievame, že sa inflácia v budúcom roku zmierni, ale pokles potrvá dlhšie, než sa pôvodne očakávalo," dodala Lagardeová.

Kde začne inflácia klesať?

Miera inflácie v eurozóne v októbri pokračovala v raste. Vystúpila na 4,1 percenta a do konca roka by sa podľa analytikov mohla priblížiť k 4,5 percentám.

Potom by mala začať klesať, ale pod cieľ ECB sa podľa nich vráti až na konci budúceho roka. ECB je tak v rozpore so súkromnými analytikmi aj s Európskou komisiou, pripomína agentúra Reuters.

Tí všetci odhadujú, že miera inflácie budúci rok bude presahovať dve percentá. Šéfka ECB tiež pripustila, že v budúcom roku viac ako tento rok porastú mzdy. Dopady tohto javu ale podľa nej zostanú obmedzené.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:31