Reuters
StoryEditor

Saudi si drasticky dvíhajú cenu benzínu, za liter zaplatia 35 centov

17.12.2017, 13:18
Nie je to žiadna dráma, ani to nezabolí, ale Saudi zisťujú, že život asi naozaj nebude ako predtým.

Obyvateľ Saudskej Arábie mal v živote dve veci isté: Veľa piesku a benzín lacnejší ako vodu. Piesok zostal. Benzín bol skoro zadarmo, ale veci sa menia: Liter teraz stojí v prepočte krásnych dvadsať centov, bude však horšie. Saudov totiž čaká zdraženie. V januári bude benzín stáť o osemdesiat percent viac, čo predstavuje približne 35 centov. Nebude to bolieť, ale Saudi zistia, že sa u nich doma niečo mení.

Nie je to žiadna dráma, ani to nezabolí, ale Saudi zisťujú, že život asi naozaj nebude ako predtým. Pokiaľ má niekto privátne lietadlo, zabolí ho to o niečo viac a hneď: Palivo pre lietadlo mu rovno poskočí na svetové ceny.

Na túto úroveň sa časom dostanú všetci, aj tí, ktorí len točia volantom. Niekedy do roku 2023, maximálne 2025, budú Saudi tankovať na benzínkach za rovnaké peniaze ako zvyšok sveta.

Pre kráľovstvo, ktoré pláva na rope, to bude priamo ropný šok. A to doslova, pretože táto zmena je súčasťou príprav na doby, keď dôjde ropa.

20 centov za liter?
Len pre predstavu, ako si Saudi žili: terajšie 20-centové ceny sú výsledkom drsného zdraženia, ku ktorému došlo pred dvoma rokmi. Pred ním nestál benzín na pumpách ani desať centov.

Zatiaľ si Saudi žijú za babku. Kráľovstvo dotuje energie, vodu a jedlo tak, že s nimi ľudia môžu hanebne plytvať.

Nechávali prúdiť studenú vodu z kohútikov celý deň, aby im ochladzovala vzduch a vyvolávala príjemnú predstavu átria s vodotryskom. Výsledkom je, že 30 až 40 percent spotrebovanej vody pretečie saudským kohútikmi zbytočne. Voda je samozrejme dotovaná a drahá, pretože väčšina sa odsoluje z mora.

Saudská Arábia je tiež krajinou, kde sa najviac na svete plytvá s potravinami, denne sa ich vyhodí 427 ton. To je osem miliónov jedál. Napriek tomu tamojšie vlády 35 rokov dotáciami držia na rovnakej úrovni ceny chleba a múky, aj keď výrobné ceny sa za tú dobu zvýšili o tristo percent.

Štát vezme dotácie, dá však kompenzácie
Ale udrela núdza, aj keď je to núdza v saudskoarabských mierkach. Ropa sa predáva lacno, takže nestačí vyrovnávať štátny rozpočet. Ten je stále vyšší, pretože ľudí pribúda.

Ropa tak dnes neuhradí ani osemdesiat percent nákladov krajiny. Ale Saudi sú zvyknutí, že im štát prispieva na elektrinu, lekársku starostlivosť, jedlo či benzín: Bralo sa to ako ich podiel na ropnom bohatstve a tiež ich to držalo v pokoji.

Teraz však prišiel korunný princ Mohamed bin Salmán s ambicióznym Plánom 2030. Má kráľovstvo pripraviť na časy, kedy si na seba bude musieť zarábať bez ropy.

Rastúce ceny môžu byť problém, pretože nie všetci Saudi sú bohatí a navyše ekonomika nestačí pre mladých vytvárať pracovné miesta. Ale nábeh má byť pozvoľný. A pretože ide o Saudov, bude aj dotovaný. Ľudia s nízkymi a strednými príjmami budú dostávať kompenzácie za to, že im štát zobral dotácie.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 05 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:32