Reuters
StoryEditor

V Kalifornii otvorili obchody s marihuanou pre rekreačné účely, tvorili sa dlhé rady

01.01.2018, 19:53
Autor:
ČTKČTK
Niektorí ľudia uvítali príchod nového roku nie pozdvihnutím pohára šampanského, ale zapálením jointu.

Rady sa dnes skoro ráno miestneho času začali tvoriť v Kalifornii pred obchodmi, ktoré získali licenciu a môžu od začiatku nového roka predávať marihuanu určenú na rekreačné užívanie. Informovala o tom agentúra AP.

V Spojených štátoch je na federálnej úrovni marihuana nelegálna a lekárske konope možno užívať v 29 štátoch USA. Pre rekreačné účely je jej predaj okrem Kalifornie povolený v siedmich ďalších štátoch únie.

Úderom polnoci (dnešných 11:00 SEČ) sa v Kalifornii stalo legálne užívanie marihuany na rekreačné účely pre osoby staršie ako 21 rokov. Držať môžu až 28 gramov drogy a doma si môžu vypestovať až šesť rastlín marihuany. Legalizáciu si občania najľudnatejšieho amerického štátu schválili v referende, ktoré sa konalo predvlani v novembri spolu s prezidentskými voľbami, v ktorých zvíťazil Donald Trump.

Niektorí ľudia podľa agentúry AP uvítali príchod nového roku nie pozdvihnutím pohára šampanského, ale zapálením cigarety s marihuanou, takzvaného jointu.

"Je to niečo, na čo sme vždy čakali," povedal agentúre AP Johnny Hernandez, tatér z mesta Modesto. "Môže to pomôcť toľkým ľuďom a neexistuje dôvod, prečo by sme sa o to nemali podeliť," dodal a vyjadril nádej, že legalizácia rekreačného užívania marihuany v Kalifornii prispeje k odstráneniu stigmy, ktorá podľa neho na droge stále lipne. "Ľudia by si mohli uvedomiť, že tráva nie je zlá. Mnohým ľuďom pomáha," povedal Hernandez.

Jeden z prvých obchodov s marihuanou, ktoré sa otvorili, je v Oaklande. Kúpychtivým záujemcom sa otvoril už o 06:00 miestneho času (15:00 SEČ).

Nájsť obchod s licenciou, v ktorom bude možné si marihuanu legálne kúpiť, nebude však podľa agentúry AP aspoň z počiatku také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Nutné povolenie totiž doteraz získalo len 90 obchodov. Väčšina z nich je vo veľkých mestách a v ich okolí, napríklad v San Diegu, Santa Cruz, v okolí San Francisca a Palm Springs.

Kúpiť si marihuanu nebude spočiatku možné napríklad v Los Angeles a priamo v San Franciscu, pretože miestne úrady nestihli schváliť potrebné vyhlášky, na základe ktorých by sa mohli začať vydávať licencie potrebné pre predaj. Napríklad Fresno, Bakersfield a Riverside sa však zaradili medzi mestá, ktoré na svojom území predaj marihuany na rekreačné účely zakázali.

Pre lekárske účely sa smie marihuana v Kalifornii predávať už od roku 1996. Predávať marihuanu pre rekreačné účely je okrem Kalifornii povolené v Colorade, Oregone, Washingtone, Nevade a na Aljaške; v štáte Massachusetts a Maine by mal predaj začať v priebehu tohto roka. Podľa agentúry Reuters tak v amerických štátoch, kde je možné marihuanu na rekreačné účely kupovať, teraz žije každý piaty Američan.

01 - Modified: 2024-04-02 14:01:07 - Feat.: - Title: Nemecko legalizovalo marihuanu. Rakúšania posilnia kontroly pri hraniciach 02 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 03 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 04 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia 05 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:09